Skocz do zawartości
Regzio

Zasilacz Q-tec 500w Bigfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W zasadzie miałem wątpliwości czy tu czy na zakładkę o płytach głównych ale pewnie tutaj lepiej.

Athlon 1700+/Epox 8K9A/2x512MB DDR Twinmos/Leadtek GF6800

Otóż ostatnimi czasy miałem problem z płytą główną Epox 8K9A. Podczas włączania się wykrywała różnie pamięć operacyjną, raz 256mb raz 512mb raz 768mb. Po kilku restartach właziło w końcu 1GB (okazjonalnie nie wykryło karty graficznej czy twardego dysku). Mniejsza o to. Zmieniłem płytę na Epox 9NDA3J i Athlon 3700+(SanDiego). Z nadzieją włączyłem komputer i.... cisza. Zamachał wentylatorem jakieś pół obrotu i umarł. Kolejny pstryk i kolejne pół obrotu, kolejny i brak reakcji. Wyjąłem kabel, wcisnąłem power i włożyłem wtyczkę z prądem i... komputer wystartował.

Domyślam się, że ma to związek z zasilaczem, bo człowiek od którego kupiłem płytę zarzeka się, że nie miał z nią problemów, a dodatkowo pracowała także z procesorem 3700+.

Jak opisałem komputer włącza się dopiero przy równoczesnym włożeniu kabla i wciśniętym przycisku power na obudowie. Co może sprawiać problem?

Karta graficzna to jedna z tych, którym wpina się w dupkę dodatkowo molexa. Problem z pierwszą płytą pojawił się po jakiś 3 latach użytkowania. Dodatkowo zauważyłem, że USDM na pierwszej płycie a także Epox probe z nowej wykazują niestabilne zasilanie na VDIMM. USDM miało wahania w dół natomiast Probe wskazuje przeładowanie w górę.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q-TEC = ???????????????? (zasiłka zagadka)

kiedyś też miałem taką zasiłkę i na podobnym sprzęci śmigała pięknie...

ale nie brak tez przypadków ludzi którym te zasiłki puścily z dymem wszystko co było w kompie i okolicach :)

PS. zainwestuj w jakąś dobrą zasiłkę i bedziesz miał spokój ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz U25 500W. Nowsza konstrukcja.

Albo dołóż 80zł do Tagana 500W U35 http://zenfist.pl/pID/740.htm

Ma odpinane kable no i jest cichszy od u25 bo ma jeden wielki wentylator.

Sam posiadam 600W U-35 i jest cichutki jak dla mnie.

Co sie bedziesz szczypal, bierz 1100W :mur:

TEN zasilacz spokojnie wystarczy do twojego zestawu, jeszcze bedziesz mial spory zapas na wypadek gdybys chcial zmieniac kompa. Jesli boisz sie kupowac w niesprawdzonym sklepie TU masz go w komputroniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kolega rozważa Tagana i ma kasę to co to cię obchodzi? Nierozumiem :mur:

To zupełnie tak samo jak ktoś kupi sobie GF 8800 GTS za 2000zł. Widać potrzebuje, stać go.

Nie rusza mnie to.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kolega rozważa Tagana i ma kasę to co to cię obchodzi? Nierozumiem :mur:

To zupełnie tak samo jak ktoś kupi sobie GF 8800 GTS za 2000zł. Widać potrzebuje, stać go.

Nie rusza mnie to.

No wlasnie nie rozumiesz. Taki tagan do jego sprzetu to jak wkladanie wspomnianego GF 8800 do kompa z Sempronem, czy tez slicki do malucha. Mozna, tylko po co? Topower ktorego podalem ustepuje bardzo niewiele jesli w ogole tym taganom. Chce kolege przed niepotrzebnym wydatkiem uchronic, za zaoszczedzona kase moze kupic dysk twardy, ram czy co tam bedzie sobie chcial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocipieliście z tymi taganami czy co?

Jest mnóstwo równie dobrych i tańszych zasilaczy. Kolejne jakieś bzdurne przesądy. Owszem jeśli chcesz bezkompromisowe rozwiązania i masz kompa typu 8800 sli + porządnie wykręcony AMDX2 to można rozważyć kupno jeśli przy OC liczy się każda tysięczna volta. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi