Yossarian Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Jak wszyscy wiedzą produkty Microsoftu są niestety nadzwyczaj pamięciożerne i niestety średnio stabilne. Podstawowym problemem w windowsie jest jego shell - explorer. Cokolwiek uruchamiamy na windzie jest ni mniej ni więcej uruchamiane właśnie przez powłoke explorera. Jeśli on zawiedzie, to wysypuje sie pół systemu, a często nawet cały. Restart i znowu zabawa.. cóż... Można sobie z tym poradzić... W sieci jest dostępnych dużo shelli bardziej lub mniej kompatybilnych z explorerem, lecz na pewno oszczędnijszych w szafowaniu naszymi zasobami komputera. Wg. mnie są tylko dwa shelle warte uwagi. Litestep i Aston. Litestep jest nadzwyczaj stabilny i zużywa o wiele mniej ramu niż explorer przy uruchamianiu jakich kolwiek aplikacji. Do tego jest freewarem. Niestety jego GUI jest troszeczke ogramiczone. W obsłudze Grafiki za to przoduje Aston, i tego shella wam po troszku opisze - a przynajmniej pare jego zalet. Hmm... jest tego tyle, ze aż nie wiem od czego zacząć. Po pierwsze bardzo przyjazny instalator i zarządzanie shellem. On nie podmienia explorera tylko instaluje się w zupełnie osobnym katalogu. Za pomocą ShellSwappera możemy dowolnie przełączac się pomiędzy Astonem, a starym Explorerem - ponowne logowanie i windows obsługiwany jest przez wybraną przez nas powłoke systemu. Litestep niestety potrafił troszke namieszać z systemem i trudny był powrót do explorera. Aston tego na szczęście nie robi... Teraz troszke o wyglądzie. Na początek ikony. Dowolne kształty, różne wyświetlanie w zależności czy czy kursor myszki jest nad skrótem, czy klikamy, czy gdziekolwiek indziej. Po drugie w Astonie macie całkowitą konfigurowalność wyglądu dosłownie wszystkiego... Od menu start, przez pasek zadań, systray i zegar. Właśnie zegar mnie zachwycił... załadowałem sobie plugina z Analogowym wyświetlaniem godziny ... wypas Ahh... no jest jeden malutki problem - bez tego niestety nie da sie żyć. Otórz ... w standardowych czcionkach, których używa Aston nie ma polskich znaków. Trzeba zmienić czcionki w ustawioniach i wsio ok Podsumowując ... Aston jest: szybszy, ladniejszy, stabilniejszy i zużywa mniej pamięci niż explorer... co tu sie zastanawiać. Ściągajcie i instalujcie. h**p://www.astonshell.com Serial do niego znajdziecie na [wyciete przez marco - dostepy u producenta ;)] Oto kilka przykładowych skinów by wam pokazać jak może wyglądać wasz pulpit Jeśli ktoś chce poczytać troszke więcej o shellach pod windowsa niech poczyta strone h**p://www.shellcity.net/ a dość obszerny spis różnych shelli z krótkimi opisami znajdziecie tu: h**p://shellcity.net/content10.htm (są nawet shelle emulujące np. PSXa lub KDE !! ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Moze i ladne. Ale czytelnosc zerowa. Chociaz oczywiscie glowna zaleta to mniejsza pamieciozernosc. Zasypiam... :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Zajmuje sie juz od pewnego czasu Tuningiem Windows`a i musze powiedziec ze Aston wypada bardzo dobrze jesli chodzi o wydajnosc i wyglad. A co do czytelnosci to ja nie widze zadnego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOS Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 ten Aston to fajna sprawa :D zawsze to cos nowego na pulpicie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Litestep jest nadzwyczaj stabilny i zużywa o wiele mniej ramu niż explorer przy uruchamianiu jakich kolwiek aplikacji. Do tego jest freewarem. Niestety jego GUI jest troszeczke ogramiczone. No to sie mylisz. Bawilem sie troche Litestep'em a teraz ostatnio Astonem (juz go nie uzywam, ale o tym dalej) i nie moge sie zgodzic, ze jego GUI jest bardziej ograniczone, moge jedynie powiedziec, ze jego GUI przy standardowych ustawieniach jest bardziej ograniczone niz GUI przy standardowych ustawieniach Aston'a. LiteStep to najbardziej konfigurowalny alternatywny shell jaki widzialem, jest do niego tyle pluginow (tysiace a nawet setki ;) ). Niestety jest z nim DUZO wiecej zabawy niz z Astonem jesli sie chce zeby jakos wygladal, ale jak juz ktos przysiedzi to efekty sa conajmniej ladne... Właśnie zegar mnie zachwycił... załadowałem sobie plugina z Analogowym wyświetlaniem godziny ... wypasA mi sie to wlasnie nie podoba :) PS. w litestepie tez cos takiego jest, ale jako plugin AFAIR Na skinz.org mozna sobie popodziwiac pulpity roznych ludzi, zarowno Litestep'owych jak i Aston'owych. Teraz dlaczego z tego zrezygnowalem. Niestety nie sa one (przynajmniej LS i Aston, przy innych nie spedzilem wiecej jak pare minut, wiec nie wiem) w pelni kompatybilne z explorerem. I tak np. w LS nie wlaczaly mi sie niektore gry (o ile pamietam Mafia), tak samo mialem pare dni temu z Astonem i chyba SC4, po wlaczeniu czarny ekran i qpa (alt-esc, kill process i wszystko dziala dalej, ale pograc se nie mozna), a po wroceniu do explorera "nagle" zadzialal, wiec narazie sobie daruje te zabawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Bardzo ladny post o bardzo ladnym programie wiec pozwole sobie go przerzucic z odnosnikiem na forum Oprogramowanie gdzie jego miejsce i wyciecie pewnego akapitu o serialach ;P Swoja droga uzywalem dosyc dlugo astona i jest to naprawde dobry zamiennik shella - LiteStep cos zaspal ostatnio jako projekt. Niestety filozofia desktopow Nextowych ma ta wade ze monitor 17 cali sie szybko robi zamaly ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[yarazz] Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Yeah, zaje.biste to jest - moj pulpit wyglada zaje.biscie:) Mam pytanko: czy w tych themes da sie na Pulpit wrzucac skroty do programow? Nie wiem jak to zrobic. To moj theme: http://yarazz1.w.interia.pl/theme.JPG a na stronie z tym tematem widze na obrazku jakies ikonki: http://www.astonshell.com/themes/?page=14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[yarazz] Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 Ok juz sobie poradzilem dzieki za dobre checi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DocPL Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Popieram Fido w 100% Litestep ma ogromne mozliwosci konfiguracji sam go uzywam juz od dawna. Jezeli chodzi o zmiane shella to wystarczy korzystac z programu Litespawn - prosta konfiguracja i na starcie pozwala dowolnie wybrac shell a takze tematy w Litestepie. Teraz na kompie mam Litestepa z tematem Copperdesk. Mam zrzut ekranu w jpg - jak go pokazac na forum ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr34m3r Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 aston ma wprost zajebisty wyglad :D > http://republika.pl/remek__/desktop.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 fakt, wszystko na nim dziłą szybcijej ale wyglad jest taki sobie :? Ok a znalazł ktos temat podobny do tego z longhorna? Lub cos takiego podobnego .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Wesołek Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 fakt, wszystko na nim dziłą szybcijej ale wyglad jest taki sobie :? Ok a znalazł ktos temat podobny do tego z longhorna? Lub cos takiego podobnego .. Może coś takiego na przykład?? :) http://www.deskmod.com/?state=view&skin_id=35305 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 O dzieki Łukasz. Coś takiego własnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fraag Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 no fajnie to wyglada ale ja jednak zostane przy standardzie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...