Skocz do zawartości
lukk_

Krewetki Ze Szpinakiem I Mozzarellą

Rekomendowane odpowiedzi

Już z tydzień temu chciałem Wam "sprzedać" przepis na to pyszne danie, ale jakoś nie chciało mi sie pisać ;") A dziś mnie naszło na pisanie :) Przepis od znajomego. Jadłem już 2 razy (ostatnim razem na Święta z 1,5 kg krewetek ;) Prawie sam całość zjadłem przez parę dni ;) ). PO prostu PYSZNE :) Jak pomyśle nawet teraz to robię się głodny, ale do rzeczy ;)

 

------------------------

Co potrzebne:

- czosnek

- cebula

- szpinak (takie kulki zamrożone i zmielone już na przykład)

- masełko ;)

- krewetki koktajlowe

- mozzarella (może może być też zwykły ser zamiast - nie wiem, nie próbowałem)

- słodka śmietana

-------------------------

Przepis jest taki jak ja robie. Możecie oczywiście dać więcej cebuli czy czosnku etc. Ja piszę swoje proporcje

 

1) Kroimy cebulę w kosteczkę (ok 3 średnich cebul), kroimy czosnek (dobre pół główki). Ustawiamy patelnię na gazie i rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek. Niech się zeszkli :)

Jak już jest gotowe to dorzucamy szpinak (ok. 1/2 - 2/3 paczki). Smażymy aż się rozpuści zamrożony szpinak.

 

2) W międzyczasie rozmrażamy krewetki (1,5 kg) np. pod ciepłą wodą (albo wrzucamy do gotującej się wody, ale na ok. 2 MINUTY TYLKO!!! Aby nie zrobiły się twarde) i posypujemy je Vegetą, aby zniwelować zapach i posmak.

 

3) Bierzemy garnuszek wlewamy słodką śmietanę (cały kubeczek taki duży - 450g to jest? Nie pamiętam :P ). Dodajemy 2 "kostki" mozzarelli (tzn. te kulki - czyli 2 opakowania po prostu - oczywiście odcedzone, bez tej wody ;) ) i gotujemy. Aż się rozpuści. Będzie to wodniste dosyć ale nie szkodzi :)

 

4) Jak już wszystko jest gotowe dodajemy do garnka z mozzarellą i śmietaną krewetki i szpinak z cebulką i czosnkiem. Mieszamy dokładnie i gotowe :) Wychodzi z tego naprawdę spory gar.

 

--------------------------

 

Osobiście bardzo lubię jeść to na ciepło :) Ma to wtedy konsystencje takiej potrawy z sosikiem :) Nawet jeśli schowam do lodówki na drugi dzień, to potem szybko do mikrofalówki i już cieplutkie. Do tego np. chleb z masłem (można go wymoczyć w tym sosie ;) ). MNIAM :) Polecam

Edytowane przez lukk_

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

3) Bierzemy garnuszek wlewamy słodką śmietanę (cały kubeczek taki duży - 450g to jest? Nie pamiętam :P ). Dodajemy 2 "kostki" mozzarelli (tzn. te kulki - czyli 2 opakowania po prostu - oczywiście odcedzone, bez tej wody ;) ) i gotujemy. Aż się rozpuści. Będzie to wodniste dosyć ale nie szkodzi :)

 

>>> Mozarelle w calosci wkladamy do smietany i gotujemy dopoki sie nie rozpusci. (Ja chyba pokroje ja w mniejsze kawalki zeby szybciej bylo ;))

 

Ale mi smaka narobiles tym przepisem, jutro w podskokach pognam po skladniki do sklepu ^^

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...