Bacho Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Witam chciałem opisać dziś przypadek dość niezwykły i w miare waszych możliowści prosić was o pomoc. moja 'przygoda' rozpoczęła się kilka tygodni temu freezami przy zamykaniu windy. zamykałem więc brutalnie naciskając power 5s :? jakieś dwa tygodnie temu jednak doszła nowa rzecz: komputer potrafi z niewiadomych przyczyn (temp. jak w lodówce) sie wyłączyć. wyłanczanie jeszcze bym przeżył, ale prawdziwą mordęgą jest uruchomienie go z powrotem :mur: mała instrukcja ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>nia mojego komputera: 1.po ostatnim wyłączeniu naciśnij power (jeśli diody migną 0.5s i wiatraki ruszą ale zaraz zgasną - idź do ptk.2, jeśli zaś BIOS ruszy idź do ptk.3) 2.odczekaj 1h i wróć do ptk.1 3.klęknij i módl sie by nie było freeza przy sprawdzaniu pamięci (jeśli jest freez przy srawdzaniu pamięci idź do ptk.1, jeśli nie ma idź do ptk.4) 4.trzymaj kciuki żeby nie wyłączył sie przy ładowaniu windy (jeśli sie wyłączy idź do ptk.1, jeśli nie - ciesz sie normalnie działającym komputerem [do następnej zwiechy]) czy ktoś już spotkał sie z takimi obiawami? czym mogą być spowodowane? mój konfig: ZASILACZ: tracer :-| lucyfire 4life 400W procek: Athlon 3000+ 64 mobo: Asrock 939dual-vsta GPU: 9800 pro ram: 2xkingston 512 (nie wiem jakie modele) dodam o ironio że przy pisaniu tego tekstu komp sie wyłączył :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Megabajtem. Bo ciezko mi przychodzi pisac o tym jako o zasilaczu... Na poczatek mozesz probowac dzialac na 1 kosci i jakies slabszej grafice. Ale to polowiczne rozwiazanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacho Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) Megabajtem. Bo ciezko mi przychodzi pisac o tym jako o zasilaczu... Na poczatek mozesz probowac dzialac na 1 kosci i jakies slabszej grafice. Ale to polowiczne rozwiazanie... sprawdzane niczego to nie zmieniło :/ edyta dodaje że oczywiście wypięcie ramu i słabsza karta niczego nie zmieniły a nie wymiana 'zasilacza' Edytowane 1 Stycznia 2007 przez Bacho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 imo mobo siada sprawdź kondziorki ... pewnie wysadzone :( 3mam kciuki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacho Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 imo mobo siada sprawdź kondziorki ... pewnie wysadzone :( 3mam kciuki przepraszam, ale przeraził mnie język jakiego używasz czy ktoś mi powie co to znaczy? :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Wylane kondensatory. :wink: W momencie gdy skoki napiec sa poza dopuszczalnymi normami zbyt duze obciazenie tych elementow prowadzi do wylania elektrolitu i stad mamy zwisy, resety, wylaczanie sie kompa, niestabilnosc systemu i wszystko to co prowadzi do stanow nerwowych [; tak wyglada napuchniety kondzior. Wylany to gorszy widok [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) Chodzi o to, czy kondensatory nie są wylane/spuchnięte. Sprawdź czy nie znajduje się na nich taka brązowa substancja. ;) edit: Orgiusz mnie wyprzedził :) Edytowane 1 Stycznia 2007 przez .:SpIrIt:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zobacz na kondensatory na płycie gł. Czy nie wylały czy nie są napuchnięte :>? Jak będą wylane to szykuje się ich wymiana. Ja bym stawiał też na świetny zasilacz. Też mnie Orgiusz wyprzedził ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Ja też stawiam na zasilacz, miałem kiedys cos podobnego, komp mi sie resetował podczas grania, wymieniłem zasilacz i było znowu dobrze. A że nie dawało mi spokoju czemu wtedy sie resetował, wiec rozkręciłem stary zasialcz i moim oczom ukazały sie spuchniete kondensatory na liniach +5 i + 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacho Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 mam 'sprawny' w zapasie, ale boje sie go wsadzić do kompa 300W firmy MB ryzykowalibyście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 MGB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacho Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 MGB? oryginalny od obudowy, megabajt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Po tym co ja przeżyłem (spalone 2x noname, 1x Codegen) z tego typu urządzeniami zasilaczopodobnymi to bałbym sie go zamontować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Mi się komputer wyłaczał przez zwariowaną płytę MSI. Po prostu się wyłączał, tak jak by kabel z gniazdka wyjąć, nie żadne resety czy coś. Co ciekawe, kondensatory były w porządku, wszystkie. W końcu płyta umarła całkiem. Wiem, nie brzmi to zbyt optymistycznie :) Ale u Ciebie może to być wina zasilacza, ja miałem Chiefteca 420W, a to co innego niż Tracer... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) hehe jak się wszyscy rzucili żeby wytłumaczyć co to znaczy wysadzone kondziorki :P sorki za język zostało mi po pracy w serwisie :D taka rzeźnia jak ma kolega nie dzieje się od zasilacza deep freezy na pamięci w biosie ? nie ma opcji Bacho nie widzę informacji odnośnie kondensatorów ! Wystarczy że od góry są wypukłe i już wiemy gdzie jest problem (kiedyś wymieniłem 7 spuchniętych na swojej :P a później kupiłem psu chiefteca) apropo płyty MSI to one lubiły sobie w ten sposób padać kt 333 ta na czerwonym pcb nie pamiętam modelu dokładnie miałem ją kiedyś wszystko było ok ale walił restarty podczas kopiowania z dysku na dysk (ale pamięci chodziły na niej przepięknie!) Edytowane 1 Stycznia 2007 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacho Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 paradoksalnie kondziorki :-P na mobo wyglądają całkiem ładnie (raczej nie widać oznak napuchnięcia albo ja jestem ślepy) co jednak zauważyłem to bardzo brzydko wyglądający kondensatorek w zasilaczu (jeden bo tyle widze bez odkręcania) btw: respekt dla dizajnera który umieścił kondensatorek niemal na styku z radiatorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ten zasilacz - Tracer 4life 400W - to straszna kaszana. Mialem niedawno dwa takie i obydwa byly "trafione". Mialy problem z uciagnieciem kompa na athlonieXP 1700+ + R9700pro - komp sie resetowal lub zawieszal w stresie (np. 3dmark lub jakas gierka 3d). O dziwo ów konfig bez problemu chodzi na Modecomie 300W. Tak wiec radze ci pozyczyc od kogos porzadny zasilacz i zobaczyc, czy obiawy nie ustapia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacho Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Ten zasilacz - Tracer 4life 400W - to straszna kaszana. Mialem niedawno dwa takie i obydwa byly "trafione". Mialy problem z uciagnieciem kompa na athlonieXP 1700+ + R9700pro - komp sie resetowal lub zawieszal w stresie (np. 3dmark lub jakas gierka 3d). O dziwo ów konfig bez problemu chodzi na Modecomie 300W. Tak wiec radze ci pozyczyc od kogos porzadny zasilacz i zobaczyc, czy obiawy nie ustapia. pod wpływem afektu (po wyłączeniu sie kompa w środku filmu) postanowiłem zaryzykować i podpiąłem MGB (tak na marginesie dodam że jednak na obudowie pisze że ma 350W). Gdybyście widzeli jakie cyrki odkładałem gdy włączałem listwe i później kompa to nieźle byście sie uśmiali :) (autentycznie bałem sie wybuchu :P) ale działa, przejściowo będe siedział na MGB puki nie kupie jakiegoś czifteka albo innego frotrona (może sie o tagana pokusze ;P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...