Skocz do zawartości
Bacho

Zwariowany Kompuer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciałem opisać dziś przypadek dość niezwykły i w miare waszych możliowści prosić was o pomoc.

moja 'przygoda' rozpoczęła się kilka tygodni temu freezami przy zamykaniu windy.

zamykałem więc brutalnie naciskając power 5s :?

jakieś dwa tygodnie temu jednak doszła nowa rzecz: komputer potrafi z niewiadomych przyczyn (temp. jak w lodówce) sie wyłączyć.

wyłanczanie jeszcze bym przeżył, ale prawdziwą mordęgą jest uruchomienie go z powrotem :mur:

mała instrukcja ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>nia mojego komputera:

1.po ostatnim wyłączeniu naciśnij power (jeśli diody migną 0.5s i wiatraki ruszą ale zaraz zgasną - idź do ptk.2, jeśli zaś BIOS ruszy idź do ptk.3)

2.odczekaj 1h i wróć do ptk.1

3.klęknij i módl sie by nie było freeza przy sprawdzaniu pamięci (jeśli jest freez przy srawdzaniu pamięci idź do ptk.1, jeśli nie ma idź do ptk.4)

4.trzymaj kciuki żeby nie wyłączył sie przy ładowaniu windy (jeśli sie wyłączy idź do ptk.1, jeśli nie - ciesz sie normalnie działającym komputerem [do następnej zwiechy])

czy ktoś już spotkał sie z takimi obiawami?

czym mogą być spowodowane?

mój konfig:

ZASILACZ: tracer :-| lucyfire 4life 400W

procek: Athlon 3000+ 64

mobo: Asrock 939dual-vsta

GPU: 9800 pro

ram: 2xkingston 512 (nie wiem jakie modele)

dodam o ironio że przy pisaniu tego tekstu komp sie wyłączył :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Megabajtem. Bo ciezko mi przychodzi pisac o tym jako o zasilaczu...

Na poczatek mozesz probowac dzialac na 1 kosci i jakies slabszej grafice. Ale to polowiczne rozwiazanie...

sprawdzane

niczego to nie zmieniło :/

edyta dodaje że oczywiście wypięcie ramu i słabsza karta niczego nie zmieniły a nie wymiana 'zasilacza'

Edytowane przez Bacho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylane kondensatory. :wink: W momencie gdy skoki napiec sa poza dopuszczalnymi normami zbyt duze obciazenie tych elementow prowadzi do wylania elektrolitu i stad mamy zwisy, resety, wylaczanie sie kompa, niestabilnosc systemu i wszystko to co prowadzi do stanow nerwowych [;

tak wyglada napuchniety kondzior. Wylany to gorszy widok [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też stawiam na zasilacz, miałem kiedys cos podobnego, komp mi sie resetował podczas grania, wymieniłem zasilacz i było znowu dobrze.

A że nie dawało mi spokoju czemu wtedy sie resetował, wiec rozkręciłem stary zasialcz i moim oczom ukazały sie spuchniete kondensatory na liniach +5 i + 12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się komputer wyłaczał przez zwariowaną płytę MSI. Po prostu się wyłączał, tak jak by kabel z gniazdka wyjąć, nie żadne resety czy coś. Co ciekawe, kondensatory były w porządku, wszystkie. W końcu płyta umarła całkiem. Wiem, nie brzmi to zbyt optymistycznie :) Ale u Ciebie może to być wina zasilacza, ja miałem Chiefteca 420W, a to co innego niż Tracer...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe jak się wszyscy rzucili żeby wytłumaczyć co to znaczy wysadzone kondziorki :P sorki za język zostało mi po pracy w serwisie :D

taka rzeźnia jak ma kolega nie dzieje się od zasilacza

deep freezy na pamięci w biosie ? nie ma opcji

Bacho nie widzę informacji odnośnie kondensatorów !

Wystarczy że od góry są wypukłe i już wiemy gdzie jest problem

(kiedyś wymieniłem 7 spuchniętych na swojej :P a później kupiłem psu chiefteca)

apropo płyty MSI to one lubiły sobie w ten sposób padać

kt 333 ta na czerwonym pcb nie pamiętam modelu dokładnie

miałem ją kiedyś wszystko było ok ale walił restarty podczas kopiowania z dysku na dysk (ale pamięci chodziły na niej przepięknie!)

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paradoksalnie kondziorki :-P na mobo wyglądają całkiem ładnie (raczej nie widać oznak napuchnięcia albo ja jestem ślepy)

co jednak zauważyłem to bardzo brzydko wyglądający kondensatorek w zasilaczu (jeden bo tyle widze bez odkręcania)

btw: respekt dla dizajnera który umieścił kondensatorek niemal na styku z radiatorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz - Tracer 4life 400W - to straszna kaszana. Mialem niedawno dwa takie i obydwa byly "trafione". Mialy problem z uciagnieciem kompa na athlonieXP 1700+ + R9700pro - komp sie resetowal lub zawieszal w stresie (np. 3dmark lub jakas gierka 3d). O dziwo ów konfig bez problemu chodzi na Modecomie 300W.

Tak wiec radze ci pozyczyc od kogos porzadny zasilacz i zobaczyc, czy obiawy nie ustapia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz - Tracer 4life 400W - to straszna kaszana. Mialem niedawno dwa takie i obydwa byly "trafione". Mialy problem z uciagnieciem kompa na athlonieXP 1700+ + R9700pro - komp sie resetowal lub zawieszal w stresie (np. 3dmark lub jakas gierka 3d). O dziwo ów konfig bez problemu chodzi na Modecomie 300W.

Tak wiec radze ci pozyczyc od kogos porzadny zasilacz i zobaczyc, czy obiawy nie ustapia.

pod wpływem afektu (po wyłączeniu sie kompa w środku filmu) postanowiłem zaryzykować i podpiąłem MGB (tak na marginesie dodam że jednak na obudowie pisze że ma 350W).

Gdybyście widzeli jakie cyrki odkładałem gdy włączałem listwe i później kompa to nieźle byście sie uśmiali :) (autentycznie bałem sie wybuchu :P)

ale działa,

przejściowo będe siedział na MGB puki nie kupie jakiegoś czifteka albo innego frotrona (może sie o tagana pokusze ;P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi