MatroX13 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Witam wszystkich PurePCetowców :P, Na początku swojego posta napisze, że nie wiedziałem w jakim dziale założyć ten temat jeśli założyłem złym to bardzo przepraszam. Moim zdaniem po trochę każde moje pytanie nadaje się do innego działu :rolleyes: Mam kilka pytań: 1. Czy opłaca mi się zmieniać socket 939 na socket AM2 :?: Moja obecna konfiguracja: Procesor: AMD Sempron 64 3000+ socket 939 Płyta główna: Asus A8N-E Pamięć: 2x512 DDR TwinMOS Dual Chanel Karta graficzna: ATI Radeon Sapphire X800GTO2 W planach mam zmiane procesora na Opterona np. z tej aukcji http://allegro.pl/item151949456_opteron_14...acyjne_oc_.html i dodanie 1GB ramu jeśli zostanie przy socket 939. Nie wiem czy bym odczuł zmiane socketu z 939 na AM2. Jeśli uważacie ze bardziej opłaca mi się zmienić socket z jakiś tam powodów to proszę o zaproponowanie jakieś konfiguracji pod s. AM2(na procesor mogę przeznaczyć około 400zł na mobo i ram nie mam określonej żadnej kwoty) jeśli bym wymieniał socket to na razie bym zakupił jedna kostke pamieci 1 GB. 2. Jaki zasilacz proponujecie mi do konfiguracji podanej trochę wyżej :?: Myślałem o Taganie TG430-U15 podoba mi się w tym zasilaczu możliwość odpinania kabli co zmniejszy bałagan w obudowie :P. 3. Jeśli bym zakupił pamięci 4x512 DDR czy jest możliwość pracy w trybie dual chanel :?: Komputera używam przeważnie do gier, internetu, muzyki, edukacj itd... B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Procesor zmieniłbym ma Athlona64 3700+ SanDiego. To samo co Operton, tylko z mnożnikiem 11. O tym Taganie zapomnij. Nie są to najlepsze zasilacze. Jeśli tak bardzo zależy Ci na odpinanych kablach, to kup tego. A wracając do konfiguracji 4x512MB. Przy oc może sprawić Ci problem ustabilizowanie takiej konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 (edytowane) Ja bym pozostał przy s939, pomiędzy s939 a AM2 są małe różnice w wydajności. Tak jak mówi Lukmek sprzedaj proca, kup Athlona64 3700+ SanDiego i ten dodatkowy 1Gb ramu, na pewno będziesz miał większy skok wydajnosci niz jak bys przeszedł na AM2. Pomyśl jeszcze nad sprzedażą karty graf, bo za ok 360zł masz Palita 7600GS na DDR3 który spokojnie robi 550Mhz na rdzeniu i 1500Mhz na pamieciach no i masz już PS3.0. Co do zasilacza po ci taki drogi ( wiem że odpinane kable to niezły bajer ale bez tego da się żyć), spokojnie starczy Huntke'y HK350AP jego realna moc to 400-410W koszt 199zł w zenfist.pl . Edytowane 30 Grudnia 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 (edytowane) Procesor zmieniłbym ma Athlona64 3700+ SanDiego. To samo co Operton, tylko z mnożnikiem 11. Znalazłem dwa Athlony na jądrze San Diego 2446475[/snapback] O tym Taganie zapomnij. Nie są to najlepsze zasilacze. Jeśli tak bardzo zależy Ci na odpinanych kablach, to kup 2446475[/snapback] A wracając do konfiguracji 4x512MB. Przy oc może sprawić Ci problem ustabilizowanie takiej konfiguracji. Tak jak myślałem ze przy 4x512 DDR bedzie wystepował problem przy oc bo wiadomo ze na każda kostka kreci się tak samo. Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy jeśli czy 4x512 mogą pracować w trybie Dual Channel. Pomyśl jeszcze nad sprzedażą karty graf, bo za ok 360zł masz Palita 7600GS na DDR3 który spokojnie robi 550Mhz na rdzeniu i 1500Mhz na pamieciach no i masz już PS3.0. X800GTO2@X850XT raczej nie opłaca mi się zamieniać na 7600GS ponieważ ma tylko 128 bitową szyne i 12 potoków :-| może ma troche po większe taktowania rdzenia i pamięci po oc i PS 3.0. Już bardziej bym się skłaniał za Palitem GeForce 7900GS za 582 zł - cena bardzo kusząca. Tylko nie wiem czy opłaca mi się teraz kupować karte graficzną z PS 3.0 czy nie lepiej było by poczekać troche aż ceny 88xx się unormują. Nie wiem doradzacie coś. Mniej więcej ile moge dostać za moje podzespoły pamięć, procesor i karte graficzną. Procesor: AMD Sempron 64 3000+ socket 939 Pamięć: 2x512 DDR TwinMOS Dual Chanel Karta graficzna: ATI Radeon Sapphire X800GTO2 Tyle na tym forum specjalistów od sprzętu a takie małe zainteresowanie moim tematem :sad: może to spowodowane Sylwestrem B-) :?: :P Czyli mówicie ze lepiej zostać przy s. 939:?: Czekam na dalsze propozycje, pomysły modernizacji mojego kompa. Edytowane 31 Grudnia 2006 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 1. Ja bym wziął 3700+, bo nie opłaca się płacić 100 zł więcej za 200MHz. 2. Za 200 zł jest Huntkey HK350AP, który spokojnie poradzi sobie z twoim sprzętem. 3. Tak, powinny chodzić z dual channel. 4. 7900GS to bardzo dobra karta z potencjałem do oc, więc jeśli masz kasę to opłaca się zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) 2. Za 200 zł jest Huntkey HK350AP, który spokojnie poradzi sobie z twoim sprzętem.Tak ale czy poradzi sobie jeśli zmienie sobie procesor na AMD Athlon 3700+, dołożę jedną kostke ramu czyli już w sumie będzie 2GB,zmienie karte graficzną na GF 7900 GS, jeszcze mam zamiar dokupić hdd o pojemności 250GB SATAII + co teraz mam czyli dysk o pojemności WD Caviar 80GB SATAII i nagrywarka DVD LG GSA-H20L. Chce aby pozostał „mały” zapas mocy. 4. 7900GS to bardzo dobra karta z potencjałem do oc, więc jeśli masz kasę to opłaca się zmienić.Tylko teraz jest pytanie z jakiej firmy kupić GF 7900GS. Palit czy Galaxy może Gainward :?: Które będą się lepiej kręcić :?: W Palitach mnie kusi ich cena około 590zł a odstrasza ich pamięci 1.4 ns. Czy kupno hdd Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) będzie dobrym wyborem wśród innych hdd :?: Mniej więcej ile moge dostać za moje podzespoły pamięć, procesor i karte graficzną. Procesor: AMD Sempron 64 3000+ socket 939 Pamięć: 2x512 DDR TwinMOS Dual Chanel Karta graficzna: ATI Radeon Sapphire X800GTO2 P.S. Kiedy mają się pojawić inne modele z serii GF 88xx czy ktoś się orientuje :?: Edytowane 1 Stycznia 2007 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misioman Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Tak ale czy poradzi sobie jeśli zmienie sobie procesor na AMD Athlon 3700+, dołożę jedną kostke ramu czyli już w sumie będzie 2GB,zmienie karte graficzną na GF 7900 GS, jeszcze mam zamiar dokupić hdd o pojemności 250GB SATAII + co teraz mam czyli dysk o pojemności WD Caviar 80GB SATAII i nagrywarka DVD LG GSA-H20L. Chce aby pozostał „mały” zapas mocy.Starczy spokojnie. Tylko teraz jest pytanie z jakiej firmy kupić GF 7900GS. Palit czy Galaxy może Gainward :?: Które będą się lepiej kręcić :?: W Palitach mnie kusi ich cena około 590zł a odstrasza ich pamięci 1.4 ns.Galaxy wiadomo najlepsze, ale kosztuje 100zł więcej od palita. To zależy od ciebie... Czy kupno hdd Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) będzie dobrym wyborem wśród innych hdd :?:Chyba najlepszy wybór jaki można dokonać. Pamiętaj tylko, że ten dysk jest trochę głośny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Jakie będą najlepsze pamięci do mojej płyty Asus A8N-E :?: Mniej więcej ile moge dostać za moje podzespoły pamięć, procesor i karte graficzną. Procesor: AMD Sempron 64 3000+ socket 939 Pamięć: 2x512 DDR TwinMOS Dual Chanel Karta graficzna: ATI Radeon Sapphire X800GTO2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) Jakie będą najlepsze pamięci do mojej płyty Asus A8N-E :?: Pozdrawiam :) Edytowane 5 Stycznia 2007 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...