Skocz do zawartości
TomCat

Pytanie O Zasilacz Troche Teoretyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam pewien problem :

Mój sprzęt jest w sygnaturce, zasiłka to fortron 350mdn rev A.

Zdarza mi się że komp nie wstaje, jak zasilacz jest "zimny". Odłączam wtedy cd-rw, dodatkowy dysk i rusza. Jak zasilacz się "zagrzeje" mogę spowrotem podpiąć dysk i cdrw i wszystko rusza ( to chyba kwesta kondensatorów na zasiłce).

W skrócie więc trzeba chyba kupić mocniejszy zasilacz.

Jednak na tej stronie http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine wylicza mi że potrzeba mi 420W! Z drugiej strony to dziwne skoro ten fortron na 350 jakoś to ciągnie (szacunek mu za to), jednak wiem że leci już chyba na swoich max możliwościach i może mu się coś stać.

Więc : jeżeli kupię jakąś 430 w miarę przyzwiotą ( do 300zł), to czy wystarczy ? (kwestia zapasu mocy na oc), czy też np <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakąś tańszą 500W (fortron blue storm czy jakis cheftec).

Mam jeszcze nowego procompa 400W, dostałem go z obudową ale jakoś mu średnio ufam.

Będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam!!

Edytowane przez TomCat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt normalny nie sugeruje sie tymi kalkulatorami bo mardzo mocno zawyżaja...

To co mam w sygnaturce tylko jeszczde z gf 7300gt według jednego z lepszych kalkulatorów potrzebowal bym zasialcza 500 czy 550w tak mui wyliczył :lol: Problem w tym,zę sprzęcuik mchodzil fakt nreico wysilony po o/c na 350w chieftecu od delty a teraz na 450w topowerze nudzil sie, po dodaniu całkiem sporo ciągnącej karty 7900gs dalej zasialcz nie ma problemów, według miernika napiecia są mega stabilne. Tak wieć programy te kalkulatory to taks amo jak np odczyty napięc w sofcie-1 wielka ściema w 99% przypadków..

To co masz to i modecom mc 350 czy chieftec gps 350w udzwignie. Jak chcesz mieć coś z zapasem na np moidetrnizaje -jakiś 2 jajowiec, 7900czy coś nowszego itp to dobry 450w zasilacz spokojnie starczy. Osobiście poelcam to co sam mam czyli topowera p3. p6 lub p7 też będa dobre..

ogolnie za 300zł już mozna dorwąc naprawde sporo fajnych zasiłem o mocach 420-450w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba, temu to i HK 350AP da rade :) A jak chcesz sobie zaszalec i masz te trzy stowki to dawalem nieraz linki do Topka P6 627 za 300 zl :) Wystarczy poczytac troche forum, ostatnio wiekszosc polecanych zasilaczy to te 2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam zakupiłem Topka P6 627 i jestem zadowolony i polecam w komputroniku za 327zł z kurierem :)

Hmmm .. a ja dostałem sam zasilacz ... bez kuriera :>

W sumie co tu dużo gadać do 330 pln to chyba wybór jest prosty - P6 627 520W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi