Skocz do zawartości
Diverse

Duża Chłodnica :)

Rekomendowane odpowiedzi

elo elo 320

Patrząc na swoją obleśną(redukcja zrobiona poxyliną i jakimiś plastikowymi czymś z castoramy) żuczną chłodnicę doszedlem do wniosku, że albo ją zabuduję, albo nabędę drogą kupna nową, w miare dedykowaną i podobnych rozmiarów. Z racji tego, iż moje umiejętności obróbki materiałów wszelakich skutecznie uniemożliwiają mi realizację wariantu pierwszego, przejżałem byłem z grubsza ofertę internetowych sklepów z WC. W zasadzie produkcje Innovateca odrzuciłem od razu z uwagi na primo: ceny; secundo: wątpliwej wydajniści; a tertio: średnio mi estetycznie konweniowały. Pozostało więc albo zainteresować się konwektorami(a las Aerial i Rzeźnik), albo zacisnąć pasa i zdobyć się na zakup np. Watercool MO-RA 2 ze stajni Alphacool.

I tu pojawia się moje pytanie, drodzy czytelnicy, czy opłaca się inwestować jakieś 420PLN(razem z transportem) w żony i dzieci germańskich oprawców, czy nie ma sensu przepłacać, skoro taki sam efekt miałbym osiągnąć na grzejniku konwekcyjnym(z pobudek estetycznych przęciągniętym jedynie czarnym sprayem, jeśli fakt ów miałby to wpłynąć na kalkulacje).

pozdro szejset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy twoim priorytetem jest posiadanie pasywnego ukladu? Bo kazdy praktycznie uklad zaspokoi cooltek z 3x120mm, a zdecydowana wiekszosc podwojny. Rozwiazanie pasywne ma sens raczej tylko gdy wyciszamy calosc, mamy dobra pompe, wyciszony dysk. W przeciwnym wypadku te same temperatury uzyskamy na firmowej dedykowanej do wc chldodnicy w z wentylami (sumaryczna cena ~200zl) - znacznie mniej zachodu :wink:

Natomiast z pasywnych chlodnic szkoda mi by bylo kasy na to cos z alphacoola. Mimo ze niezle wyglada, widzialem bodaj na XS w galerii jednego configa z przyczepiona wlasnie ta chlodnica na scianke obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ma być pasywnie. Alphacool jest znacznie tańszy od Innovateca, poza tym bardziej mi się podoba. Pompę mam Leszno CWU, dysk twardy wyciszony(znaczy wsadzony pomiędzy 2 bloki z c*c(wiem, wiem, ale były po 15 zł na allego, więc uznałem, że co mi tam) i owinięty(będzie za niedługo) pociętą karimatą, albo się zobaczy czym)), jedyny wentylator w budzie to będzie 120mm w Enermaxie, który i tak jeszcze wyciszę, może dółożę gdzieś drugi. Na razie mam jeszcze boxowe coolery na 78GT i DFI, ale w styczniu coś nabędę. Tak więc odpowiem TAK, priorytetem jest posiadanie pasywnego układu( w zasadzie to był jeden z głównych powodów, dla których przerzuciłem się byłem na WC).

EDIT:

Główna nurtująca mnie kwestia, to to, czy taki sposób przepływu, jaki jest w mo-ra2 zrekompensuje to, że finy(lamele?) są aluminiowe, w porównaniu do Żuka, gdzi chłodnica jest cała miedziana(+mosiądz), ale woda przelewa się tylko raz(chociaż w zasadzie woda jest mniej więcej taki sam czas w radiatorze.

Edytowane przez Diverse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi