Skocz do zawartości
KaxxL

Paypal

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w innym topicu nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć na moje pytania, to skieruje je tutaj:

-Paypal czy monebookers.com?

-Jeżeli powiąże moje Izzykonto z Paypalem i dajmy na to, ktoś prześle kasę na moje konto Paypal, to kasa będzie na PP czy w mbanku?

-Czy możliwe jest wycofanie wpłaty z PP? Czy jeżeli potwierdzi się przelanie na konto X to nie ma możliwości wycofania?

-Co jeszcze powinienem wiedzieć? Głównie konto PP jest mi potrzebne, żeby otrzymywać kasę(przelewy) z zagranicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja tez się podepnę.

Jakie dane otrzymują przyjmujący pieniądze poprzez : paypal, payu i moneyebookers .

Czy we wszystkich przekazywany jest mail, login , nazwisko z imieniem a dokładniej który zapewnia największą anonimowość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim przypadku (bzwbk) jak wysyłam komuś kasę to w danych operacji mam coś typu:

PAYPAL *RAPIDSHARE 4029357733 CH

czyli ze to paypal, potem do kogo, potem za co i ok kogo (cyferki), potem waluta CH

z tego co wiem odbiorca otrzymuje na pewno cyferki :D

więcej info:

https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?cm...Privacy-outside

Edytowane przez grzechuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, limity są, nie wiem czy się zmieścisz z taką kwotą w nich

jak chcesz bez limitów to trzeba kartę wypukłą mieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, bzdura... wystarczy zwykła płatnicza z możliwością płatności internetowych. Nie wiem skąd się utarło ze płacenie w necie = kredytowa i do tego wypukła...

potwierdzam, jesli ma sie zwykla karte debetowa nalezy wyrobic sobie karte do platnosci internetowych i nia mozna spokojnie dzialac w systemie paypal, jak rowniez uzywac jej jako karty kredytowej kiedy jest to wymagane przy platnosciach internetowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam konto na PayPalu z którego korzystam sporadycznie. Pewnego dnia coś mnie podkusiło by wejść i zobaczyć co się tam dzieje, jakie mam saldo itd. Patrze. Ktoś mi kasę wpłacił w obcej walucie. Oczywiście jej nie ruszałem, a tylko wysłałem maila do nadawcy pieniędzy że chyba nastąpiła pomyłka. Nim jednak wysłałem tego maila, paypal zamroził pieniądze i zaczęła się afera. Oczywiście moje konto zostało zablokowane, a osoba która puściła przelew zażądała zwrotu. Po wysłaniu wszystkich możliwych dowodów, rachunków itd pieniądze zniknęły z moje konta tyle że... z nadwyżką. Przelew był w obcej walucie + kurs ( a raczej jego wahania ) , wyszło na to że mam obecnie -120zł! które muszę zapłacić. Oczywiście maile zacząłem wysyłać. Jednak tak jak przy blokadzie konta odpisywali w ciągu paru godzin, tak teraz cisza ;]

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w razie jak zostaną pieniądze na koncie PayPal to mogę je z powrotem przelać na swoje normalne konto bez żadnych opłat?

Ewentualnie czy da się zapłacić bezpośrednio kartą? Tzn. PayPal pobiera sobie z niej wyliczoną kwotę w złotych, przelicza na EUR/GBP/USD i przelewa do delikwenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w razie jak zostaną pieniądze na koncie PayPal to mogę je z powrotem przelać na swoje normalne konto bez żadnych opłat?

Przelac możesz ale za wypłatę z tego co pamiętam była jakaś prowizja pobierana...

Ewentualnie czy da się zapłacić bezpośrednio kartą? Tzn. PayPal pobiera sobie z niej wyliczoną kwotę w złotych, przelicza na EUR/GBP/USD i przelewa do delikwenta?

Tak ale nie ze wszystkimi kartami działa... Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam konto na PayPalu z którego korzystam sporadycznie. Pewnego dnia coś mnie podkusiło by wejść i zobaczyć co się tam dzieje, jakie mam saldo itd. Patrze. Ktoś mi kasę wpłacił w obcej walucie. Oczywiście jej nie ruszałem, a tylko wysłałem maila do nadawcy pieniędzy że chyba nastąpiła pomyłka. Nim jednak wysłałem tego maila, paypal zamroził pieniądze i zaczęła się afera. Oczywiście moje konto zostało zablokowane, a osoba która puściła przelew zażądała zwrotu. Po wysłaniu wszystkich możliwych dowodów, rachunków itd pieniądze zniknęły z moje konta tyle że... z nadwyżką. Przelew był w obcej walucie + kurs ( a raczej jego wahania ) , wyszło na to że mam obecnie -120zł! które muszę zapłacić. Oczywiście maile zacząłem wysyłać. Jednak tak jak przy blokadzie konta odpisywali w ciągu paru godzin, tak teraz cisza ;]

Coś tu jest powalone - jak Ci posłał 100 euro, to dostaje 100 euro z powrotem. Też miałem ostatnio spór na paypalu, jakieś tam różnice kursu były, ale po zamknięciu sporu miałem 0,00 zł (wcześniej saldo ujemne). A co masz napisane w operacjach? (czy to jest jakieś obciążenie czy coś).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ktoś przyśle ci ci te powiedzmy 500eur od odbioru kwoty zaplacisz jakiś % powiedzmy 5% czylu jestes w plecy 25euro (czyli realnie dostajesz 475), gdy dokonasz zwrotu płatnosci te 25euro wracają do Ciebie, przynajmniej ja u mnie tak było

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że nie chce zakładać nowego tematu, to tutaj napisze t co mnie interesuje.

Ostatnio wystawilem pewien przedmiot na aukcji w serwisie ebay.co.uk. Konto PayPal (niestety chyba :?:) miałem założone na www.paypal.pl. Gosciu wygral aukcje i zrobil mi odrazu wplate na moje konto paypal. Z miejsca potracili mi 19 funtów za "opłaty". Domyślam sie, że to przez przelew uk -> pl, czy sie myle?

Druga sprawa. Chcialbym sobie te pieniadze przelac na konto angielskie. Myslalem, ze bede mogl to zrobic na moja angielska karte, ktora mam dodana w serwisie, jednak oczywiscie nie moge tego zrobic bo tylko na bank w PL moge przelac kase. Mysle OK!, przeleje pieniadze mojemu tacie w UK na jego konto paypal, ale tutaj gdy zaznaczam opcje 'Wyslij pieniadze -> Krewni/znajomi' i wybieram opcje prezent, to PayPal po raz kolejny chce mi potracic 19 funtów za przelew. WTF? Dodam, ze funty mam na swoim saldzie juz dostepne. Zauwazylem natomiast, ze gdy wybiore 'Wyslij pieniadze -> Zakup' i tam wybiore Towar lub Uslugi, to nie pokazuje mi sie opcja o uiszczenie oplaty. Czy jesli zrobie to w ten sposob, to osobie, ktorej przeleje pieniadze zostanie potracona kwota w wysokosci 19 funtow? Czy przy tego typu transacjie nie?

Niestety nie mam konta walutowego bo wtedy domyslam sie, ze moglbym dodac nowy rachunek bankowy i przelac na konto walutowe i odebrac z banku funty :?: Zalezy mi na tym, zeby wyciagnac z tego jak najwiecej kasy bo juz 19 funtow sie pozbylem :P

Bylbym wdzieczny za odpowiedz kogos, kto ma troche wiecej wiedzy w temacie niz ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Jak przelejesz jako "zakup", to odbiorca będzie musiał zapłacić opłatę. Przy przelewie "rodzinnym" itp jedna ze stron ponosi opłate, można wybrać która.

Darmowe przelewy "rodzinne" są tylko między kontami z tego samego kraju. Tak samo można wypłacać tylko na konta w kraju na jaki jest konto PayPal.

Gdyby tych wszystkich ograniczeń nie było, to jakim cudem by miał istnieć PayPal, skoro nie mieli by jak zarobić? Każdy by sobie wtedy płacił jako "dla znajomych" i wypłacał gdzie im sie podoba.

Najlepszą opcją dla ciebie było by przelanie na konto PayPal jakiegoś polaka, który sobie to wypłaci na polskie konto bankowe, i jakimś sposobem przekaże tobie pieniądze (nie wiem co by było najtańsze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, ze przelewy na konta w Polsce sa bezplatne? Czyli wychodzi na to, ze jesli przeleje je na konto walutowe w PL to bede mogl wybrac pieniadze normalnie w funtach? Z drugiej strony jesli przelewam pieniadze na konto Polskie w PLN to paypal przelicza mi je na zlotowki czy moj bank?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Z tego co wiem wypłata na konta w tym samym kraju jest bezpłatna, 100% pewien nie jestem. Konwersję waluty robi PayPal. Nie wiem czy można wypłacić kasę w funtach na konto walutowe i czy jest to darmowe, to już musisz poszukać na stronce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi