Skocz do zawartości
[Misiek]

Kingston Vs. Goodram

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt z podpisu, jak dokładam do tego 512 MB GoodRam'a to w biosie wykrywa, a przy instalacji wingrozy wyskakuje mi okienko o niepoprawnym działaniu nowo zainstalowanego urządzenia. Czy te dwie marki nie będą razem działać, czy problem leży w ustawieniach w biosie. Bo nawet jak przekładam ten ram co mam(Kingston) do któregoś z dwóch slotów obok siebie (normalnie mam w tym osamotnionym ;) - płyta) to mi wyskakuje podobne okienko. W manualu nie mogłem znaleźć nic na ten temat, po starcie kompa mam: Memory Frequency at 200MHz, Single Channel mode - to może trzeba zmienić, ale ni cholery nie wiem jak, wiem że Duala nie obsługuje, ale może trzeba zmienić na coś innego, aby w 2 pozostałych slotach RAM działał, może jest coś wyłączone, aczkolwiek nie przypominam sobie abym coś takiego wyłączał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem Ram na Kingstona, dokładnie taki sam model jak mam obecnie i pojawia się kolejny problem, nowy ram jak działa oddzielnie działa bez zarzutów(właśnie mam go podłączonego), ale jeśli podłączę obydwa, żeby mieć 1GB, to komputer mi się wiesza( ekran robi się czarny). Ma ktoś pomysł na przyczynę tego? Czy jest prawdopodobne, że zasilacz nie może uciągnąć tych dodatkowych 512MB? Szukam przyczyny i nic mi do głowy nie przychodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymien zasilacz na 99% to on jest sprawca tego problemu.

:lol: Błagam nie zrzucaj wszystkiego na zasilacz. Dobra ale żeby nie było to odłącz CD romy i DVD romy to zobaczysz czy to zasilacz nie domaga.

Obydwa mają takie same CL ? A próbowałeś wkładać jako nie dual? Pewnie coś w ustawieniach w biosie by się przydało pobawić.

Edytowane przez Vanilla Ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99% to nie wszystko;p sama nazwa Mercury mówi nam wszystko o tym zasilaczu 400W to on ma na nalepce, oczywiscie problemu mozna szukac tez w czym innym... ale ja stawiam na zasilke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Błagam nie zrzucaj wszystkiego na zasilacz. Dobra ale żeby nie było to odłącz CD romy i DVD romy to zobaczysz czy to zasilacz nie domaga.

Obydwa mają takie same CL ? A próbowałeś wkładać jako nie dual? Pewnie coś w ustawieniach w biosie by się przydało pobawić.

Moja płyta główna nie obsługuje dual channel, po drugie kości są identyczne, dokładnie te same modele. Spróbuję z zasiłką. W razie czego polećcie jakąś dobrą zasiłkę, która to uciągnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tanszych to bierz np fortrona 350/400W z allegro lub ModeCom'a MC 350 z tych droższych to np Huntkey HK350AP moc ok 450W cena 200zł.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś z tego?

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21951

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18094

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18979

Do marki ModeCom też jakoś przekonania nie mam, dla mnie to też taki noname jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety chyba nie jest to kwestia zasilacza. Odłączyłem napędy i komputer nadal się zawiesza... A może problem leży w tym, że ram podłączam do tych gniazd http://images14.fotosik.pl/27/ae2340276b3fcd87med.jpg a nie do tych obok siebie. Podłączam tak dlatego, że jak podłączałem 1 kość w każdym slocie, żeby sprawdzić czy działa, to właśnie w tamtym jednym nie chciała działać. Hmm a może w Biosie coś trzeba przełączyć? Aczkolwiek w manualu nic o tym znaleźć nie mogę... Jak tak dalej pójdzie to chyba czeka mnie wizyta w serwisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99% to nie wszystko;p sama nazwa Mercury mówi nam wszystko o tym zasilaczu 400W to on ma na nalepce, oczywiscie problemu mozna szukac tez w czym innym... ale ja stawiam na zasilke.

Nie zwalaj od razu na zasilacz, mam taki sam i na podobnym kompie z 1gb ramu, tym samym procu 2xhdd i 2xdvd wszystko śmigało. Teraz mam tą zasiłke w nowym kompie i tez hula, napiecia trzyma bardzo stabilnie (mierzone miernikiem), az sam byłem zdziwiony.

Próbuj z różnymi slotami, poluzuj timingi troche. Pobaw się ustawieniami w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuj z różnymi slotami, poluzuj timingi troche. Pobaw się ustawieniami w biosie.

Z slotami próbowałem zamieniać. Jedynie nie działają w tym jednym, co już pisałem, co do timingów to raczej doświadczenia z tym nie mam.

Edit: Jeszcze raz zamieniłem pamięci miejscami i wykonałem 10-cio minutowy test pamięci w BurnInTest i został zaliczony. Zobaczymy może w końcu będzie dobrze.

Edit 2: chyba przedwcześnie pochwaliłem, bo mi komp właśnie restart zrobił :/

Edytowane przez [Misiek]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawy z pamięciami ciąg dalszy. Pobawiłem się troszkę i zauważyłem, że pamięci dwie razem, nie chcą działać na 200MHz (każda z osobna na 200MHz normalnie działa), jak ustawie na 166MHz, to wszystko jest ok, nie robi się czarny ekran, grałem sobie nawet we F.E.A.R'a.

Testowałem jeszcze pamięci Windows Memory Diagnostic i nie zaliczyło mi testów (przy ustawieniach 200MHz, 166MHz nie miałem czasu zrobić):

Stride6, WMATS+

Natomiast testy: LRAND, VINVC, MATS+, INVC zaliczyło. Program chyba, po zrobieniu tych 6 testów zaczyna je robić od początku i podczas robienia Stride6 (cache enabled) wywalił mi się program.

Edytowane przez [Misiek]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo timingów, to tak mam teraz ustawione

A jak w biosie zmieniam na 200MHz szynę, to automatycznie tam sugeruje ustawienie 3.0 3-3-8. Jako, że nigdy w tym nie grzebałem to nie wiem co tam ustawić, żeby ruszyło. Może szynę proca też podnieść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='22 maj 2007, 22:57' post='2621594']

Apropo timingów, to tak mam teraz ustawione

A jak w biosie zmieniam na 200MHz szynę, to automatycznie tam sugeruje ustawienie 3.0 3-3-8. Jako, że nigdy w tym nie grzebałem to nie wiem co tam ustawić, żeby ruszyło. Może szynę proca też podnieść?

Są płyty, które kiepsko radzą sobie z większą ilością kości ram. Muszą wtedy iść na mniej Mhz. Ustaw RAM na 166 i podkręć troszkę FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi