kurczakin Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 (edytowane) mam taki jeden dylemat wsadziłem już jakiś czas temu celeronka tualatina na bx modzie do cusl2 ale chyba termometr nawala :/ everest wskazuje 29-32* bios niezmiennie 48* asus pc probe 45-47* a termometr zwykły (na radiatorze) wskazuje 17* (przy podstawie radiatora) radiator ma miedziany rdzeń a reszta aluminium (spire 4) i nie wiem co jest nietak bo jak włączam czasami jakieś programy to mi sie zawiesza komp a później bios wywala okienko "otwarto obudowe lub temperatura przekroczyła krytyczną" pare pytań czy po oskalpowaniu lepiej będzie sie chłodzić i jak go oskalpować żeby nie popsuć ? czy to może być win pasty ? starą sztywną zmyłem i położyłem nową sylikonową :/ białą czy blaszka na rdzeniu może stawiać opór cieplny? update po otwarciu obudowy spada do 37* Edytowane 30 Grudnia 2006 przez kurczakin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Wsadziłeś proca do płyty która normalnie do nie obsługuje, nie dziw się zatem że odczyty temperatury są nieprawidłowe. Jeżeli chodzi o skalpowanie to możesz zrobić to żyletką, delikatnie wciskając ją między laminat procka a IHS, będzie trudno, możesz żyletkę przełamać na pół (tak jak się zwykle przełamuje żyletki) i wspomóc się jakąś twardą powierzchnią w dociskaniu. ALE MUSISZ BARDZO PRZY TYM UWAŻAĆ, morron już zdaje się załatwił w ten sposób swojego Tulipana, a ja nie jestem pewien czy przez zdejmowanie IHS czy przez próbę permanent-BXmoda, ale też zabiłem jednego z gatunku. Dla pocieszenia dodam ze z powodzeniem w ten sposób zdjąłem IHS z Coppermine'a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 ja go zabilem za mocna docisnietym radiatorem(wlozylem tam kawalek miedzianej grubej blaszki) na wlasne zyczenie a oskalpowalem go nozem do tapet, ładnie poszlo(chodzil tydzien, w sumie wiekszych efektow nie zauwazylem). Powiem ci ze mi cusl2-c w biosie na tualatinie pokazywal realne temperatury ale zaden program w windozie nie byl choc blisko prawdy, podobnie bylo z napieciem(miernik pokazywal calkiem inne rzeczy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Witam!! Może masz opcjie w Biosie, która odpowiada za restart systemu przy danej temp., może wystarczy prestawic na wyższa temp. lub wogóle wyłaczyć!! Mój Tulipanek pod obciążeniem 100% ( SETI;)) ) z chłodzeniem z sygnturki gdzie fenderek ustawiony jest na minimalne obroty ma 40-42 stopnie i wszystko smiga - mój rekord to 37 dni bez restartu;)) Sprawdz zamocowanie radiatora czy dobrze przylega do proca, może to jest przyczną!! Napewno przeczyszczenie coolerka + rozsądna pasta termorzewodząca nie zaszkodzi!! Ps: Życze wszystkim zdrówka, zdrówka i jeszcze raz pieniążków! A w szczególności satysfakcji z tego co robimy i aby przyszły rok był lepszy od tego minionego!! Pozdrawiam Kasek21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 a jak sie ma sprawa przyklejenia tej blachy do samego rdzenia na paste czy na klej bo nie wiem czy jak zdejme czapeczke to nie ukrusze rdzenia :D w każdym razie chyba mam złą paste bo na starej płycie procek o 1/4 wolniejszy bardziej grzał radiator bo w dotyku był cieplejszy :/ i to dużo wiec może i ten pomiar temperatury nie kłamie tylko temperatura zostaje "w środku" wgrałem też tego biosa 14 i teraz widzi mi poprawnie procka :D szkoda bo na 9 zrobił mi sie z celka pentiak !!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Dla pocieszenia dodam ze z powodzeniem w ten sposób zdjąłem IHS z Coppermine'a.To były jakieś Coppery z ihs'em ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 były były pare razy widziałem na allegro celerona 1100 coppermine wyciągniętego z jakiegoś ibm nawet na aukcji podkreślabo że to nie jest tualatin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 były były pare razy widziałem na allegro celerona 1100 coppermine wyciągniętego z jakiegoś ibm nawet na aukcji podkreślabo że to nie jest tualatin Ja akurat miałem.... yyyy... tzn mam bo w sumie to leży w szufladzie 900Mhz Sporo takich procków było/jest, i często widać jak chcą sprzedawcy na allegro zrobić w bambooko sprzedając Coppermine'y z Jezusem jako Tualatin'y Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 a jak sie ma sprawa przyklejenia tej blachy do samego rdzenia na paste czy na klej bo nie wiem czy jak zdejme czapeczke to nie ukrusze rdzenia w każdym razie chyba mam złą paste bo na starej płycie procek o 1/4 wolniejszy bardziej grzał radiator bo w dotyku był cieplejszy :/ i to dużo wiec może i ten pomiar temperatury nie kłamie tylko temperatura zostaje "w środku" wgrałem też tego biosa 14 i teraz widzi mi poprawnie procka szkoda bo na 9 zrobił mi sie z celka pentiak !!! pasta, ja zrobilem tak wzielem noz do tapet wysunelem na max i zaczelem delikatnie nacinac na rogach w sumie poszlo bardzo latwo ihs jest przyklejony tylko na sylikon i w miejscu stykania rdzenia z ihs jest pasta termoprzewodzaca tez sylikonowa. Wystarczy naciac z kazdej strony na dlugosc 1cm i zejdzie bez problemow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 no dobra czyli juz wszystko wiem :D bałem sie tylko że tam niema sylikonu tylko jakiś twardy klej termiczny jak tylko kupie celka 533 na drugą płyte zabieram sie do roboty (trzeba mieć jakis zapas :D ) szukając samemu odpowiedzi na to co jest pod czapkom tutusia znalazłem taka stronkę http://www.frogge.de/pepper/index.html podobaja mi sie tam 2 artykuły o bx modzie w inny sposób :D i o szlifowaniu rdzenia niestety ze zdjęć wynika że rdzeń w tualatinach jest podłużny a ułożony jest tak względem klamki (prostopadle) że radiator może się kiwać i wypadało by dorobić w okolicy rdzenia podpórki żebt radiator sie nie kiwał i nie kruszył rdzenia w zasadzie można by zastosować po trochu z obydwu artykułów i chyba tak zrobie tylko z czego zrobić podpórki żeby podczas szlifowania opiłki nie uszkidziły rdzenia B-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 ja wymyslilem ze podloze maly prostokat z miedzi(tak 2x wiekszy jak rdzen), fakt maly to on byl ale nie za berdzo chudy i ukruszyl kawalek rdzenie(mam lapy rolnicze :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 ja chyba załatwie to standardowym ihs-em tylko bez góry spiłuje i przykleje spowrotem a potem wyrównam w taki sposób jak w tych artach wyrównywali coppermina hapinujer :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) ja chyba załatwie to standardowym ihs-em tylko bez góry spiłuje i przykleje spowrotem a potem wyrównam w taki sposób jak w tych artach wyrównywali coppermina hapinujer :D Ty wytrwały kurczakin jesteś, ja o tej porze gryzłem glebę (aż pod wrażeniem jestem ze już żyję i jakoś prosperuję), a co do tego spiłowywania IHS, to uważam ze się przejedziesz, bo to grupy kawał blachy, trudny do obrobienia, lepiej załatw sobie Copper Shim'a, takiego pod Athlony XP, gwarantuję ze będzie git. Edytowane 1 Stycznia 2007 przez -=Qroń=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 zrobiłem gitare elektryczną i piłowałem już nie takie blachy np stal o grubości 6 mm :D na podkładke pod śróby gryfu a ihs jest cyba z miękkiego metalu bo musi przewodzić ciepło odetne górną blaszke otwieraczem do puszek a po obwodzie już będzie łatwo :D a co do pory jako że zazwyczaj kłade sie o 3:00 to mam wprawe :D akurat o tej porze skończyło mi sie anime to npisałem posta i poszedłem spać (chyba nawet wcześniej niż zwykle) podkładki do athlona nie kupie ani nie załatwie bo nie mam z kad zanim by przyleciała z allegro to już dawno zdąże spiłować co trzeba w ihs-ie czuje sie prawie jak postelnik w sprawach komputerowych bo w moim mieście ani jednego sklepu najbliższy 30 km od domku a jak sie komu cos popsuje to przyłażą do mnie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Odswiezam ten temat bo mam pytanie odnosnie temperatury a niechcialem robic nowego tematu. Chcialem sie was zapytac jakie macie/mieliscie temapratury na procesorze PentiumII. Pytam dlatego ze chyba u mnie z zalozona obudowa dochodzilo do 53st i chyba jest to powodem naglych zwisow systemu. Bez budy jest 41 i narazie chodzi. Moj chodzi 300@450. Wiec jakie mieliscie temperaturki na tych prockach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Chyba jednak moje podejrzenia co do zwieszek przenoszę na zasilacz :wink: Co ciekawe gdy wyciągnołem go i postawiłem na budzie zachwowuje się jakoś lepiej no i temp cpu mniejsza. No i nadal i nie napisał. Jakie mieliście temperaturki na swoich PII? U mnie 41-48st. One chyba tekie były dość ciepłe :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...