wicuś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Witam.Kupiłem pamięci Geil Ultra X DDR400 2.2.2.5 Wkładam do komputera,odpalam,a tu zonk pamięci startują na 2.3.2.5. Ustawiam ręcznie na 2.2.2.5 podnosze napięcie do 2.7V i 2.8V,a komputer w ogóle nie chce odpalić.Odpala za to na 2.3.2.5.W czym jest problem?Dlaczego nie chce pracować na 2.2.2.5 jak podaje producent.Kupując je liczyłem że dostane na kościach samsunga lub winbond,podałem nawet nr.seryjne: PN1243 -> są na chipach Winbond BH5 PN0746 -> są na chipach Samsung TCCD Dostałem kości o numerze PN2335,co to za kości? Reszta konfigu to: DFI LP Ultra-D,Athlon 3700+ San Diego.Na poprzednich geilach nie miałem tego problemu,ale się słabo kręciły więc postanowiłem je zmienić (miałem te niebieskie 2,5.3.3.6).W czym leży problem?? :mur: Edytowane 28 Grudnia 2006 przez wicuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Bios masz najnowszy? Generalnie TCCD nie potrzebuja wysokiego napięcia żeby latać na takich timingach. Jesli to jest BH-5 i w SPD maja wpisane 400 i dwójki to też powinny latać... pewnien jesteś że na 200MHz je startujesz? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Bios mam najnowszy.Odpalam na 200(400),ale one nie chcą ruszyć na 2.2.2.5 ,mimo że tak je widzi everest http://img160.imageshack.us/my.php?image=clipyt4.jpg. Dostałem serie PN2335 i nie mam pojęcia co to są za kości.Może ktoś z Was wie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 On ich tak przeciez nie widzi - to sa wpisy w SPD Realnych timingow szukaj w cpu-z lub w zakladce chipset everesta chyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 http://img125.imageshack.us/my.php?image=clipoe1.jpg Nie sugeruj się szyną bo je podkręciłem,ale na 400 też mają takie timingi 2.3.2.5. CpuZ pokazuje tak samo że one są 2.2.2.5 przy 400,a one nie chcą tak w ogóle ruszyć,ruszają przy 2.3.2.5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ja robiłem tak (mam ten sam sprzęt): 1.Zamieniłem kości miejscami-nie pomogło. 2.Zamieniłem kości bankami-też lipa. 3.Bios 0406-i działa- mogę zmieniać timingi-ale div muszę tak ustawiać żeby pracowały 200(400) MHz inaczej robi się nerwowo. Sandi teraz na 3025, a pamięci 200Mhz 2-2-2-5 :mur: , raz lub dwa wystartowały mi na 260-ale system bardzo niestabilny i resecik :cry: Napisz jak poszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 @ wicuś Trafiłeś tą nową serię UltraX na Moselu/Promosie (2-2-2-5 gwarantowane jest jedynie na nforce 4). Jak nie wystartują na TRCD= 2 to odsyłaj do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Tak zrobiłem.Zawiozłem całego kompa do sklepu i powiedziałem żeby sami ustawili timingi.Nie udało się i reklamacja została uwzględniona.Teraz czekam na odpowiedz lub wymianę na inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...