lukk_ Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 (edytowane) Już z tydzień temu chciałem Wam "sprzedać" przepis na to pyszne danie, ale jakoś nie chciało mi sie pisać ;") A dziś mnie naszło na pisanie :) Przepis od znajomego. Jadłem już 2 razy (ostatnim razem na Święta z 1,5 kg krewetek ;) Prawie sam całość zjadłem przez parę dni ;) ). PO prostu PYSZNE :) Jak pomyśle nawet teraz to robię się głodny, ale do rzeczy ;) ------------------------ Co potrzebne: - czosnek - cebula - szpinak (takie kulki zamrożone i zmielone już na przykład) - masełko ;) - krewetki koktajlowe - mozzarella (może może być też zwykły ser zamiast - nie wiem, nie próbowałem) - słodka śmietana ------------------------- Przepis jest taki jak ja robie. Możecie oczywiście dać więcej cebuli czy czosnku etc. Ja piszę swoje proporcje 1) Kroimy cebulę w kosteczkę (ok 3 średnich cebul), kroimy czosnek (dobre pół główki). Ustawiamy patelnię na gazie i rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek. Niech się zeszkli :) Jak już jest gotowe to dorzucamy szpinak (ok. 1/2 - 2/3 paczki). Smażymy aż się rozpuści zamrożony szpinak. 2) W międzyczasie rozmrażamy krewetki (1,5 kg) np. pod ciepłą wodą (albo wrzucamy do gotującej się wody, ale na ok. 2 MINUTY TYLKO!!! Aby nie zrobiły się twarde) i posypujemy je Vegetą, aby zniwelować zapach i posmak. 3) Bierzemy garnuszek wlewamy słodką śmietanę (cały kubeczek taki duży - 450g to jest? Nie pamiętam :P ). Dodajemy 2 "kostki" mozzarelli (tzn. te kulki - czyli 2 opakowania po prostu - oczywiście odcedzone, bez tej wody ;) ) i gotujemy. Aż się rozpuści. Będzie to wodniste dosyć ale nie szkodzi :) 4) Jak już wszystko jest gotowe dodajemy do garnka z mozzarellą i śmietaną krewetki i szpinak z cebulką i czosnkiem. Mieszamy dokładnie i gotowe :) Wychodzi z tego naprawdę spory gar. -------------------------- Osobiście bardzo lubię jeść to na ciepło :) Ma to wtedy konsystencje takiej potrawy z sosikiem :) Nawet jeśli schowam do lodówki na drugi dzień, to potem szybko do mikrofalówki i już cieplutkie. Do tego np. chleb z masłem (można go wymoczyć w tym sosie ;) ). MNIAM :) Polecam Edytowane 30 Grudnia 2006 przez lukk_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Kurcze szpinaku nie lubie <_< Trzeba będzie go czymś zastąpić. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiMatik Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 lukk_ napisał(a): 3) Bierzemy garnuszek wlewamy słodką śmietanę (cały kubeczek taki duży - 450g to jest? Nie pamiętam :P ). Dodajemy 2 "kostki" mozzarelli (tzn. te kulki - czyli 2 opakowania po prostu - oczywiście odcedzone, bez tej wody ;) ) i gotujemy. Aż się rozpuści. Będzie to wodniste dosyć ale nie szkodzi :) >>> Mozarelle w calosci wkladamy do smietany i gotujemy dopoki sie nie rozpusci. (Ja chyba pokroje ja w mniejsze kawalki zeby szybciej bylo ;)) Ale mi smaka narobiles tym przepisem, jutro w podskokach pognam po skladniki do sklepu ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...