differ Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Mam problem z LCD. Mianowicie po włączeniu komputera monitor przez 1-2 sekundę wyświetla obraz po czym przestaje - kontrolka non stop pali się na zielono. Podczas włączania komputera obraz pojawia się 4 razy: logo płyty głównej, informacja z biosu o załączonych dyskach, logo windowsa i biegnący pasek, menu wyboru użytkownika. W każdym z tych przypadków obraz widzę 1-2 sek po czym monitor robi się czarny - w czasie włączania wydaje dziwny dźwięk wysokiej częstotliwości. Co ciekawe jeśli wyłączę i włączę monitor ponownie za pomocą przycisku to obraz widze tak jak w poprzednich przypadkach, po czym natychmiastowo znika. Najśmieszniejsze że sytuacja ta trwała przez pół dnia, po czym monitor zaczął działać prawidłowo(nic nie zmieniałem). A na koniec dnia znowu przestał. Następnego dnia monitor podłączyłem w kompie brata i sytuacja wygląda tak samo - czyli wyświetla przez chwilę po czym gaśnie w czasie włączania się komputera, a gdy załączy się windows ekran jest cały czarny. Obraz nie jest też wyświetlany w biosie i dosie. Można coś zobaczyć w dosie/biosie/windowsie ale tylko poprzez wyłączanie i włączanie monitora przyciskiem(no ale przez max 2sek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) sprawdz np latarką czy jest obraz na monitorze (jesli uszkodzone jest tylko zasilanie to obraz powinien być widoczny) IMHO na 99% cos nie tak z przetwornicą zasilającą (zimny lut) na co wskazuje ten pisk w tym monitorze przy każdej zmianie rozdzielczości następuje wyłączenie na chwilę lamp podświetlających - to powoduje ze monitor zaświeca się kilkakrotnie podczas uruchamiania kompa Edytowane 2 Stycznia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
differ Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Gmfriend - dzięki za sugestie i informację, ale nie bardzo rozumiem jak mam użyć tej latarki - ma zastąpić lampy podświetlające - jeśli tak to świeciłem we wszystkie otwory wentylacyjne - na gorze i dole ale nie sądze żeby to miało podświetlić ekran, bo nic na nim się nie zmieniło był cały czarny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Nawet bez rozbierania matrycy przy mocnym swietle z przodu powinno byc widać zarysy obrazu przynajmniej te bardzo kontrastowe czarno na białym (o ile elektronika działa i to problem z zasilaniem samych lamp) Jezeli ekran jest zupełnie czarny to znaczy ze nie ma zasilania nawet na elektronice monitora czy to jest monitor z tej serii:? http://www.friend.netiro.pl/LCD/C19-12insi...s/idx00001.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
differ Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Raczej nie było widać żadnego obrazu po podświetleniu we wszystkie otwory wentylacyjne i konturów raczej też nie. Patrząc po wyglądzie jest to monitor z tej serii - w końcu ta sama nazwa tylko u mnie numerek mniejszy. A co w związku z tym ? - bo widzę że go ktoś rozczłonkował. A gdybym monitor rozkręcił to gdzie mam szukać winowajcy - coś będzie spalone, zniszczone ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 A gdybym monitor rozkręcił to gdzie mam szukać winowajcy - coś będzie spalone, zniszczone ? to przyjrzyj się zasilaczowi, najlepiej przelutowac całą przetwornicę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...