_bartx Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Chcę zmienic konfigurację swojego kompa. Interesuje mnie socket AM2, a dlatego, bo kupiłem Windowsa XP OEM i nie mam zamiaru za chwilę pozbywać się windowsa razem z płytą główną, jak płyta będzie przestarzała. Jakie jest wasze zdanie na temat płyt MSI? Ja czytałem, że występują z nimi jakieś problemy, trzeba wysyłać do producenta itp. (mowa o modelach tak do ok. 350 zł). Wybrałem sobie taki zestaw: AMD Sempron 3000+ - 205 zł (proline.pl) GeForce 7600GS - tylko nie wiem jakiego producenta, a gram czasami, interesuje mnie taka ze średniej półki cenowej z dość dobrym chłodzeniem - http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+7600GS+256+P http://www.proline.pl/shop.php?prodid=EVGA+256-P2-E615-TR - tylko 100 zł dopłaty, a różnica zdaje się dość duża Płyta główna - myślałem nad MSI, ale spotkałem dużo negatywnych opinii. Porzebuję coś stabilnego, z dość dobrymi możliwościami OC, mającego min 6 portów USB i w cenie do 350: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=ASUS+M2N4-SLI http://www.proline.pl/shop.php?prodid=ASUS+M2N-E któraś z tych się nada? Pamięć - myślałem nad kostką Twinmosa 512MB 533MHz - 176 zł (proline.pl) Do duala najwyzej bym dokupił drugą, zależy czy mi kasy starczy. Jeszcze w miare możliwości interesowałby mnie dysk twardy - w sumie więcej niż 80GB nie potrzebuję, ale różnica cenowa pomiędzy 80 i 160 jest niewielka. Fajnie by było, gdyby korzystał z technoloii zapisu prostapadłego. Oczywiście SATA. Jeszcze jedno pytanie. Czy to wszystko jest w stanie uciągnąć zasilacz Fortron 300W GTF? Są to dość dobre zasilacze, a sprzęt też chyba nie ekstremalnie prądożerny. Edytowane 28 Grudnia 2006 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misioman Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ta pierwsza karta to jakaś pomyłka :D. Możesz wyrwać galaxy ale z zalmanem a nie tego z pasywnym. Jeszcze nad palitem pomyśleć można. Też dobra i bardzo tania. Płyta to dfi infinity- stabilna i dobre oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Jakie jest wasze zdanie na temat płyt MSI? Z tego co mi wiadomo, to kontroler dysków świrował w tych MSI. Jeśli chcesz się pakować w AM2 to bierz to, co zaproponował misioman (czyli produkt z mojego siga ;)) W Asusa M2N-E nie inwestuj - jakoś nieciekawie wygląda jego sekcja zasilania, wyniki OC tez nie zadowalają Grafika - tylko 7600GS na DDR3 od Palita :) Pamięć - poszukaj GoodRAMów na D9GMH :) są orientacyjnie w tej samej cenie za 512MB Za 255 zł sprawiłem sobie dysk z podpisu, nie ma NCQ, nie ma zapisu prostopadłego, a działa wyśmienicie. Jeśli jednak chcesz mieć te wszystkie "bajery" to celuj w Barracudę 7200.10 Fortron powinien wszystko uciągnąć :) Edytowane 28 Grudnia 2006 przez micitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Dobra, już się mniej więcej zdecydowałem: AMD Sempron 3000+ Manila BOX (Socket AM2, 64bit) - 228,00 zł DDR2 2x512MB PC-667 Goodram - 376,00 zł DFI Infinity NF Ultra II-M2/G (nVidia nForce4 Ultra) [DDR2, 2xPCI-E, FW] - 369,00 zł GeForce PCI-E 7600GS Palit XpertVision NE/7600S+TD21 256 MB TV-out / DVI BOX (128-bit) - 348,00 zł Seagate 80 GB Barracuda (ATA/300, 8MB, 7200, NCQ, RoHS) ST380811AS - 164,00 zł Razem 1485,00 zł. Ceny ze znak.pl. Mam jeszcze trzy pytania: 1. Czy pamięci Goodram są dobre? Na pewno sa odczuwalnie tańsze od reszty, a jak jeszcze są 667 w cenie 533 to powinny być ok, tym niemniej jednak prosze o waszą opinię. 2. No i karta graficzna - czy Palit to dobry producent? Wydaje mi się, że np. Asus, Gigabyte są lepsi, ale Palit tańszy o jakieś 80 zł. Do tego piszecie, że ma DDR-III, a reszta DDR-II, to na pewno jest to plus. Jaki ma czas dostępu do pamięci? 3. Czemu wszyscy polecają płyty na nForce4? Czy to dlatego, ze są bardziej dopracowane w stosunko do chipsetów 550 i 570? Edytowane 28 Grudnia 2006 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) 1. GoodRAMy to dobre pamięci, zwłaszcza jeżeli trafisz na Microny D9. 2. Pilnuj rzeby ten Palit był z serii Sonic i miał pamięci DDR3 (lepiej się kręcą i mają wyższe takty). Daj link do tej grafy co wybrałeś. 3. Na nF5xx są problemy duże z OC, a różnica w wydajności nikła, więc wzyscy wolą sprawdzony chipset nF4 Edytowane 28 Grudnia 2006 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Wybrałem zwykłą wersję, Sonic kosztuje 366,00 zł - http://www.znak.pl/index.php?cid=143&s...0GSPal256+Sonic W takim razie zdecyduję się na tą, bo ma pamięci DDR-III no i przeczytałem komentarz, ze ma taktowanie 450/1000MHz. Edytowane 28 Grudnia 2006 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Bierz tego Sonica i trzymaj się z daleka od wersji zwykłej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) DDR2 ma bodajże czas dostępu 2,5 ns, w Palitach na DDR3 są pamięci 2,0 i 1,4 ns. 7600GS spokojnie będzie hulał tak jak Galaxy w standardzie a może nawet coś nad :) Palit jest tańszy, co nie oznacza w tym przypadku gorszy. Gigabyte, Asus i parę innych firm potrafią zrobić dobrze tylko niektóre topowe modele :) Edytowane 28 Grudnia 2006 przez micitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Jeszcze mam 2 pytania. Czy platforma AM2 dużo traci gdy RAM nie jest w dualu? Bo nie wiem dokładnie ile będe miec kasy, więc albo kupiłbym 1x512MB GoodRam 667MHz albo 1x1GB GoodRAM 667MHz (355 zł - rozwiązania wg mnie bardziej przyszłościowe, bo zawsze można dokupic drugą kość). No i odnosnie dysku: w tej chwili mam Samsunga SV400H (40GB, 5400 obr./min., 2MB cache) no i jest trochę ciasno, ale jakiś tydzień temu kupiłem nagrywarkę DVD, wiec pozgrywałem sobie na DVD różne rzeczy i juz jest ok. Z netu przestałem ściągać, więc nie potrzebuję ekstra dużo miejsca. Pograć czasem lubię, no a na prawie każdą nową grę trzeba liczyć te 4-5GB. Mam też dość sporo zdjęć na dysku. Jaki dysk byście mi polecili, jeżeli chodzi o pojemność? Ja myslałem nad 80GB, bo jest najtańszy (ok. 160 zł) a pewnie mi wystarczy, ale znowu dyski 120GB są 20 zł droższe, a 160GB 40 zł droższe. No a jak mi braknie miejsca to wtedy za 40 zł dwukrotnie sobie dysku nie powiększę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 160GB od razu bierz, jakiegoś Samsunga lub Seagate 7200.10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 bierz 160 , nie ma co. Tanie - wd i chyba samsung, jak bym brał spinpointa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 dysk 160gb seagete 7200.10 na sata2 no i jak masz hajs to bierz 1x1gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...