Skocz do zawartości
golabek01

Problem Z Satą

Rekomendowane odpowiedzi

Od razu na wstępie przepraszam admina że może post nie jest tam gdzie trzeba...

Mój problem polega na tym że mój bios i windows mają problemy z wykryciem dysku( samsung 250 gb) Z początku myślałem że to wina zworki więc przestawiłem na sata 1 no ale nic to nie dało. Gdzieś poszukałem na forach, że potrzebne jest zainstalowanie innych sterów od Raida podczas instalacji windowsa. Stery powinny być na płytce od mobo..... no cos tam znalazłem... cos zainstalowało i o dziwo instalator przekopiował pliki na partycje, która była już wcześniej zrobiona w sklepie. no i na tym radość się skończyła, ponieważ po powtórnym uruchomieniu kompa wyskakuje mi tekst "błąd odczytu dysku" Co śmieszniejsze sam windows na starym dysku, który musi być na master by win się odpalił ... czasami go wykrywa i odpala bez problemu... a czasami ładuje się w nieskończoność :mur:.

Kombinowałem różne ustawienia w biosie... nawet zacząłem myśleć że to wina zwykłych kabli no ale raczej nie mam 3 różne kable i dalej tak samo. Jeżeli udało mi się windowsa odpalić ze starego dysku i wykryło przy okazji dysk to formatowanie pozostałych partycji nie chce się zakończyć :blink: . Moje mobo to gigabyte Nvidia nforce 2 GA-7N400S -L, STARY DYSK TO 40 SEAGEATE PROCEK SEMPRON 2400+ 1BG RAMU A KARTA GRAFIKI TO ATI RADEON 9250

Dodam jeszcze że dysk w pewnym momencie zaczął wydawać dziwny dźwięk tj. "kołatanie"

Jeżeli chodzi o formatowanie z pod instalatora to instator twierdzi że nie jest w stanie dokończyć formatowania .....

Z góry dzięki za odpowiedzi

[ Pozdrawiam ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie jeżeli na samym początku wykryje dysk to i w biosie jest widoczny. To jest tak pogmatwane, ze sam już się gubię :cry:

mały edit zapomniałem dodać w pierwszym poście że temperatura tego dysku jakby trochę jest przyduża.. nie wiem jakie dokładnie pomiary powinien mieć ale w porównaniu z moją 40 seagate to on się chyba grzeje .......

ma ktoś jakieś pomysły na to ??

Edytowane przez golabek01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi