Skocz do zawartości
grzesioz

Podtrzymanie Zasilania Po Wyłączeniu Kompa Lub Bequiet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy moze ktoś spotkał sie z takim urządzeniem, które byłoby w stanie podtrzymać napięcie 12v z komputera przez kilka minut po wyłączeniu kompa? Chodzi o to aby wiatraczki schłodziły kompa.

Ja nie znalazłem nic takiego, lub nie szukałem w odpowiednich miejscach.

W tej chwili skłaniam sie ku zasilaczowi Be Quiet! Dark Power BQT P6-530W Pro, który posiada taka funkcję, ale czytam to forum i widzę, że Bequiet nie jest często polecany. Więc może istnieje jakiś inny (lepszy) zasilacz z podobną funkcją (musi mieć odłączane kable). Cena nie jest najważniejsza.

z góry dziękuję za wszelka pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po co chcesz go chłodzić po wyłączeniu. IMO to tylko chłyt reklamowy. Poza tym AFAIK BeQuiet nie podtrzymuje 12V tylko masz 3 gniazdka do których podłączasz wentyle i jeśli masz kompa włączonego masz ~6V a gdy wyłączysz ~4.5V .

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to że mój "kibelek" mam podłączony przez "synchroniczny wyłącznik zasialania" tzn gdy komputer włączam, ten wyłącznik zaczyna dawać zasilanie do pompki. Wiem że u niektórych WC chodzi nonstop ale ja chciałbym aby po wyłączeniu kompa chodziło tylko przez klka minut aby go schłodzić.

Troche mnie zmartwiłeś tymi 6V, nie wiem czy to wystarczy bo teoretycznie potrzebuje 12V.

A jak oceniasz swój zasilacz, możesz mi go polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi