Skocz do zawartości
Orgiusz

2k na upgrade @ luty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Prawde powiedziawszy zastanawialem sie raczej nad magic button ale... Alternatywy procz tego ze sa ciekawe jakos cholernie mnie nie kreca [; Nie chce sprzetu na ktorym robione sa WR, chce stabilnej i cichej mobo, procka ktory pokaze na niej pazurki a nie pogryzie, zgrabne pamiatki i grafike ktora nie bedzie dostawac zadyszki ;]

I nastawiam sie ze bedzie to testowane na TD:U :wink:

Jak będziesz kręcił to patrz co potrafi E6300 na 2.59Ghz http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...i=2802&p=10

Ja bym teraz wolał dołożyć do E6300 ale zobaczymy jak ceny spadną.

Co do TD:U to na 7600GS możesz zapomnieć o HDR ( przynajmniej w becie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Dlatego moim zdaniem lepiej zainwestować kase w lepszą karte niz w C2D ;)

E6300 jest akurat wart każdego grosza po OC momentami potrafi pokonać procki za 1 czy 2 tysiące.

A i chyba wolałbym socket 775 od AM2 :wink: ( złe wyjście dla fana AMD) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E6300 jest akurat wart każdego grosza po OC momentami potrafi pokonać procki za 1 czy 2 tysiące.

To akurat wiem :P Chodziło mi raczej o to, że taki E6300 nawet @ 3.6Ghz bedzie słabszy z 7600GS od Athlona 64 z 7900GS/GT ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

To akurat wiem :P Chodziło mi raczej o to, że taki E6300 nawet @ 3.6Ghz bedzie słabszy z 7600GS od Athlona 64 z 7900GS/GT ;]

To wiem ale pewnie Orgiusz będzie się przesiadał na coś z D10 jak będzie za normalnie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przesiadłem się z Semprona 2400+ (Socket A) na Intel'a PD 915.

Byłem wielkim zwolennikiem AMD'a ale kilka dni na Pentiumku i mówiąc szczerze śmiać mi się chciało z AMD'a i jego "technologii".

Jeśli ktoś dysponuje odpowiednią ilością gotówy to zdecydowanie powinien brać C2D. Gdybym tylko miał więcej kaszy na koncie to jutro już bym zamawiał jakiegoś E6400 :)

Jeśli chodzi o grafikę to z DX10 na "tańszych" kartach bym troszkę uważał choć nie powiem, sam czekam na jakieś konkrety z niecierpliwością.

Edytowane przez [RONIN]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Wlasnie dlatego celuje w a64@2.5GHz i 7900gs. Wole zeby karta byla ograniczana przez procesor a nie zrywac sekundy w sPI i patrzec na silde show w czyms swiezym...

Do samego Dx10 podchodze na razie tak samo jak do poczatkow 64bitowych instrukcji i wielowatkowosci - z usmiechem politowania. Ostatnie filmiki fly-by z Crysis'a wygladaly jak nieco lepsze flyby@Dx9.0C... A do tego raczej powinna starczyc seria 7xxx. Dochodzi do tego strata na wartosci swiezego sprzetu - jestem realista a nie g33kiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Nie. Wlasnie dlatego celuje w a64@2.5GHz i 7900gs. Wole zeby karta byla ograniczana przez procesor a nie zrywac sekundy w sPI i patrzec na silde show w czyms swiezym...

Do samego Dx10 podchodze na razie tak samo jak do poczatkow 64bitowych instrukcji i wielowatkowosci - z usmiechem politowania. Ostatnie filmiki fly-by z Crysis'a wygladaly jak nieco lepsze flyby@Dx9.0C... A do tego raczej powinna starczyc seria 7xxx. Dochodzi do tego strata na wartosci swiezego sprzetu - jestem realista a nie g33kiem.

Nie chodzi mi o efekty tylko o wydajność na Viście w grach ma ponoć być lepsza a kto wie czy nie będzie tak jak z XP po roku lub dwóch już każdy na nim siedział i o 98 zapomniał. Z resztą w twoich pieniądzach bez problemu można się zmieścić do 7900GS( używka) i C2D więc czemu narzekasz :P ( przytniesz na pamięciach ceny teraz i tak nie najlepsze a i jak na razie bez OC proc wystarcza) Sam nie jestem zwolennikiem programów i rekordów w nich ( mam tylko marka ;] ) ale C2D świetnie się nadaje do gier i ten zapas mocy do OC B-) :wink:

W sumie możesz też kupić teraz jakiegoś Athlona 64 bo też starcza :wink: Zaoszczędzony hajs wydasz na kartę grafiki która się nie będzie przy nim dławiła i będzie dobrze. A wyjdzie Ci taniej a ja mam takie podejście, że jak ładować 2 000 to już można dołożyć te 200 ale w coś naprawdę dobrego.

Ronin też kiedyś byłem fanem AMD ale teraz naklejka na wiatraku się dla mnie nie liczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz racje - nawet najszybszy C2D z 7600gs nie dorówna A64 z 7900gs

ale jeśli będzie 1G RAMu to fajnie by było wziąć grafe z 512MB- np X1900XT (800-1000zł), albo choćby X1800Xt 512MB - (700zł) - miło to śmiga w takim połączeniu - do tego RAM fajne mobo i orleans i już masz 2k

a wracając do E4300 - jakie widzisz wady, nawet zakładając że byłby droższy od E6300 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ludwiczek

Gdybym chcial wymienic sprzet na gwalt bez zadnych warunkow - czemu nie uzywki. Ale, procz osobistych preferencji, wiaze mnie rowniez faktura na firme za sprzet i pelna 36 miesieczna gwarancja.

@majkel84

Wada glowna jest to ze nie widze conroeka w swojej budzie. Moze wyzszy mnoznik pozwoli krecic go mocniej niz 6300 ale...

Co do karty 512MB... Jesli chodzi o oc nie jest to sytuacja analogiczna z kartami 128MB i 256MB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

@Ludwiczek

Gdybym chcial wymienic sprzet na gwalt bez zadnych warunkow - czemu nie uzywki. Ale, procz osobistych preferencji, wiaze mnie rowniez faktura na firme za sprzet i pelna 36 miesieczna gwarancja.

O to mi się przydasz bo ja aktualnie też szykuję coś na firmę. Trzeba mieć wszystko kupione w jednym sklepie by było na jednej fakturze? Czy można kupić w kilku sklepach i pokazać kilka faktur?

Hmm ceny AM2 są fajne na allegro ale w sklepach w których byś musiał składać sprzęt by wszystko było... Proline 589zł za 3800+ To już bym naprawdę wolał dołożyć 60 zł i mieć E6300 :wink:

A kompa to chcesz za 2 000 netto czy brutto?

@Bryken też tak radze bo teraz można już przedyskutować a jak ceny się zmienią to trzeba będzie jeszcze raz :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka sklepow - kilka faktur. Wszystko w jednym :arrow: Jedna i koszty przesylki powyzej pewnej kwoty nie sa liczone [; Odbiorca moze byc inny niz firma na ktora wystawiona jest f-VAT. To chyba na tyle ;] No i NIP i czasem wolaja o REGON firmy ;]

2k brutto. Mam nadzieje ze do konca stycznia troche spadna ceny ;] Ale celuje w to co juz dodalem do koszyka. Nie ma jak byc upartym draniem na dobre rady. A noz odkryje drugie dno nf590 sli? :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zakładasz nowy topic w którym pytasz się by inni Ci poradzili a i tak z góry takie rady olewasz to sory, ale kup sobie Celerona 533, 64 Ramu i Rive TnT2. Do banowania ludzi taki sprzęt wystarczy...

Bez urazy oczywiście ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się narażę i dodam swoje 5 groszy :-|

Nie wiem, po co Ci potrzebna płyta z takimi bajerami.

Będziesz używał SLI, 6 urządzeń Sata? Raczej na pewno nie.

Ja proponuje Ci:

AMD Athlon64 3200+

Abit KN9 (pasywne chłodzenie, więc nic nie będzie brzęczeć)

Geil Ultra 2x512MB PC2-6400 CL4

Gainward 7900GS 512MB (ma ciche chłodzenie, jeden z najlepiej kręcących się 7900GS, 512MB przyda się w wyższych rozdziałkach)

Za 2000 można coś takiego spokojnie kupić.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz racje. Ale na razie niezgodnosc pozostaje co do samej mobo bo przyznano mi racje ze lepiej uderzac w 7900 i 3000+ niz krecic C2D i patrzec na orthosa czy super PI [;

No co Ty! Nie lubisz grać w SuperPi :blink:

To ja się narażę i dodam swoje 5 groszy :-|

Nie wiem, po co Ci potrzebna płyta z takimi bajerami.

Będziesz używał SLI, 6 urządzeń Sata? Raczej na pewno nie.

Ja proponuje Ci:

Geil Ultra 2x512MB PC2-6400 CL4

to się nazywa przywiązanie do marki ;) . Co do zestawu, to zastanawiałbym się czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 1gb dobrych 6400 czy 1.5gb np. goodramow 667... :P (ktore tez nie są złe).

EDIT:

Dobrze ze nie mam hajsu na R.O.G Crosshair

Za tą cene to już wolałbym DFI LanParty pod AM2 które jest o wiele lepsze i nie ma tych świecących pierdółek z tyłu płyty ;) Za to digital PWM na DFI wydaje się być ciekawym rozwiązaniem :> Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to dobre memki, więc czemu nie.

Za cenę ok. 500 zł trudno znaleźć coś lepszego.

Chodziło mi o fragment

Nie wiem, po co Ci potrzebna płyta z takimi bajerami. Będziesz używał SLI, 6 urządzeń Sata? Raczej na pewno nie.

Pamieci dobre, ale moim zdaniem lepiej więcej pamięci o słabszych timingach (ktore nie maja praktycznie zadnego wpływu na FPS i płynność gry), bo wiecej pamieci = mniej przycinek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci dobre, ale moim zdaniem lepiej więcej pamięci o słabszych timingach (ktore nie maja praktycznie zadnego wpływu na FPS i płynność gry), bo wiecej pamieci = mniej przycinek.

Tu akurat przycinek by nie było, bo byłby 1GB RAMU + 512MB V-RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

a jak tam tanie sli pod c2d asusik ladnie smiga Devilek sie nim bawi i sobie tak lata 7x500 a mobo za 400zl mniam moim zdaniem :)

Ciekawe co Devil zrobi jak dostanie E4300

http://www.pccentre.pl/Article15330.htm

przy wykorzystaniu 8800GTX dla E4300 i E6300 ponad 30 fpsów więcej w CoH i FEAR od 3800+ wszystkie wyniki bez OC

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi