Quintrix Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Witam Niedawno kupiłem sobie dwa dyski Seagate Barracuda z serii 10 160GB Sata II.(20mm) Stworzyłem nimi macierz RAID0 za pomocą kontrolera zintegrowanego z płytą główną Abit IS7 Jeden dysk jest z Singapore i ma Firmware: 3.AAC natomiast drugi jest z Chin i ma Firmware: 3.AAA Chodzi mi oto aby w tym drugim zmienić firmware na taki sam aby dyski sobie lepiej pracowały w macierzy :) Zaniepokoił mnie wykres z HDTach http://img292.imageshack.us/my.php?image=hdtachdb2.jpg Czy ten dziwny wykres może być przyczyną innego firmware czy słabego kontrolera na płycie SataI?? /ten dysk z chin strasznie chrobocze głowicami a z singapore jest cichutki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Przeczytaj ten topic o firmware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Przeczytaj ten topic o firmware.A wiesz gdzie mogę znaleźć firmware do mojego modelu [st3160815as] Czy jak zrobie aktualizacje firmware na jednym dysku to może mi paść cała macierz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 A wiesz gdzie mogę znaleźć firmware do mojego modelu [st3160815as] Czy jak zrobie aktualizacje firmware na jednym dysku to może mi paść cała macierz? firmware mozesz otrzymac od segate - piszesz do suportu seagate ( jest na stronie seagate formularz) , podajesz typ dysku , model numer seryjny i prosisz o nowy firmware. W odpowiedzi otrzymujesz email z linkiem i kodem do pobrania pliku z nowym firmware. A tak propo tej serii na koncu z 15AS - powiedz mi prosze jak z glosnoscia u nich ( obracajace sie talerze , glowice oraz wibracje) oraz jezeli jest roznica to ktorej produkcji jest lepszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Słychać lekki szum talerza, jakby pod blachą nie było nic tłumiącego. (pukając palcem odnosi się wrażenie że ta blacha jest bardzo cienka) Jak przykręciłem dyski mocno do obudowy nie miały żadnych wibracji. Jeżeli chodzi o miejsce pochodzenia to odradzam "made in china" Jeden dysk mam właśnie z chin a drugi z Singapore. Chiński przykręcony mocno do obudowy chrobocze strasznie, ten hałas ustał kiedy położyłem dysk na gąbce. Ten z Singapore nie chrobocze i zachowuje się przyzwoicie. Wydaję mi się że ten chiński ma zastosowane gorszej jakości materiały i kolor płytki elektorniki jest taki brzydki ciemno zielony natomiast z singapore kolor jest jaskrawo zielony bardzo ładny. B-) Czy jak zmienie jednemu dyskowi firmware to może mi pujść cała macierz RAID0? :huh: Edytowane 28 Grudnia 2006 przez Quintrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Słychać lekki szum talerza, jakby pod blachą nie było nic tłumiącego. (pukając palcem odnosi się wrażenie że ta blacha jest bardzo cienka) Jak przykręciłem dyski mocno do obudowy nie miały żadnych wibracji. Jeżeli chodzi o miejsce pochodzenia to odradzam "made in china" Jeden dysk mam właśnie z chin a drugi z Singapore. Chiński przykręcony mocno do obudowy chrobocze strasznie, ten hałas ustał kiedy położyłem dysk na gąbce. Ten z Singapore nie chrobocze i zachowuje się przyzwoicie. Wydaję mi się że ten chiński ma zastosowane gorszej jakości materiały i kolor płytki elektorniki jest taki brzydki ciemno zielony natomiast z singapore kolor jest jaskrawo zielony bardzo ładny. B-) Czy jak zmienie jednemu dyskowi firmware to może mi pujść cała macierz RAID0? :huh: Dzieki za szczegolowy opis. Co do twojego pytania - jezeli znasz dobrze angielski to przy prosbie o nowy firmware do Seagate wspomnij o tym problemie , mysle ze ci odpisza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ja korzystałem z formularza na stronie a otrzymałem plik mailem jako załącznik z DiscSupport@seagate.com. Firmware powinien być taki sam na wszystkich dyskach. Ja dostałem wersję 3AAE ale z zaznaczeniem, że jest on to tego konkretnego modelu dysku i numeru seryjnego, który podałem. Więc podaj s/n wszystkich posiadanych przez ciebie dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Jeden dysk mam z Singapore która ma firmware 3.AAC A drugi z chin i ma 3.AAA narazie napisałem o nowy firmware dla tego z chin(podałem S/N P/N i data code) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jhkill Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ja korzystałem z formularza na stronie a otrzymałem plik mailem jako załącznik z DiscSupport@seagate.com. Firmware powinien być taki sam na wszystkich dyskach. Ja dostałem wersję 3AAE ale z zaznaczeniem, że jest on to tego konkretnego modelu dysku i numeru seryjnego, który podałem. Więc podaj s/n wszystkich posiadanych przez ciebie dysków. Kurczę, gdzie ten formularz? Jakoś nie mogę znaleźć na stronie ;) :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Ja chciałem 3.aah do mojego st3160811as, ale okazało się, że 3.aae to najnowszy do mojej barcy. W sumie nie wiem po co by mi był nowszy firmware, ale już mam taką manię nowego softu w moim starym hardwarze. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Kurczę, gdzie ten formularz? Jakoś nie mogę znaleźć na stronie ;) :? tutaj: http://www.seagate.com/support/email/email_disc_support.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodyzone_pl Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 tutaj: http://www.seagate.com/support/email/email_disc_support.html Niestety ten link nie dziala ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...