papik Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Witam. Od troszke ponad tygodnia jestem posiadaczem Notebooka ASUS A6KM-Q097H (z dokupianą kością 512 RAM Crosair'a). Mam z nim problem: w czasie grania np. w NFS Carbona czy GOTHICa 3 czasami nagle wszystko staje, następnie wywala "blue screena" i następuje restart. Myślałem że problem jest tylko przy "bardziej" wymagających grach, ale rowniez na starszych grach ten problem wystepuje . W czym tkwi problem?? Sprawdzałem temp. procesora Everestem - w spoczynku 67st, po 2godz testowania Prime'm 88-89st. Polecono mi abym zdemontował dodatkową pamięć. Sprawdziłem jak laptop będzie się zachowywał z jedną kością pamięci (w laptopie mam PC-3200, dodatowa dokupiona miała PC-2700, miały być takie same no ale na razie nie o to się rozchodzi). I jest to samo. Czy ta temp. nie jest stanowczo za wysoka. Co w takim przypadku mam zrobić (wymiana lapka??). Z góry dziękuję za wszelkie informacje podaje dana laptopa: Rodzina produktów A6KM Procesor AMD Turion 64 2,0 GHz (1 MB cache, FSB 400 MHz) Chipset SIS 756 Pamięć RAM 512 MB (1x 512 MB, SODIMM DDRAM, 400 MHz, maksymalnie 2 GB) Ilość gniazd pamięci 2 (1 wolne) Dysk twardy 80 GB ATA 5400 obr. Wbudowane napędy DVD+/-RW DualLayer Typ ekranu TFT WXGA WideScreen Przekątna ekranu 15,4" Nominalna rozdzielczość 1280 x 800 Karta graficzna nVIDIA GeForce Go 7300 Wielkość pamięci karty graficznej Do 256 MB (128 MB pamieć własna, 128 MB pamięć współdzielona) Urządzenie wskazujące Touchpad Typ baterii Litowo-jonowa Czas pracy na bateriach 2 h Karta muzyczna Zgodna z Dolby Digital Live oraz MS Sound Modem 56 kbps Karta sieciowa 10/100 Mbps Wi-Fi 802.11b/g Rodzaje wyjść / wejść 1x czytnik kart 4-w-1 (SD/MMC/MS/MS Pro) 1x FireWire (IEEE 1394) 1x LPT 1x PCMCIA II (typ 2.1) 1x RJ11 (modem) 1x RJ45 (LAN) 1x TV-out 1x VGA 1x wejście mikrofonowe 1x wyjście słuchawkowe/głośnikowe 4x USB 2.0 Zainstalowany system operacyjny Microsoft Windows XP Home Dołączone oprogramowanie Adobe Acrobat Reader Adobe Reader ASUSDVD NERO Express Power Director Symantec Norton Internet Security 2005 Wysokość 38 mm Szerokość 354 mm Głębokość 284 mm Waga 2,8 kg Dodatkowe informacje Mysz optyczna w komplecie Technologia AMD PowerNow!, 3DNow Professional Torba w komplecie Wbudowana kamera 1,3MP Wbudowane głośniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Nie jestes pierwszym ,ktory ma problemy z chlodzeniem . Ja mam identyczny model i jest wszystko wporzadku tzn temp w spoczynku kolo 50C . Gram w najnowsza Fife , Carbona i wszystko jest ok . Ja bym dal to do serwisu wyglada na wadliwe chlodzenie . Edytowane 28 Grudnia 2006 przez viod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remuch Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Nie jestes pierwszym ,ktory ma problemy z chlodzeniem . Ja mam identyczny model i jest wszystko wporzadku tzn temp w spoczynku kolo 50C . Gram w najnowsza Fife , Carbona i wszystko jest ok . Ja bym dal to do serwisu wyglada na wadliwe chlodzenie . a po graniu jaka masz temp?? ja mam ten sam model i w spoczynki mam ok 65 po grach 75 a z radiatora daje jak z dobrej suszarki... tez wadliwe chlodzenie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 a po graniu jaka masz temp?? ja mam ten sam model i w spoczynki mam ok 65 po grach 75 a z radiatora daje jak z dobrej suszarki... tez wadliwe chlodzenie?? Porażka, to jak to jest z tym turionem - grzeje sie czy nie - a moze to zachwalany asus dla ciała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Podczas grania nie patrzylem ale napewno cos kolo ~60C to jest oczywiste :) Pozatym to ze wyje jest oczywiste wkoncu wyciskamy z niego ostatnie soki :) Postaram sie jutro zapodac wykresy z NHC . Moze zainstalujcie najnowsze stery C`n`Q bo te z plytki Asusa sa raczej stare . Niemozliwe zebym byl jedynym posiadaczem dobrze dzialajacego A6KM :) BTW podczas testow notek stal na stole ? Niczym nie zaslanialiscie otworow na spodzie i tyle ? Troche oczywiste ale wolalem sie zapytac :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remuch Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Moze zainstalujcie najnowsze stery C`n`Q bo te z plytki Asusa sa raczej stare . Sorki a co to dokładnie jest?? Laptopa mam dopiero 3 dni :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Dokladnie to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Tylko tutaj jest 67C w spoczynku gdzie ja mam 50C na identycznym sprzecie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacobson Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 (...) Proponuje wywalic dokupiona kosc i zrobic testy, sprawdzic ustawienia bios! Czy wiatraczek sie kreci podaczas grania. Jak problem bez dodatkowej pamieci jest taki sam to servis :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papik Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Udało mi się wymienić laptop, oczywiście zaraz wziąłem się za testowanie... Na jednym z forów polecono mi program ASUS NB Probe Oto temperatury po kilku minutach testowania PRIMEm Nie mam SS z dłuższego przebiegu testu ale jak go przeprowadzałem za pierwszym razem, po ok 2 godz temp na everescie wynosiła 88-89st , natomiast na NB Probe 73-74... Skąd taka ogromna różnica... Czyżby everest aż tak przekłamywał temeratury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udało mi się wymienić laptop, oczywiście zaraz wziąłem się za testowanie... Na jednym z forów polecono mi program ASUS NB Probe Oto temperatury po kilku minutach testowania PRIMEm Nie mam SS z dłuższego przebiegu testu ale jak go przeprowadzałem za pierwszym razem, po ok 2 godz temp na everescie wynosiła 88-89st , natomiast na NB Probe 73-74... Skąd taka ogromna różnica... Czyżby everest aż tak przekłamywał temeratury U mnie różnica była znacznie większa... Zainstalowałem Everest Ultimate Edition 2006 i odrazu pokazał mi temp. na obu jajkach mojego Intel'a. Co do blue screen - pisałeś że masz dołożoną kość ramu... Jesteś pewien na 100% że to nie jest powodem konfliktu w Twoim sprzęcie? Pozdrawiam Poznaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papik Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Być może blue screeny były spowodowane dodatkowyn ramem, dlaczego??? W lapku mialem pamięci PC-3200 a dodatkową dorzucili mi PC-2700. Może to było przyczyną nie wiem... Dziś będę wymieniał na PC-3200 i zabieram się do grania :D, zobaczymy co się bedzie działo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Być może blue screeny były spowodowane dodatkowyn ramem, dlaczego??? W lapku mialem pamięci PC-3200 a dodatkową dorzucili mi PC-2700. Może to było przyczyną nie wiem... Dziś będę wymieniał na PC-3200 i zabieram się do grania :D, zobaczymy co się bedzie działo Też o to wyżej pytałem - czy wykluczałeś już tę opcje :) Teoretycznie szybszy RAM powinien zwolnić - w praktyce różnie to bywa. Timingi te same na obu kostkach? Jeśli nie to dodatkowe podejrzenie... No nic - sprawdź i daj znać ;) Pozdrawiam Poznaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papik Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zle sformułowałem zdanie przez co źle odczytałeś kontekst :D Mniejsza o to... Mam już nową kostkę PC-3200, timingi są identyczne jak z tą w laptopie. Jak narazie jest wszystko ok... Zobaczymy jak będzie później, przy bardziej wymagających aplikacjach... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papik Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Nie chce zakładać nowego tematu dlatego też postanowiłem odświeżyć stary. Chciałem się spytać co oznacza komunikat NTLDR is missing , press any key to restart. Już 2 razy coś takiego mi się pojawiało przy wyłączeniu i ponownym włączeniu lapka (zwis gry :? ) Za pierwszym razem udało mi się uruchomić lapka dopiero z zasilania bateryjnego, za drugim nawet nie sprawdzałem, uruchomiłem normalnie na następny dzień. O co chodzi z tym komunikatem P.S W obu przypadkach w czasie gdy "wszystko stawało", wentylator chodził jak szalony. Czytałem trochę o tym na forum. Czy tu może chodzić o temp. na procesorze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Jest to błąd systemu - wysypał się. Tak doczytałem na google. Format powinien pomóc ;) Pozdrawiam Poznaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
00Piotrek00 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 a jakie pamięci będą najlepsze do turiona? 400MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Kontroler Turiona wspiera kostki DDR400 czipset niby tez. Kup i sprawdz to bede wiedzial co ja mam kupic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
00Piotrek00 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 wspierać wspiera, ale czy warto, teraz mam 333 i się zastanawiam czy przy okazji nie wymienić 333 na 400 - jeśli sprzęt dostanie kopa od tego. proc chodzi na 200MHz x 9 , więc pewnie 400MHz ddr.... everesty i inne się nie instalują więc nie sprawdzę :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 wspierać wspiera, ale czy warto, teraz mam 333 i się zastanawiam czy przy okazji nie wymienić 333 na 400 - jeśli sprzęt dostanie kopa od tego. proc chodzi na 200MHz x 9 , więc pewnie 400MHz ddr.... everesty i inne się nie instalują więc nie sprawdzę :). W syntetykach odczujesz a w praktyce... Turion złym prockiem nie jest, myśle że te 333 to jednak ciut wolne jak na te czasy - jeśli masz okazje to wymień ;) A jeśli dokupisz kostke 400mhz to (teoretycznie) powinna zwolnić do 333mhz ;) Pozdrawiam Poznaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...