Skocz do zawartości
moulder

Co Wybrac Pod Procesor, Chipset I Grafike

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar zlozyc chlodzenie wodne do mojego kompa jak w sigu. Czytalem juz wiele na ten temat, ale nie moge sie zdecydowac co wybrac. Co polecicie z wlasnego doswiadczenia do mojego kompa. Blok na cpu ma w przyszlosci byc przystosowany rowniez do C2D, ma byc wydajny, bo bede chcial jeszcze podkrecic procesor, w tej chwili chodzi na BigTyphonie. Co wybrac na chiset do DFI, tak zeby sie zmiescilo, bo grafika przebiega dokladnie nad chipsetem. W przyszlosci bede chcial tez dolozyc blok wodny na mojego 8800GTX, w zwiazku z tym juz teraz chce kupic pompe, ktora nie bedzie glosna i bez problemu pociagnie to wszystko. Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to niepedagogiczne tak podawac wszystko na tacy, ale niech będzie, mooje propozycje:

CPU: Nowe dzieło misia15go, f3d, albo może SZTORMA, jak bedzie nowa partia :)

GPU: Nowopowstający blok od Realitynet

NB: Colder NB albo ten od misia15go

Pompa: Grundfos albo Leszno CWU

Chłodnica: Cooltec 3x120 wystarczy

Takie, nie inne jest moje zdanie :)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to niepedagogiczne tak podawac wszystko na tacy, ale niech będzie, mooje propozycje:

CPU: Nowe dzieło misia15go, f3d, albo może SZTORMA, jak bedzie nowa partia :)

GPU: Nowopowstający blok od Realitynet

NB: Colder NB albo ten od misia15go

Pompa: Grundfos albo Leszno CWU

Chłodnica: Cooltec 3x120 wystarczy

Takie, nie inne jest moje zdanie :)

pozdr.

A co sadzisz o bloku Laser Prison Pro V2 by Kyniek ? Nie bedzie lepszy od F3D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja wtrace 3 grosze.

Podales bloki HM. IMO nie jest to najlepszy pomysl. Ostatnio na forum pojawilo sie kilka tematow o tym jak homedaowcy traktuja swoich kleintow i jakie sa problemy z gwarancja. Najlepszym rozwiazaniem sa bloki producentow dajacych gwarancje na swoje bloki.

Polecam bloki z Realitynet. Sa wystarczajaco wydajne. Cos na ich tyemat moge powiedziec przez moje raczki przwinelo sie kilka ich blokow. Bloki sa coraz wydajniejsze. Wygladaja calkiem fajne.

Polecam z czystym sumieniem Frost'a 3 Duo. Jezeli chodzi o grafe to poczekalbym na nowe ich dziecko czylli Hammerhead'a.

Kupilbym cos takiego na Twoim miejscu:

cpu F3D

gpu poczekalbym na Hammerhead'a

nb colder NB

chlodnica Cooltec 3*120mm

Wentyle Akasa badz Fander

pompa Coolriver

PS Obsluga w tym sklepie jest fachowa. Odezwij sie na PW badz GG do Samhaina napewno fachowo doradzi ;)

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też będzie dobry, ale jak kupisz w jednym miejscu, to zaoszczędzisz na transporcie :wink: Wydajnościowo, to to ma małe znaczenie 1-3 różnicy, bierz lepiej taki, który ci się bardziej podoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też będzie dobry, ale jak kupisz w jednym miejscu, to zaoszczędzisz na transporcie :wink: Wydajnościowo, to to ma małe znaczenie 1-3 różnicy, bierz lepiej taki, który ci się bardziej podoba :)

Taaaaaaa i na taki ktory ma gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaaaaa i na taki ktory ma gwarancje.

Kupuj od Misie15go Ja mam od niego blok na C2D oraz na 7800GT i teraz mam zamiar kupić NB tylko czekam za tego z haczykami

1] dziecinny montaż

2] kompatybilność

3] Piękny wygląd

4] duża wydajność

5] niezła cena

6] solidna konstrukcja

7] dobry przepływ wody

8] u mnie po 2 miesiącach użytkowania są jak nówki i nic nie wykazuje żeby to sie zmieniło

Jak zechcesz to sobie poniklujesz za 10zł od bloku i i tak wyjdzie w miarę tanio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj od Misie15go Ja mam od niego blok na C2D oraz na 7800GT i teraz mam zamiar kupić NB tylko czekam za tego z haczykami

1] dziecinny montaż

2] kompatybilność

3] Piękny wygląd

4] duża wydajność

5] niezła cena

6] solidna konstrukcja

7] dobry przepływ wody

8] u mnie po 2 miesiącach użytkowania są jak nówki i nic nie wykazuje żeby to sie zmieniło

Jak zechcesz to sobie poniklujesz za 10zł od bloku i i tak wyjdzie w miarę tanio

1 prison/frost tez ma dziecinny montaz.....

2 jw

3 pojecie wzgledne

4 niczym nie udowodnione ze wieksza od innych

5 cena podobna do innych, a w RN masz odrazu poniklownae, wiec 20zł do przodu za niklowanie

6 a inne niesloidne? zreszta w hm nie amsz gwary

7 na moje we frosie lepszy

8 jak sie bedziesz dobrze obchodzic z blokeim to kazdy bedzie jak nowy

wtedy juz nie wyjdziewmiare tanio...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 prison/frost tez ma dziecinny montaz.....

2 jw

3 pojecie wzgledne

4 niczym nie udowodnione ze wieksza od innych

5 cena podobna do innych, a w RN masz odrazu poniklownae, wiec 20zł do przodu za niklowanie

6 a inne niesloidne? zreszta w hm nie amsz gwary

7 na moje we frosie lepszy

8 jak sie bedziesz dobrze obchodzic z blokeim to kazdy bedzie jak nowy

wtedy juz nie wyjdziewmiare tanio...

frost kosztuje 120zł a gwara (co sie może w bloku popsuć, jak pęknie top to i gwara nie obejmie ) a co cube III bardzo ładnie się prezentuja z tą mosiężnym topem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

frost kosztuje 120zł a gwara (co sie może w bloku popsuć, jak pęknie top to i gwara nie obejmie ) a co cube III bardzo ładnie się prezentuja z tą mosiężnym topem

Wiesz co poczytaj troche to sie dowiesz co moze byc nie tak. Ile bylo temtow o blokach i ogwarancji w nich. Juz kilka razy Samhain pisal na temat gwarancji. Co pisal to poszukaj a nie pisz bzdur!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

frost2 kosztuje 100, a frost3 jest wydajniejszy. gwara obejmuje pekniecie topu (chybha ze pekla z winy uzytkownika, ale jak mozna top rozwalic...)

to ze nowe cube ladnie sie prezentuje z tym (no wlasnie tym, nie tą) mosieznym topem to prawda, duzo bardziej mi sie to podoba niz pleksa, ale "ładność" jest względna, wiec nie poleca sie komus bloku, bo jest ładny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie o coolriver:

http://www.scan.co.uk/Products/ProductInfo...roductID=174654

czy wystarczy/bedzie lepszy od chlodzenia stock'owego ew. jakiegos ninja/scythe itp.

chlodzenie chce docelowo zakupic pod c2d 6300+intel bad axe2+1950xtx

jesli macie lepsze propozycje, to z tego sklepu,prosze-zakupy wyjda taniej :)

dzieki za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polece poraz kolejny uzywane bloki z allegro :wink: Moga byc w zestawie, moga byc na sztuki - tak czy tak (nawet liczac 3 odzielne wysylki) zaplacimy conajmniej polowe ceny sklepowych (czy nowych homemade).

Gwarancja na bloki jest wg mnie srednio przydatna (szczegolnie na te nie z plexy). Pekniecia topu, czy nieszczelnosci sa naprawde BARDZO rzadkie, i czesto z winy klienta (np zle zlozony blok po czyszczeniu). To oczywiscie moje zdanie, ale gwarancja jest ostatnia rzecza jaka kieruje sie przy zakupie tak nieawaryjnej czesci jaka jest blok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja zamowilem f2slima z allegro za 6 dyszek .. zobaczymy jak dojdzie :) czekam jeszcze na jakas pompke bo w RN wszystkie wyszly ;)

Wlasnie skladam zestawik i po podliczeniu kosztow wszelakich troche musze pociac na niektorych rzeczach :) juz mam z 90 zl do przodu- na chlodnicy i bloku..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nic nie wie o tym sprzecie ?

CoolRiver Complete water cooler Deluxe Version (VGA/N.Bridge/CPU) using 120mm + Fan Cont

- 3 Polished Copper Water Blocks (CPU, Chipset and VGA)

- 120mm High Quality Copper Fin Radiator (149mm x 20mm x 140mm)

- 120mm Aluminium, 2400 RPM Fan

- Slot Speed Controller**

- 6mm ID Pre fitted Anti-kink Ultra Flex PVC Tubing

- Compact Reservoir with Submerged 12V Water Pump.

cena jest wrecz ... smieszna,wiec pytanie tylko czy sie oplaca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi