Skocz do zawartości
Viperus

Qumpel_modernizuje_qompa

Rekomendowane odpowiedzi

To co teraz ma to:

Athlon XP 1700+ (Palonimo)

AsRock K7S8X

512MB DDR

Radeon 9600SE

noname 350w

wszystko to trzeba będzie wymienić np. na to:

C2D E6300

Asus nforce4 sli lub 590sli, musi być wypaśna z dobrym OC

2GB ramu np goodram 667

grafa na razie pokroju 7600gs od palita, potem wymiana na 8800gtx lub cos lepszego

zasilacz na przyszłość miniimum 500W

najlepiej było by zmieścić się w 2500zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co teraz ma to:

Athlon XP 1700+ (Palonimo)

AsRock K7S8X

512MB DDR

Radeon 9600SE

noname 350w

wszystko to trzeba będzie wymienić np. na to:

C2D E6300

Asus nforce4 sli lub 590sli, musi być wypaśna z dobrym OC

2GB ramu np goodram 667

grafa na razie pokroju 7600gs od palita, potem wymiana na 8800gtx lub cos lepszego

zasilacz na przyszłość miniimum 500W

najlepiej było by zmieścić się w 2500zł

Płyty pod Sli na intela były tylko jeśli mi sie dobrze zdaje na nforce 4 IE a nie na 590, pozatym IE jest tragiczne w OC, więc tylko i680 jeśli chce mieć sli + dobre OC ale wtedy będzie musiał wydać o wiele więcej kasy.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przemyśleniu i skalkulowaniu kosztów złożyłem taki konfg:

Core 2 Duo E6400 BOX - ~700zł

Asus P5N-E SLI - ~420zł

GoodRam Pro 1GB - ~500zł

Palit 7600GS - ~390zł

Hiper 580W Type R - ~370zł

Razem: ~2400zł

Myślę że taki konfig wystarczy mu na rok, potem dokupi ramu i dołoży grafę z DX10 i będzie git, kasę ze starego kompa będzie mógł przeznaczyć na jakiś dysk na SATA - Seagate10 320GB SataII

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko git tylko po co ten zasilacz 580W spokojnie starczy Huntke'y HK350AP moc realna 400W koszt 200zł i zamiast E6400 bierz E6300 i juz kumpel moze sobie kupic od razu Seagate10 320GB SataII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takim prockiem zmiana na 8800gtx nie bedzie do konca oplacalna - za slaby proc.

Hmm zobacz to: http://www.purepc.pl/node/855?pageNo=3 . I ten intel 2 rdzeniowy jest wydajniejszy od 1 rdzeniowego athlona uwaga, o całe 5%. A kosztuje ten intel z testu 3x wiecej. Oba procesory po kreceniu. Nie ma to jak marowac kase na intela. Lepiej jest poczekac na k8l, ktory wychodzic bedzie zaniedlugo. Edytowane przez Ruonim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ze nie przeczytałem nawet zdania z tego tematu i udzielam się w nim, ale po przecztaniu tytulu odechcialo mi sie tego całkowicie.

Ludzie, piszmy w miare po polsku.

Wiesz, niektórzy chcą byc e!O :lol: :mur: język polski jest językiem super więc dlaczego go tak zniekształcamy? B) (ja bym dał %, denerwuje mnie takie pisanie :mur: ) co do zestawu kup coś na C2D :) :) Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, niektórzy chcą byc e!O :lol: :mur: język polski jest językiem super więc dlaczego go tak zniekształcamy? B) (ja bym dał %, denerwuje mnie takie pisanie :mur: ) co do zestawu kup coś na C2D :) :)

A ja bym poczekal na k8l, zobaczyc co zaoferuje. i ponadto na odpowiedz ati z dx10. No ale niektorzy sa najmadrzejsi na swiecie. Ponadto nie widze sensu brania 7600 gdy 7900gs palitak osztuje mniej niz 600zl teraz. A % sie mi nalezy bo w purepc pokazali bardzo mala roznice athlona co jest parokrotnie tanszy od c2duo lola? WEdlug mnei to c2duo jest peirwszym procesorem udanym przez intela. A wiadomo 1 udany to sie nagonke zrobilo. jakby ten c2d kosztowal 500zl to obym go z czystym sercem polecil. Ale tak nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz że pomiędzy 10k pkt w 3dmark 06 a niecałymi 8k to mała różnica?? Tylko weź pod uwagę że przeciętne zestawy teraz uzyskują ok 3000 punktów w 3dmark więc nie powiedziałbym że to mała rożnica.

Edytowane przez Tomek.czwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

A ja bym poczekal na k8l, zobaczyc co zaoferuje. i ponadto na odpowiedz ati z dx10. No ale niektorzy sa najmadrzejsi na swiecie. Ponadto nie widze sensu brania 7600 gdy 7900gs palitak osztuje mniej niz 600zl teraz. A % sie mi nalezy bo w purepc pokazali bardzo mala roznice athlona co jest parokrotnie tanszy od c2duo lola? WEdlug mnei to c2duo jest peirwszym procesorem udanym przez intela. A wiadomo 1 udany to sie nagonke zrobilo. jakby ten c2d kosztowal 500zl to obym go z czystym sercem polecil. Ale tak nie jest.

Też bym brał 7900GSa.

@Ruonim 3L0 Dziaciak ULICA RZĄDZI A z AM2 nie przesadzaj jaki kilkukrotnie tańszy? Jak mało? Widze, że masz athlona w kompie to od razu wszystko co AMD najlepsze ta? to sobie poczytaj

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=2795&p=1

Zwłaszcza warto zauważyć wyniki po podkręceniu na 2.59Ghz wyniki podobne do E6600!

A pierwszy udany procesor :lol: Taa idź lepiej z taką opinią do działu AMD bo w tym dziale fanboyowskie rady mogą zaszkodzić. Elo dzieciak trzymaj się i HWDP!

:lol: ( dedukuje teatowi)

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GIGABYTE+965P-DS3 ~800

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=CORE2DUO+E6400+2.13G ~500

palit 7900gs ~590zl

ddrII 1 kostka 1gb ~350zl(pozniej dokupi 2 kostke)

-------------------------------------

razem 2250zl

Reszta na zasilke.

dysk z starego kompa,cd/dvd czy co tam ma tez.

A i ja nie pisalem ze am2 jest swietne. wedlug mnei spieprzyli am2. Co innego to 939. Ale jakos ja nie widze przyszlsoci w 775, napewno intel wymysli sobei nowa podstawke dla nwoego procesora.

Edytowane przez Ruonim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

7900gs plaita u mnei mozna kupic za 580zl. A galaxy widzialem 7600gs za 540zl wiec?

A co do am2 to nie mowilem ze rzadzi. Tylko nie rozumiem tej paranoji z core 2 duo. am2 w wielu przypadkach jest tak wydajne jak 939.. A pierwszy udany od czasow pentium III to core 2 duo i sie nie kuc bo to prawda. A jak musi teraz i nie chce patrzec w przyszlosc, to neich weznie tego core 2 duo e6400,plytke gigabyte'a ( widze ze tu ja chwala),chifteca zasilke 450-500w, 7900gs palita,ddr2. Dysk moze zostawic i napedy. Sprzeda starocie to kupi dysk na sata2.

Błędy i jeszcze raz błędy rozumiem, że jeszcze po wczoraj nie wróciłeś do siebie :razz:

E6400 się nie opłaca lepiej E6300 i OC i będziemy mieli to samo za mniej a jak dla mnie E6300 to bardziej przyszłościowy wybór od Athlona :wink:

Tu masz następne testy Z GIER http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...i=2802&p=10

Po bezpiecznym OC biję FX-62 który jest kilka razy droższy. Jak dla mnie wydanie 500zł na coś pokroju 4200+ mija się z celem bo za niewiele więcej mamy E6300 który teraz oferuje świetną zależność cena i moc. A i OC jest o wiele lepsze :wink:

Ale co tam będę ludzi przekonywał niech kupują co chcą.

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy pamięć za 350zł będzie nadawała się do OC - wątpie, co do tej grafy to sam nie wiem

Palit jest tani bo wszyscy co to. W testach czytalem ze na rdzeniu lepiej leci od galaxy, na pamieciach gorzej. Do tego cichy wentylatorek. Jest to wedlug mnei najlepsza wydajonsc/cena na dzisiejszy.

@ludwiczek

ciekawe masz zwidy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Palit jest tani bo wszyscy co to. W testach czytalem ze na rdzeniu lepiej leci od galaxy, na pamieciach gorzej. Do tego cichy wentylatorek. Jest to wedlug mnei najlepsza wydajonsc/cena na dzisiejszy.

@ludwiczek

ciekawe masz zwidy :P

Zgadzam się. Galaxy z zalmanem kosztuje 150 zł więcej.

Pamięci za 350zł do lekkiego się nadają ale jest napisane, że mają być w przyszłości zmieniane na coś do OC.

@Ruonim to nie zwidy ortografia.pl :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się. Galaxy z zalmanem kosztuje 150 zł więcej.

Pamięci za 350zł do lekkiego się nadają ale jest napisane, że mają być w przyszłości zmieniane na coś do OC.

@Ruonim to nie zwidy ortografia.pl :razz:

zdalem mature.pl i mi sie nie chce na jakims forum wypracowan z poslskiego robic :P

A zpaomnialem niech kumpel poczeka jeszczwe tydzien, bo sprowadza nowy sprzet i aktualizacja cennikow bedize.

a co do ramow to takie nidobre np ? : http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=21584 albo http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=30743

Edytowane przez Ruonim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi