Skocz do zawartości
czarnablondi

Nic Nie Działa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wielki problem, mam taki starszy komputer z procesorem Pentium II bios v4.51PG. Na początku wyskakiwały mi błędy: primary master hard disk fail, secondary master hard disk fail. Potem zrobiłam coś w biosie i już to nie wyskakuje, ale nie wiem gdzie tam idzie ustawić jako pierwszy cd-rom. Teraz wkładam dyskietkę formatową żeby zainstalować 98, ale nie da się...Ani sformatować dysku ani zainstalować windowsa. Nie wiem o co chodzi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wiesz nawet jak ustawić w biosie sekwencję bootowania, to jak zamierzasz wogóle zainstalować system i wymagane sterowniki do urządzeń?

Eeeech... dobra ... generalnie opcje bootowania są dostępne pod podobnie brzmiącą nazwą BOOT SEQUENCE, albo coś podobnego. Musisz ustawić Kolejne przeszukiwanie plików systemowych z urządzeń dostęnych na liście (czyli FDD/Floppy 3.5"; CD-ROM/ATAPI, HDD-0/HDD-master/Hard Drive lub podobnie. Mogą być też opcje First boot from/1st - tu dajesz np. FDD lub CD-ROM, na Second/2nd ustawiasz HDD/Hard Drive - twardy dysk. Nazwy mogą się znacznie różnić na różnych biosach, a tym bardziej przy starych płytach głównych, ale ogólna zasada pozostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz próbowałam to ustawiać w biosie...Ale nie ma tam takich opcji jak mam na pierwszym komputerze, przepiełam dysk do tego komputera sformatowałam go i zainstalowałam system, wszystko ładnie ale jak podpinam go do tego drugiego komputera to dalej to samo. W pierwszej zakladce w biosie mam opcje żeby ustawić primary, secondary master i slave np na auto, user, 1, 2 itd... Ustawilam te wszystkie numerki tak jak pisze na dysku ale to samo, a jak ustawie wszystko na none to mi nie wyskakują te błędy ale system też nie wchodzi...pokazuje disk boot failure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dziwnego, ze wyskakuje, skoro ustawienie "none" to wylaczenie danego kanalu kontrolera dyskow ;) Ustaw na Auto i niech sam wykrywa.

Co do szukania kolejnosci bootowania - gdzies ta opcja na pewno jest, przeszukaj wszystkie zakladki w biosie, na pewno znajdziesz. Pomocna moze byc w tym instrukcja obslugi do plyty glownej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi