radziool Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Siemka Mam problem !! mam router ASMAX+a AR 804u Mam rozdzielona neo 256 na 2 kompy Problem przedstawia się tak ze jak braszko gra to ja nic nie moge robic bo mu zamula i odwrotnie.( a jak np. jak limit sie skoczyl i mielismy 4kB to braszko mogl bez problemu grac po sieci i mu nie mulio !! ) Da sie jakoś rozdzielić na sztywno to lacze ?? zebyśmy mieli po 128 kB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Na routerze tego nie zrobisz, ale możecie zainstalować Netlimitery na kompach i kazdy wpisze sobie max download 128 Kbps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziool Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 No wlasnie tak robilem ale ja tylko zainstalowalem netlimitera i ustawilem sobie 10 KB download i 1 kB wysylania I jak braszko gral a ja otwieralem( max download 4kB sciagalo ; upload 0,5 wysylalo ) stronki to tez mu zaczelo mulic !!! :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guru Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 dolaczam sie do prosby o pomoc w podzieleniu sygnalu na 2 :D mam ruter NETGEAR (najtanszy) i lacze 640 p2p 2mb www i chcialbym to jakos rowno podzielic na 2 kompy zeby np jak gram w q3 nie miec wysokich pingow podczas sciagania czegos programami p2p na 2 kompie , da sie jakos ruter zaprogramowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Praktycznie nie da się tego zrobić na waszych routerach. Nie macie opcji QOS. Jedynie provider mógłby wam dać priorytety na odpowiednie porty (np. dla DNS, HTTP i gier), ale takie coś idzie załatwić tylko w sieciach osiedlowych, żaden duży dostawca nie będzie się w to bawił :wink: Ja widze tylko jedno rozwiązanie - porządny router z QOS :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guru Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 wlasnie o to chodzi ze porzadny ruter nie wchodzi w gre ,bo dopiero co zmienilem switcha na ruter i nie mam kasy na takie zabawki, a da sie jakos ograniczenia na komputerze wprowadzic ? np na innych niz moj powiedzmy ograniczenie na p2p i www Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) właśnie chodzi o to ze innej mozliwosci nie ma :mur: Jak juz pisałem mozna ustawić Netlimitera na drugiej maszynie i dać np. 5-10 KB downloadu i 1-5 uploadu, wtedy nie powinno być problemów z grami, ale i tak pewności nie ma... Z 2 strony bez sensu ściągać np. film z prędkością 5 KB/s... juz lepiej pograc komfortowo, a sciaganie na 2 komputerze odłożyć na inny czas. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziool Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 a mozesz podac jakis konkretny router z tym czyms ?? :P bo jesli to jest jedyne wyjscie zebym sie z bracholkiem nie klucil :P to bedzie trzeba zainwestowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Najtaniej wyjdzie WR850G . Poza motką WRT54GL. Nadal jednak będziesz potrzebował Asmaxa - będzie spełniał rolę modemu/mostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Jesli na 1 kompie ktos gra w gry online a na 2 zaczniesz sciagac to normalne ze bedzie mial lagi- lacze jest tak czy siak JEDNO(i jest to szajsostrada...) i router z QQS nic tu nie pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Otoz pix3l pomoze, bo dzieki odpowiedniemu zarzadzaniu pasmem nie bedzie dochodzilo do kolizji, "zatkan" itp. Oczywiscie oba kompy nie beda mialy max lacza, ale korzystac komfortowo z obu sie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziool Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Dzieki PartyBOY !!! :) teraz jeszcze pozostaje problem czy to bede umial ustawic :P a moze ktos jeszcze ma jakies propozycje routera z QoS ???? bo zalezy mi na takim z ktorym bedzie malo problemu i nie padnie mi za pare miesiecy No to mam nadzieje ze teraz bede mogl sobie pograc w spokoju pograc :P Edytowane 3 Stycznia 2007 przez radziool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Cieżko Ci będzie znaleźć coś lepszego od wymienionych wcześniej routerów, no chyba, że wykorzystasz starego kompa i zrobisz na nim router linuxowy. W WRT54GL też siedzi linux, ale w wersji mini, ze względu na ograniczoną pamięć. Można zrobić przeróbkę i dołożyć większą pamięć w postaci karty flash np. 1GB. Dzięki większej pamięci można wgrać pełną dystrybucję linuxa, taką jak wgrywamy na normalnego kompa :) Na początek polecam zabawę z DD-WRT, soft jest bradzo inntuicyjny i dodatkowo spolszczony, więc nie powinno być problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...