Skocz do zawartości
rudytad122

Nvidia 680i Sli Czy Intel 975x

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam dylemat jaką płytę wybrać do zestawu:

Intel Core 2 Duo E6600 2.40GHz 4MB

Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 PDC22G6400LLK

grafika asus 8800GTS

zasilacz chieftec ctf 560W

----Asus P5N32-E nVidia nForce 680i SLI czy Asus P5W DH Deluxe Intel 975X

napewno zależy mi na kręceniu ale też bezproblemowym działaniu. Czytałem coś o problemach z raid na 680i.

ps. czy coolrer scythe infinity nie jest nieco za ciężki, przecież waży 1kg?????

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.

... a może Asus ROG Commando 1.1?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam dylemat jaką płytę wybrać do zestawu:

Intel Core 2 Duo E6600 2.40GHz 4MB

Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 PDC22G6400LLK

grafika asus 8800GTS

zasilacz chieftec ctf 560W

----Asus P5N32-E nVidia nForce 680i SLI czy Asus P5W DH Deluxe Intel 975X

napewno zależy mi na kręceniu ale też bezproblemowym działaniu. Czytałem coś o problemach z raid na 680i.

ps. czy coolrer scythe infinity nie jest nieco za ciężki, przecież waży 1kg?????

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.

... a może Asus ROG Commando 1.1?????????

tez stoje przed taki wyborem i zdecydowałem się na evga nf680i

pozdRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie zamierzasz używać SLI to bierz Asusa, niestety ale nv680i nie powala wydajnością a czasem sporo odstaje od i975X, bierzesz E6600 więc fsb powyzej ~400 MHz raczej nie będzie Ci potrzebne. Dodam tylko żebyś szukał wersji która ma napięcie na mostek do 1,85V regulowane. To chyba rev 1.4 ale głowy nie dam i najlepiej zagladnij do wątku o tej mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie zamierzasz używać SLI to bierz Asusa, niestety ale nv680i nie powala wydajnością a czasem sporo odstaje od i975X, bierzesz E6600 więc fsb powyzej ~400 MHz raczej nie będzie Ci potrzebne. Dodam tylko żebyś szukał wersji która ma napięcie na mostek do 1,85V regulowane. To chyba rev 1.4 ale głowy nie dam i najlepiej zagladnij do wątku o tej mobo.

dzięki za odp ale którego asusa???? czy ktoś miał do czynienia z rog??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z płytami ASUS P5W64 WS Professional i975X ??? czy warto do nich dopłacić????? czytałem wątek o nich ale już nic nie kumam.... jedni piszę żę warto inni nie....

jak pod 6600 to warto ,sam byłem zmuszony do zamiany 6400 na 6600 ale o zmianie MOBO nie myslałem nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ASUS P5W64 WS Professional i975X razem z prockiem e6600, działa bezproblemowo. A propo Chipsetu 680i gdzieś czytałem już nie pamiętam gdzie że przy dużym OC chyba powyżej 411Fsb jest tak że wydajność pod systemu pamięci spada czyli jest mniejsza niż przy 411fsb a w płytach na chipsecie i975x tego nie ma i czym większe OC tym większa wydajność pamięci jak tez stałem przed wyborem czy kupić Evga 680i czy też ASUS P5W64 WS Professional aha i nie miałem zamiaru robić SLI więc wybrałem ASUS P5W64 WS Professional ze względu na to że nie spada wydajność pamięci przy dużym OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ASUS P5W64 WS Professional i975X razem z prockiem e6600, działa bezproblemowo. A propo Chipsetu 680i gdzieś czytałem już nie pamiętam gdzie że przy dużym OC chyba powyżej 411Fsb jest tak że wydajność pod systemu pamięci spada czyli jest mniejsza niż przy 411fsb a w płytach na chipsecie i975x tego nie ma i czym większe OC tym większa wydajność pamięci jak tez stałem przed wyborem czy kupić Evga 680i czy też ASUS P5W64 WS Professional aha i nie miałem zamiaru robić SLI więc wybrałem ASUS P5W64 WS Professional ze względu na to że nie spada wydajność pamięci przy dużym OC.

nigdzie w mojej okolicy nie było P5W64 WS Professional i975X zamówiłem P5W DH Deluxe asus czy te płyty różnią się co do podkręcania????? reszta wyposażenia mnie nie interesuje..... chociaż coś czytałem o długich POST-ach oraz na niemożliwości wyłączenia wi-fi na DH deluxe czy to prawda

fartuch :rolleyes:

a tak w ogóle interesuje mnie fsb=400 żeby pamiątki chodziły synchronicznie przy proc. 3.6 ghz

ps. czy freezer 7 arctic cooling nadaje się do e6600=> 3.6 ghz??? pasta akasa 5022 czy może coś innego ????? scythe infinity jest troche ciężki.... i czy wejdzie na płytę???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mine/Ninja/Infinity

Woda :D

Ekhm... Powiedziałbym - nie ta liga. Niestety, ale smutną prawdą jest fakt, ze Ninja na C2D wyjątkowo kiepsko się sprawdza w porównaniu do Mime/Infinity/TT BT. Czemu? Na to pytanie chyba nawet twórcy Ninja nie znają odpowiedzi. Miałem Ninja i szybko się pozbyłem - tempy w stress na 3.6 Orthos były wyższe o 5-6 C w stosunku do TT BT....Polecam lekturę wątku o TT BT, jest tam kilka linków do testów compare z kilku forów.

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm... Powiedziałbym - nie ta liga. Niestety, ale smutną prawdą jest fakt, ze Ninja na C2D wyjątkowo kiepsko się sprawdza w porównaniu do Mime/Infinity/TT BT. Czemu? Na to pytanie chyba nawet twórcy Ninja nie znają odpowiedzi. Miałem Ninja i szybko się pozbyłem - tempy w stress na 3.6 Orthos były wyższe o 5-6 C w stosunku do TT BT....Polecam lekturę wątku o TT BT, jest tam kilka linków do testów compare z kilku forów.

Ano tak jakos mi sie napisalo, a o BT zapomnialem calkowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi