Bazyss Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Z info jakie dostalem od telekomuny 20mbit dziala stabilnie bez zadnych problemow. Technik podlaczyl na mojej linii 20mbit i działało stabilnie. Poczekamy zobaczymy jak to teraz będzie z Netią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Gniec ich, tepsa robi wszystko, zeby tylko ludzie nie skorzsytali z cudzych uslug. U mnie na poczatku probowali wmowic, ze w ogole sie netu nie da podlaczyc :blink: a koniec koncow mam 8Mbit/s w Netii z opcja na 20Mbit jakbym zechcial. BTW ten router z Asmax'a, który wysłali za 1 zł, jest bardzo lamerski - takiego pokręconego, glupiego interfejsu jeszcze nie widziałem. Zaaplikuję mu oryginalny soft, bo na ten z Netii nie mogę patrzeć. Nie ludz sie, oryginalny soft ma taki sam dziwny uklad. Ale da sie do niego przyzwyczaic. Router cudem nie jest, acz jak za zlotowke to sprawuje sie bardzo dobrze. Nie wiesza sie i to jest najwazniejsze, choc dobrze mu zapewnic troche przestrzeni bo sie mocno grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoxob Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Z info jakie dostalem od telekomuny 20mbit dziala stabilnie bez zadnych problemow. Technik podlaczyl na mojej linii 20mbit i działało stabilnie. Poczekamy zobaczymy jak to teraz będzie z Netią. Nie chcę Cie martwić ale żeby 20mbit działało bez problemów odległość od dslamu powinna być mniejsza niż 500 metrów. Powyżej zdarzają się problemy. Mało kto ma tak krótki przebieg łącza. Jeśli widzisz "z okna" szafę to ok. Mam nadzieję, że ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Też mam nadzieję że ruszy. Jeżeli nie ruszy to będzie zmiana umowy na 6mbit. co do odległości do szafki to mam do niej niecałe 600m. Zobaczymy co z tego bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Nie koniecznie odległość znaczy czy będzie chodzić, głównie chodzi o kable. U mnie do centrali mam 2420m i mam pełne 10Mbps.Jest to absolutny max co mogę u siebie mieć.Dlatego 500m nie jest tu jakimś współczynnikiem.Tłumienie i margines też mają swoje cele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Na chwilę obecną mam takie parametry łącza. DSL Status: Connected DSL Modulation Mode: G.dmt DSL Path Mode: Fast Downstream Rate: 1312 kbps Upstream Rate: 320 kbps Downstream Margin: 28 db Upstream Margin: 26 db Downstream Line Attenuation: 10 db Upstream Line Attenuation: 3 db Downstream Transmit Power: 11 db Upstream Transmit Power: 16 db są one dobre? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 bdb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoxob Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Nie koniecznie odległość znaczy czy będzie chodzić, głównie chodzi o kable. U mnie do centrali mam 2420m i mam pełne 10Mbps.Jest to absolutny max co mogę u siebie mieć.Dlatego 500m nie jest tu jakimś współczynnikiem.Tłumienie i margines też mają swoje cele. Dłuższa linia= wyższe tłumienie Stare/kiepskie kable= niższy margines szumu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 Miałem mieć 6 Mb/s od nowego okresu rozliczeniowego, mam od wczoraj, działa należycie. Jakoś przeboleję ten "brak możliwości" na 20 Mb/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Line Coding(Trellis): On On SNR Margin (0.1 dB): 202 200 Attenuation (0.1 dB): 185 76 Output Power (0.1 dBm): 200 106 Attainable Rate (Kbps): 16816 740 A na tej linii pojdzie 20 mega? Teraz mam 6 i zamowilem 20 i mowili ze ma niby byc. Edytowane 25 Września 2010 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Miałem mieć 6 Mb/s od nowego okresu rozliczeniowego, mam od wczoraj, działa należycie. Jakoś przeboleję ten "brak możliwości" na 20 Mb/s. TP dalo mi 20Mb o miesiac wczesniej, a 6 o kilka dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 DSL Status: Connected DSL Modulation Mode: ADSL2+ DSL Path Mode: Interleaved Downstream Rate: 19546 kbps Upstream Rate: 1069 kbps Downstream Margin: 8 db Upstream Margin: 8 db Downstream Line Attenuation: 12 db Upstream Line Attenuation: 2 db Downstream Transmit Power: 12 db Upstream Transmit Power: 17 db dzisiejsze testy TPSA w sprawie sprawdzenia możliwości lini pod kątem 20Mb Co możecie powiedzieć?? Strasznie margin spad w porównaniu do synchro pod 1Mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoxob Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Faktycznie margines poszedł solidnie w dół ale za to tłumienie masz na bardzo dobrym poziomie. Widzę, że router/modem zapiął się na niepełne 20 Mbit/s ale najważniejsze, że w ogóle to zrobił. Teraz pozostaje sprawdzić stabilność. Jeśli nie będzie Ci zrywać połączenia to olej parametry linii i ciesz się szybkim internetem. Oczywiście pod warunkiem, że DSLam nie jest przeciążony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Po wczorajszym wyłączeniu Neta przez TPSA dzwoniłem do Neti kiedy mi go włączą. Marudzili ze nawet będe musiał czekać do wtorku. Wstaje dzisiaj rano odpaliłem kompa wbijam na Router i zaskoczenie złapał połączenie :) Wygląda to tak: DSL Status: Connected DSL Modulation Mode: ADSL2+ DSL Path Mode: Interleaved Downstream Rate: 21022 kbps Upstream Rate: 1066 kbps Downstream Margin: 6 db Upstream Margin: 7 db Downstream Line Attenuation: 12 db Upstream Line Attenuation: 2 db Downstream Transmit Power: 12 db Upstream Transmit Power: 17 db I test na SpeedTest Co myślicie o tych Marginach? Nie jest to pełne 20Mb no ale upload prawie taki jak być powinien :) Edytowane 2 Października 2010 przez Bazyss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarcel Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) U mnie natomiast wygląda to tak: Niby nie pełne, ale nie będe płakal z powodu 2-3 Mb/s do których zblizał się bardziej w nocy. I pomyśleć, że jeszcze kilka dni temu było 1 Mb/s Net miał być od 1 i jest od 1. A tutaj parametry routera: Downstream Upstream SNR Margin : 6.1 7.5 db Line Attenuation : 25.0 11.6 db Data Rate : 21087 866 kbps dodam jeszczem, że mieszkam w miasteczku 20k mieszkańcow i jestem zaskoczony możliwościami.. Edit:// Ustawić Annex A czy Annex A/L ? Edytowane 2 Października 2010 przez zarcel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Co do mojego Netu. chodzi tak jak juz podałem wam dane. Myslalem ogolnie ze bedzie blizej 20Mb ale może być i tak. Problem natomiast jest z utrzymaniem połączenia. Wyskakuje mi Upstream Margin: 432668866 db i zrywane jest połączenie. Jak myślicie da rade to jakoś wyregulować na centrali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Line Coding(Trellis): On On SNR Margin (0.1 dB): 202 200 Attenuation (0.1 dB): 185 76 Output Power (0.1 dBm): 200 106 Attainable Rate (Kbps): 16816 740 A na tej linii pojdzie 20 mega? Teraz mam 6 i zamowilem 20 i mowili ze ma niby byc. PS. Założyli mi neta 20 mega z Netii. Wyszło z tego ok 13 mega. Takie mam parametr teraz. Mode: ADSL_2plus Traffic Type: ATM Status: Up Link Power State: L0 Downstream Upstream Line Coding(Trellis): On On SNR Margin (0.1 dB): 56 75 Attenuation (0.1 dB): 185 76 Output Power (0.1 dBm): 18 108 Attainable Rate (Kbps): 17844 1196 Downstream Rate (Kbps): 15809 Upstream: 1034 Da sie cos wiecej z tego wycisnąc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 PS. Założyli mi neta 20 mega z Netii. Wyszło z tego ok 13 mega. Takie mam parametr teraz. Mode: ADSL_2plus Traffic Type: ATM Status: Up Link Power State: L0 Downstream Upstream Line Coding(Trellis): On On SNR Margin (0.1 dB): 56 75 Attenuation (0.1 dB): 185 76 Output Power (0.1 dBm): 18 108 Attainable Rate (Kbps): 17844 1196 Downstream Rate (Kbps): 15809 Upstream: 1034 Da sie cos wiecej z tego wycisnąc? Jeżeli ci się synchronizuje na 15809 to 20Mb przy takim synchro nie wyciagniesz. synchro powinno być np: 20500-21022 wtedy wieksze szanse uzyskania 20Mb. Margin 56 qrde jaki duzy. ja mam 2-8 i masakra zrywa połączenie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Z tego co wiem to synchronizacja dla 20 w Netii jest dynamiczna, w granicach 16-24 Mbps czy coś takiego. To jest łącze do 20Mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Jeżeli ci się synchronizuje na 15809 to 20Mb przy takim synchro nie wyciagniesz. synchro powinno być np: 20500-21022 wtedy wieksze szanse uzyskania 20Mb. Margin 56 qrde jaki duzy. ja mam 2-8 i masakra zrywa połączenie ;/ Margin 5,6. Tam jest napisanme x 0,1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Mam zamiar wziąć 20 mb z Netii, więc dzwoniłem kilka razy do TP w sprawie weryfikacji łącza pod kątem szybkości dla 20 mb/s. Za każdym razem dostawałem różne odpowiedzi. Raz, że 20 pójdzie bez problemu, potem że 10 na pewno, a 20 pewnie też, w końcu dziś się dowiedziałem, że max mogę mieć 6 mb. Już kompletnie zgłupiałem, nie wiem komu wierzyć. Co najdziwniejsze wszyscy oświadczali (łącznie z Panią która twierdziła, że max to 6 mb), że w opcji internet plus TV to jednak mogę mieć 20 mb. Tego już nie rozumiem, może mi ktoś wyjaśni. Jak to jest, że sam internet poleci max 6 mb, a z telewizją w pakiecie 20 mb/s mogę mieć. Sprawdzałem swoje łącze na Netii https://www.netiaonline.pl/skantarek/standard/checkSubmit.do. Mam takie wyniki. Wychodzi na to, że 20 mogę mieć, tylko na ile w to można wierzyć. Telefon i internet w pakiecie : BSA(i)+WLR(t): Pakiet dostępny w sprzedaży, maks. prędkość ściągania 20480 kbit/s Tylko telefon : WLR: Usługa dostępna wyłącznie na linii TP Tylko internet : BSA: Usługa dostępna, maks. prędkość ściągania 20480 kbit/s OneOffice : Usługa niedostępna Usługi mobilne : Netia Mobile: Brak adresu w bazie. Miasto w zasięgu sieci P4 IPTV : IPTV: Usługa niedostępna Internet over Ethernet: IoE: Usługa niedostępna BROADBAND = NIE PORT_AVAILABILITY = TAK WIRE_LENGTH = 1.1058 DSLAM_TYPE = IP,ATM ADSL_TYPE = ADSL2+ THROUGHPUT = 20480/1024 GENERATE_DATE = 2010-10-06 18:06:26 Czy faktycznie wg takich danych mogę wyciągnąć 20 mb/s na moim łączu ? Pozdrawiam Jacek Edytowane 6 Października 2010 przez yodacki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Parametry które przedstawiłeś świadczą o tym że 20Mb powinno latać ale ja na twoim miejscu zadzwonił bym do TP i poprosił o Sprawdzenie techniczne możliwości łącza co też sam uczyniłem. Dzwoni wtedy do ciebie technik który siedzi na centrali i informuje co mu wyszło :) Jeżeli wyjdzie pozytywnie router będzie łapał synchro na 20Mb to żadnego problemu z podłączenie nie będziesz miał. Jeżeli chodzi o stabilność połączenia to wyjdzie ono już w momęcie jak ci podłączą 20Mb. Co do opcji z TV to może chciała cię naciągnać :) Infolinia Techniczna TP to jak dobrze pamiętam 801-505-505 Edytowane 6 Października 2010 przez Bazyss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Dzwoniłem na 801 505 505. Poprosiłem o sprawdzenie łącza. Kobitka sprawdziła i oświadczyła, że jedynie 6 mb. O żadnym techniku nie było mowy. Kiedy jej powiedziałem, że ostatnio dostałem inne informacje, skwitowała to tylko tym, że "ja mówię co widzę". Jutro zadzwonię po raz któryś, może jednak jakiś technik to sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Dzwoniłem na 801 505 505. Poprosiłem o sprawdzenie łącza. Kobitka sprawdziła i oświadczyła, że jedynie 6 mb. O żadnym techniku nie było mowy. Kiedy jej powiedziałem, że ostatnio dostałem inne informacje, skwitowała to tylko tym, że "ja mówię co widzę". Jutro zadzwonię po raz któryś, może jednak jakiś technik to sprawdzi. powiedz ze interesuje cię nie sprawdzenie łącza z kompa przed którym siedzi i nawija z Tobą tylko sprawdzenie łącza na Centrali do której jesteś podłączony. Wysyłają wtedy technika i on sprawdza czy net sie synchronizuje na twojej linii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Dobra, dzięki. Tak jutro zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Takie rzeczy załatwia się na 800 102 102. Na 505 zatrzymali się w technologi adsl1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Mam pytanie: czy kabel łączący modem z gniazdkiem telefonicznym różni się czymś od kabla łączącego telefon z gniazdkiem ? Na dniach będę miał modem i obawiam się, że dołączony kabel może być przykrótki, a w zapasie mam 5 metrowy kabel do telefonu, wtedy mógłbym go wykorzystać. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Nie rozni sie. Jesli Twoj kabel ma dwie zyly, a nie cztery, to bedzie musial ustawic w routerze czy masz sygnal na parze wewnetrznej czy zewnetrznej. Z reguly jednak kable telefoniczne robi sie czterozylowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Mam czterożyłowy. Dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoxob Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 Takie rzeczy załatwia się na 800 102 102. Na 505 zatrzymali się w technologi adsl1. Ciekawostka z pierwszej linii "frontu": Dzwoniąc pod oba numery dodzwaniasz się do tych samych osób pracujących na tych samych systemach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...