Skocz do zawartości
Bladesss

Problem Z Odpaleniem Grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec mam problem z odpaleniem karty graficznej. Moja płyta to ASUS A8N-VM CSM. Chce do tej plyty wsadzic GF7300GT Galaxy. Nie wiem jak zmusic płyte zeby zamiast ze zintegrowanej grafiki zaczeła korzystac z nowej. Próbowałem juz chyba wszystkiego.(m.in. grzebanie w biosie, aktualizacja biosu) Co robic? :(

Procek to Athlon64 3000+ (Venice), pamięć 2x 512 Twinmos CL 2,5 dysk Seagate Barracuda 80Gb

Edytowane przez Bladesss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz ze studiowałem tą książke pare razy juz:( Ze strony asusa ściągałem nawet instrukcje w pdf'ie - myslałem ze bedzie tam cos wiecej. No i [gluteus maximus]:/

W sumie to nawet teraz ją wertuje...

Chociaz szczerze przyznam ze jednej strony nie rozumiem. Ma to cos zwiazane z odpaleniem grafiki? :

post-144111-1167180925_thumb.jpg

Karta jakby co jest na PCIEx16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kość wyciągnałem, pobawiłem sie troche - nadal nie dziala...:(

A mozliwe ze plyta po prostu tej karty nie obsługuje?

Dodam jeszcze ze everest (jak odpalilem kompa z wsadzoną tą nową grafą) pokazał mi ze port PCIEx16 jest pusty :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawny to może i jest ale bardzo prawdopodobne że to przez ten zasilacz karta nie wstaje bo jest on syfny jak najszybciej go wymień na jakiś markowy: Huntkey, tagan, topower, ewentualnie z tanszych fortron.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale czy na pewno zasilacz moze byc winny temu ze płyta główna nie chce odpalic grafiki z PCIEx16? Wydaje mi sie ze gdyby zasilacz byl do [gluteus maximus] to grafika by wstala tyle ze komp po prostu bylby niestabilny. Na zintegrowanej karcie komp przecież śmiga znakomicie (jesli chodzi o stabilnosc, bo demon szybkosci to to nie jest)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale chyba warto zmienić zasilacz i zobaczyć czy grafa ruszy bo bardzo możliwe ze to jego wina, nawet jak by to jego wina nie była to i tak radze ci zmienić bo w każdej chwili komp ci moze pasc, jak nie chce dużo inwestowac w zasilacz to kup fortrona z allegro za 60zł i bedziesz mial spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacza bym nie podejrzewał, nawet jeśli badziewie 400W, to jednak powinien bootować kartę na PCI-E bez dodatkowej wtyczki, taką właśnie jest GLX7300GT. Ja działam na totalnym shicie 300W, a wszystko działa naprawdę bardzo sabilnie, aż sam się dziwię :wink:. Nawet próbowałem podkręcać i też jest OK. Oczywiście nie kuszę losu, i zjechałem do dafaulta, a dopóki nie zmienię zasiłki żadnego O/C.

W tym przypadku, albo jest jakiś konflikt sprzętowy, albo padnięta płyta (coś z zasilaniem). Jeśli płyta posiada jakieś urządzenia wew. na PCI-E 1x/2x (np. SATA2/RAID) to spróbuj wyłączyć w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupowałeś kartę? Jak w sklepie gdzieś koło Ciebie, to przejdź się z tą kartą i płytą do sprzedawcy i niech Ci podłączy inną kartę, a tą sprawdzi na innym zestawie.

Karte juz sparawdzilem u kumpla - sprawna - jeszcze tylko musze płyte sprawdzić, tyle ze nie mam skad karty skombinowac. No ale w ostatecznosci przejade sie do sklepu z płyta (kawałek niestety jest).

A jest mozliwe ze jakims cudem jest wyłączony port PCIEx16? W biosie płyty, ale w opcjach niedostępnych dla użytkownika?

Są jakieś programy do modyfikacji biosu AMI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na pewno nie jest wina zasilacza bo tyle co ta karta potrzebuje to z portu pci-e pociągnie

coś w biosie musi być nie tak yyy teraz muszę jechać do domu ale jak wrócę to sprawdze co to za mobo i spróbuje pomóc ;)

edit: jakie mobo ? bo albo nie wytrzeźwiałem i nie widzę albo nie było podane

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi