Skocz do zawartości
dylek

Podkręcanie Laptopa Asus A6r B002

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam laptopa jak w temacie od prawie roku, zaczoł mi się nudzić więc zaczełem szukać tu i ówdzie informacji o podkręceniu mojego lapka. niestety nic nigdzie nie mogę na ten temat znaleźć. Jest w nim Celeron M 380 na sokecie 479, i oczywiście drut mod nie działa aby podnieść szynę ze 100 MHz na 133, bo płyta jest ATI :cry: Próbowałem cokolwiek zmienić kilkunastoma programami ale i tu lipa programy albo nie rozpoznają płyty głównej albo wszystkie opcje są niedostępne. Jedyne co to działa w takich programach to miernik temperatury i tyle.

Tak więc po wielu swoich porażkach i rozczarowaniach zwracam się do Was:

czy komuś udało się cokolwiek podkręcić/ stuningować/ zmienić napięcie na procesoże/ cokolwiek ????

Z góry dzięki za odpowiedź.

P.S. 1. Dosyć często zdaża się (tak raz dziennie) że laptop sie zawiesza :cry: Wszystko przestaje odpowiadać tylko matryca wyświetla tak jakby zrzut ekranu i nic nie można zrobić tylko przyciś Power trzeba trzymać aż się wyłączy.

BIOS mam najnowszy ze strony producenta zdaje się wersja 215 wie ktoś czego to może być problem ??

P.S. 2. Czy mogę zmienić procesor w moim lapopie np na jakiegoś pentiuma M ?? A jeśli tak to na jakiego bo z tymi socketami się pogubiłem widziałem w internecie sprzeczne informacje na ten temat i jestm w kropce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej zmienić procka na innego w wersji mobile, oczywiście musi być na tym samym sockecie i musi mieć taką samą szynę FSB, najnowszy bios to podstawa, przy zmianie procka na inny.

Ja już zamówiłem do swojego Acera 3024 WLMi Ahtlona 64 3200+ 1MB l2 2GHz, i wywale Semprona 3100+ 256KB l2 1,8GHz ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale nie wiem jaki procesor bedzie pasował do mojego laptopa :/

z tego co zauwazyłem mam socket 479 czy to oznacza ze moge zamontować u sie bie core duo ?? Bo coś nie chce mi sie wierzyć, a jak nie to jaki procesor byłby lepszy od tego celereona m380, tylko taki żebym zauważył roznice bo jesli bedzie podobnie pracował jak ten co mam to nie ma sensu wymieniac. Czy np Pentium M 1,73 GHz 740 2mb L2 dużo wydajniejszy by był ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej zmienić procka na innego w wersji mobile, oczywiście musi być na tym samym sockecie i musi mieć taką samą szynę FSB, najnowszy bios to podstawa, przy zmianie procka na inny.

Ja już zamówiłem do swojego Acera 3024 WLMi Ahtlona 64 3200+ 1MB l2 2GHz, i wywale Semprona 3100+ 256KB l2 1,8GHz ;)

Pozdro

tyyy nie zagotuje ci sie?? :D podobno to piece są :)

tak czy siak daj znac jak to bedzie smigalo, glownie gry... czy bedzie jakis przyrost FPS:)

bo tez sie nad tym zastanawialem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale nie wiem jaki procesor bedzie pasował do mojego laptopa :/

z tego co zauwazyłem mam socket 479 czy to oznacza ze moge zamontować u sie bie core duo ?? Bo coś nie chce mi sie wierzyć, a jak nie to jaki procesor byłby lepszy od tego celereona m380, tylko taki żebym zauważył roznice bo jesli bedzie podobnie pracował jak ten co mam to nie ma sensu wymieniac. Czy np Pentium M 1,73 GHz 740 2mb L2 dużo wydajniejszy by był ?

musisz zwrocic uwage na chipset plyty glownej.. cd i c2d sa na i945 gm/pm i wzwyz jesli cos wzwyz powstalo ;d

pozatym, chlodzenie lapka tez robi swoje bo bo nie wiadomo czy dany heatpipe da rade schlodzic proca do ludzkich wartosci..

Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zwrocic uwage na chipset plyty glownej.. cd i c2d sa na i945 gm/pm i wzwyz jesli cos wzwyz powstalo ;d

pozatym, chlodzenie lapka tez robi swoje bo bo nie wiadomo czy dany heatpipe da rade schlodzic proca do ludzkich wartosci..

Nie rozumiem za bardzo co znaczy "cd i c2d sa na i945 gm/pm" mam płyte ATI Radeon Xpress 200.

W everescie pokazuje mi tak:

--------[ Płyta główna ]------------------------------------------------------------------------------------------------

Właściwości płyty głównej:

ID płyty głównej 63-0100-000001-00101111-081406-RS400$AMJGB32_BIOS DATE: 08/14/06 VER: 215

Nazwa płyty głównej Asus A6000R Series Notebook

Właściwości magistrali FSB:

Typ magistrali Intel AGTL+

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz (QDR)

Efektywna częstotliwość taktowania 400 MHz

Przepustowość 3200 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci:

Typ magistrali DDR2 SDRAM

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 267 MHz (DDR)

Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz

Przepustowość 4266 MB/sek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon® Xpress 200M is the industry’s first PCI Express® chipset for notebooks with Intel® Pentium® M, Intel® Celeron®, Celeron® M and Intel® Pentium® 4 processors. Radeon® Xpress 200M is a highly versatile chipset that appeals to a broad range of notebook designs including thin and light, performance thin, and desktop replacement.

marzenia o CD mogą juz sie zakonczyc... conajwyzej pentium m co tez zawsze cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi