CellarDoor_NCX Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Witam. Posiadam taki sprzet : * Asus P5B (zgodnie z pudelkiem chipset Intel P965 + Intel ICH8) * Core2Duo E6300 + Arctic-Cooling Freezer 7 Pro (wiatrak tez arctica) - odprowadza powietrze na tyly obudowy gdzie wiatrak wyprowadza je na zewnatrz * GF 7300gt Zalman 1,2ns * GoodRam GoodRam 1GB PC800 CL5 PRO w dualu * Seagate 160GB 7200rpm 8MB cache SATAII Barracuda 7200.9 * ModeCom ModeCom MC-400ATX 2.0 PFC * wszystko w budzie Modecom Debut zamknieta, wiatrak 80mm wyprowadza powietrze od AC7 Moj problem jest nastepujacy. Niedawno zainstalowalem SpeedFana aby sprawdzic obroty fryzjera i zobaczylem w nim, ze cos co zwie sie "aux" grzeje mi sie do 125*C. Dowiedzialem sie, ze SpeedFan lubi sobie takie kwiatki wyswietlac, ale z ciekawosci rozkrecilem kompa aby sprawdzic. Zauwazylem, ze po 30min. chodzenia kompa (niewazne czy idle czy stress) northbridge grzeje sie do takich temperatur, ze nie moge dotknac (wydaje mi sie, ze ma kolo 85*C). Sciagnalem z niego radiator i zobaczylem ze z pasty zrobila sie tj. guma... roztarlem troche ja i zalozylem spowrotem bo nie mam w domu zadnej pasty. Tutaj mam pytanie - jak ochlodzic to cudo ?? Wymiana na wiekszy radiator odpada bo fryzjer "nachodzi" na northbridga. Odpada tez instalacja wiatraka na radiatorze. Co mi radzicie ? Mysle, ze podstawa to kupic dobra paste, zeszlifowac powierzchnie radiatora, natrzec pasta itp. Mam racje ? Ponizej zalaczam fotke (mam nadzieje, ze to co wskazane to northbridge :D) : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 85* by Cie poparzylo. Guma to standardowy przewodnik w seryjnych plytach. Albo sredniej jakosci pasta silikonowa. Zabrales sie za cos bez wiekszego przygotowania, ale generalnie masz racje. Zacznij od ceramique. Pozniej polecam lekture forum z nacisniem na alternatywne radiatory na chipsety plyt glownych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Kłaniam sie jest taki myk że jak ci sie ten radiator tak gotuje to nic ci nieda raczej zmiana pasty i szlifowanie - jak jest gorący to znaczy że dobrze przylega i odprowadza ciepło z układu. ja bym żucił jakiś wiatraczek na dość niskich obrotach koło niego. na niskich obrotach niebędzie go wiele słychać a swoje zrobi i sie niebędziesz przejmował żadnym mostkiem :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 [ot] @ZONK000 OC 1. :arrow: Polece Ci so.pwn.pl zebys czasem rzucil okiem na to co piszesz 2. :arrow: Fajnie ze zamknales tagi ale najpierw trzeba je otworzyc - [tag]text[/tag] Do dziela [/ot] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 [ot] @ZONK000 OC 1. :arrow: Polece Ci so.pwn.pl zebys czasem rzucil okiem na to co piszesz 2. :arrow: Fajnie ze zamknales tagi ale najpierw trzeba je otworzyc - [tag]text[/tag] Do dziela [/ot] dobra dobra niech ci będzie panie :-P sens się liczy :razz: nie widziałeś dawno chyba jak niektórzy piszą-chowam się przy nich :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CellarDoor_NCX Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Kłaniam sie jest taki myk że jak ci sie ten radiator tak gotuje to nic ci nieda raczej zmiana pasty i szlifowanie - jak jest gorący to znaczy że dobrze przylega i odprowadza ciepło z układu. ja bym żucił jakiś wiatraczek na dość niskich obrotach koło niego. na niskich obrotach niebędzie go wiele słychać a swoje zrobi i sie niebędziesz przejmował żadnym mostkiem :lol2: Wiatraczek powiadasz. Tylko gdzie go zamontowac ? Na radiatorze ODPADA, bo polowka jego powierzchni jest przyslonieta Arcticiem. To w koncu jak ? Pomoze szlif i zmiana pasty, czy nie ma sensu ? @Orgiusz - racja, poczytam cos wiecej. EDIT: Jestem po przegladnieciu kilkunastu tematow nt. zmiany pasywnego chlodzenia, conieco sie dowiedzialem, niestety TYLKO na temat zmiany na Socket 939, nForce4, ogolnie tam gdzie NB lezy kolo grafy... Natomiast u mnie lezy kolo CPU. Myslalem nad zamontowaniem jakiegos wiatraczka, ale nie mam pojecia gdzie to zrobic ?. A moze kupic wiekszy radiator zeby dotykal zeberek Arctic Cooling 7 i bedzie mu oddawal czesc ciepla ? a w EDIT2: @Orgiusz zauwaz, ze mocowanie mojego radiatora jest poprzez "zaciski", Zalman ZM NB47J nastepuje to przez srubki. Z tego co tutaj patrze, to nie mam dziurek na srubki. Edytowane 29 Grudnia 2006 przez CellarDoor_NCX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 NB47j, zerznac kilka pinow aby pasowal jak ta lala i obmyslec jak zamontowac 40x40@12v na opaski samozaciskowe [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Był kiedyś bardo dobry produkt: http://img204.imageshack.us/img204/3055/nbbooster1al9ml.jpg teraz jego zamiennikiem jest: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...;id_towaru=1548 Zamontujesz go sobie za pomocą taśmy i będzie git :wink: Uwentualnie Zalman(potocznie zwany niebieskim) i w pobliżu nawiew-wystarczy w zupełności. Edytowane 29 Grudnia 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Ja bym sie tam nie bawił w pół srodki tylko odazu z grubej rury Thermalrighta HR-05 http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1374 8) Założyłem u siebie i nawet on zimny nie jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 hr 05 sli to troche kosztuje ale popieram ja sam jestem jego posiadaczem i to bardzo szczesliwym :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 chwila chwila czy NB moze sie nagrzac do 85*C (raczje by sie spalił przy takiej temperaturze )??a mi jednak sie wydaje ze to AUX to jest temperatura Karty graficznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Najprawdopodobniej to tylko przeklamanie czujnika. Nic ponadto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 tez mi sie tak wydaje, ale najlepiej jak by załozyciel tematu poszukał (lub przeszedł sie do jakiegos marketu po termometr elektorniczny nie droga zabawka ale sie przydaje) i wtedy sprawdził temp. NB i innych podzespołów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CellarDoor_NCX Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 hr 05 sli to troche kosztuje ale popieram ja sam jestem jego posiadaczem i to bardzo szczesliwym :D Biore pod uwage tego Thermalrighta HR-05 chociaz jest drogi. Tylko pytanie - czy jego sie montuje ta "nozka" na NB a zeberka wystaja, sa przesuniete w bok ?? Jesli tak to rozwiazanie BDB. Kupilbym Thermalrighta HR-05 + wiatraczek w rozmiarach radiatora zeby odprowadzal powietrze w strone tylu obudowy + paste. A moze jest jakies tansze rozwiazanie ? Z niebieskim zalmanem jakos sie wacham. tez mi sie tak wydaje, ale najlepiej jak by załozyciel tematu poszukał (lub przeszedł sie do jakiegos marketu po termometr elektorniczny nie droga zabawka ale sie przydaje) i wtedy sprawdził temp. NB i innych podzespołów :D Nie ma takiej potrzeby. Dotykalem czesci i zadna oprocz NB sie nie grzeje niepokojaco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaco_S Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 pomyśl nad pentagramem np-40cu, na bank wejdzie. Dużo lepszy niż aluminiowy radiator Asusa i dużo tańszy niż Thermalright HR-05. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Dużo tańszy i dużo mniejsza powierzchnia i potrzeny nawiew :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CellarDoor_NCX Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ponawiam pytanie : "Biore pod uwage tego Thermalrighta HR-05 chociaz jest drogi. Tylko pytanie - czy jego sie montuje ta "nozka" na NB a zeberka wystaja, sa przesuniete w bok ?? Jesli tak to rozwiazanie BDB. Kupilbym Thermalrighta HR-05 + wiatraczek w rozmiarach radiatora zeby odprowadzal powietrze w strone tylu obudowy + paste. A moze jest jakies tansze rozwiazanie ? Z niebieskim zalmanem jakos sie wacham." @greg_1 - a Thermalright HR-05 starczy bez wiatraczka ? Jak juz mam robic to wole jakos dobrze, zeby ten NB troche pozyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Bez wentyla też starczy, ja u siebie mam do tego jeszcze wentyla AC TC 80mm z obklejoną izolacją diodą termiczną ;) Troche sie ciasno zrobilo z Infinity ale wlazło ;) Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) 1) Wyjeb tę gumę. 2) Posmaruj Arctic MX1 lub Silver lub OCZ. 3) Załóż wentyl 40 mm najlepiej Sharkoon, jak tego nie zrobisz to nawet przy dobrej paście temp spadnie tylko o kilka stopni w stosunku do tego co masz aktualnie. Wentyl Ci wejdzie spokojnie, nie ważne czy z przodu czy z boku. Jak mam takie rozwiązanie i jest bezgłośne (kołki gumowe pomiędzy wentem i radiatorem). Względnie możesz założyć wentyl 80 mm albo większy ale już w jakimś miejscu w budzie tak aby wiał na ten kaloryferek. pzdr! Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 a mi jednak sie wydaje ze to AUX to jest temperatura Karty graficznej Nie sadze, na p5b deluxe speedfan tez mi pokazuje AUX ~125 C, z tego co badalem to nic na mobo temperatury powyzej 60C nie ma. To przeklamanie czujnika jak powiedzial Orgiusz, tyle ze czego to czujnik ?:P @CellarDoor_NCX - postaw wentyl 80x80 na karcie graficznej, podepnij na 5v i bedziesz mial ciche niemal pasywne chlodzenie NB i ramu ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CellarDoor_NCX Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Jak sugerowaliscie zapoznalem sie szerzej z tematem. Przeczytalem nt. alternatywnego chlodzenia DFI, zmiany chlodzenia nb na nForce4 (choc takiej nie posiadam) i kilkanascie testow zagranicznych. Dodatkowo zrobilem kilka pomiarow, ktore wykluczyly mi rozwiazania typu Pentagram NP-40Cu (nie zmiesci sie) i Zalman ZM-NBF47 (blokuja kondensatory). Zostaly : * Zalman niebieski - nie satysfakcjonuje mnie * Thermalright HR-05 + 80x80mm fan (jeszcze nie wiem jaki) * Thermalright HR-05 SLI + 80x80mm fan (jeszcze nie wiem jaki) * THERMALTAKE EXTREME SPIRIT 2 Mam teraz nastepujacy dylemat : czy brac thermaltake'a ES2 ? 70zł, jest juz wiatraczek, podobno tylko 19dB a 4500rpm (!), czy moze ktores z rozwiazan Thermalright ? Jesli ktorys z HR-05 to nastepujace pytanie - czy wziac wersje SLI i zamontowac rownolegle do ramow i do tego wentylator zeby wywiewal powietrze z HR do Arctica na procku a nastepnie na tyly obudowy (gdzie mam wiatrak wyprowadzajacy) ? A moze wersja bez SLI i zamontowac jak Greg_1 ?? Troche to zagmatwane, ale mam nadzieje, ze nie bedzie problemu ze zrozumieniem... Prosze o wskazowki. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ja dodam od siebie tylko tyle że ten wiatraczek TT przy 4500RPM to ma te 19dB ale jak będziesz siedział w pokoju obok :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 ja mam hr-05 bez wentylatora i takiego bym brał (też mam p5b tylko że dlx) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...