Bladesss Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) A wiec mam problem z odpaleniem karty graficznej. Moja płyta to ASUS A8N-VM CSM. Chce do tej plyty wsadzic GF7300GT Galaxy. Nie wiem jak zmusic płyte zeby zamiast ze zintegrowanej grafiki zaczeła korzystac z nowej. Próbowałem juz chyba wszystkiego.(m.in. grzebanie w biosie, aktualizacja biosu) Co robic? :( Procek to Athlon64 3000+ (Venice), pamięć 2x 512 Twinmos CL 2,5 dysk Seagate Barracuda 80Gb Edytowane 27 Grudnia 2006 przez Bladesss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Siegnij po instrukcje i przeczytaj od deski do deski? Zaluje ze mam limit ale mam dziwne wrazenie ze wyzej wspomniana ksiazeczka bedzie zawierac krok po kroku jak odpalic sprzet na karcie graficznej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 A wiesz ze studiowałem tą książke pare razy juz:( Ze strony asusa ściągałem nawet instrukcje w pdf'ie - myslałem ze bedzie tam cos wiecej. No i [gluteus maximus]:/ W sumie to nawet teraz ją wertuje... Chociaz szczerze przyznam ze jednej strony nie rozumiem. Ma to cos zwiazane z odpaleniem grafiki? : Karta jakby co jest na PCIEx16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Przerywania raczej nie powinny na razie Cie interesowac. Bardziej strona 63 pdf'a i ustawienie kolejnosci ;] PCI -> PCI X -> IGP ;] Save, Reboot i jak nie dziala to walczymy dalej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ustawienie tego było pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po wsadzeniu karty:/ No ale jednak nie dziala:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Głupie pytanie: wyłączałeś przy tym zintegrowaną kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Przy ustawieniu integry mam do wyboru "enabled" i "auto". Mam ustawione "auto" - z tego co winika z książki właśnie dzieki temu płyta powinna wyłączyć integre i załączyć karte w PCI lub PCIEx16 (w moim przypadku to drugie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Chwila... Odpalasz kompa na integrze, zmieniasz ustawienia w biosie, wsadzasz karte i sygnal powinien leciec juz z gf'a a nie integry. Gdzie jest blad? szalony pomysl :arrow: wyciagnij jedna kostke przy wkladaniu gf'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Kość wyciągnałem, pobawiłem sie troche - nadal nie dziala...:( A mozliwe ze plyta po prostu tej karty nie obsługuje? Dodam jeszcze ze everest (jak odpalilem kompa z wsadzoną tą nową grafą) pokazał mi ze port PCIEx16 jest pusty :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Mozesz wsadzic inna karte pci-e a ta przetestowac na sprzecie znajomego? Bo jesli druga karta nie odpala to mamy podejzana mobo :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Tez nad tym myslalem. Postaram sie jak najszybciej to zalatwic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 A wiec karta jest na pewno sprawna. Niestety nie mialem mozliwosci przetestowania mojej plyty z inna kartą, bo kumpel mi nie chcial pozyczyc:/ A poza nim wszyscy mają AGP... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Jaki masz zasilacz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Tracer Hellfire 400W - na pewno sprawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Sprawny to może i jest ale bardzo prawdopodobne że to przez ten zasilacz karta nie wstaje bo jest on syfny jak najszybciej go wymień na jakiś markowy: Huntkey, tagan, topower, ewentualnie z tanszych fortron. Edytowane 29 Grudnia 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 na pewno sprawny.Pytanie jak długo. Tak jak pisze maruh zmień go jak najszybciej na coś markowego (nie Codegen. Tracer, ColorsIT, Megabajt itd.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 No ale czy na pewno zasilacz moze byc winny temu ze płyta główna nie chce odpalic grafiki z PCIEx16? Wydaje mi sie ze gdyby zasilacz byl do [gluteus maximus] to grafika by wstala tyle ze komp po prostu bylby niestabilny. Na zintegrowanej karcie komp przecież śmiga znakomicie (jesli chodzi o stabilnosc, bo demon szybkosci to to nie jest) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 No ale chyba warto zmienić zasilacz i zobaczyć czy grafa ruszy bo bardzo możliwe ze to jego wina, nawet jak by to jego wina nie była to i tak radze ci zmienić bo w każdej chwili komp ci moze pasc, jak nie chce dużo inwestowac w zasilacz to kup fortrona z allegro za 60zł i bedziesz mial spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zasilacza bym nie podejrzewał, nawet jeśli badziewie 400W, to jednak powinien bootować kartę na PCI-E bez dodatkowej wtyczki, taką właśnie jest GLX7300GT. Ja działam na totalnym shicie 300W, a wszystko działa naprawdę bardzo sabilnie, aż sam się dziwię :wink:. Nawet próbowałem podkręcać i też jest OK. Oczywiście nie kuszę losu, i zjechałem do dafaulta, a dopóki nie zmienię zasiłki żadnego O/C. W tym przypadku, albo jest jakiś konflikt sprzętowy, albo padnięta płyta (coś z zasilaniem). Jeśli płyta posiada jakieś urządzenia wew. na PCI-E 1x/2x (np. SATA2/RAID) to spróbuj wyłączyć w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 niestety nadal karta nie chce sie ruszyc... :mur: Moze pod resprator ją podłacze to ozyje...? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 odlacz wszystkie napedy (hdd i cd/dvd) i wtedy sprawdz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 tez juz probowalem...:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Gdzie kupowałeś kartę? Jak w sklepie gdzieś koło Ciebie, to przejdź się z tą kartą i płytą do sprzedawcy i niech Ci podłączy inną kartę, a tą sprawdzi na innym zestawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Gdzie kupowałeś kartę? Jak w sklepie gdzieś koło Ciebie, to przejdź się z tą kartą i płytą do sprzedawcy i niech Ci podłączy inną kartę, a tą sprawdzi na innym zestawie. Karte juz sparawdzilem u kumpla - sprawna - jeszcze tylko musze płyte sprawdzić, tyle ze nie mam skad karty skombinowac. No ale w ostatecznosci przejade sie do sklepu z płyta (kawałek niestety jest). A jest mozliwe ze jakims cudem jest wyłączony port PCIEx16? W biosie płyty, ale w opcjach niedostępnych dla użytkownika? Są jakieś programy do modyfikacji biosu AMI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zasilacz wymień. Jest cieniutki i może nie być w stanie odpalić tej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) to na pewno nie jest wina zasilacza bo tyle co ta karta potrzebuje to z portu pci-e pociągnie coś w biosie musi być nie tak yyy teraz muszę jechać do domu ale jak wrócę to sprawdze co to za mobo i spróbuje pomóc ;) edit: jakie mobo ? bo albo nie wytrzeźwiałem i nie widzę albo nie było podane Edytowane 1 Stycznia 2007 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 ASUS A8N-VM CSM ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 haha przeczytałem wszystkie posty oprócz pierwszego ( z przyzwyczajenia bo zazwyczaj ludzie nie piszą :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 niema juz nikt zadnych pomysłów? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Spróbowałeś z jakimś normalnym zasilaczem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...