Skocz do zawartości
CKM18

Pytanie O Wydajność Zintegrowanej Grafiki W Asrocku P4i45gv R3.0

Rekomendowane odpowiedzi

prawdopodobnie w piątek będe miał tą płytę :

http://www.asrock.com/product/P4i45GV%20R3.0.htm

z procesorem Intel Celeron D 320, 2400 MHz

i 2 x 512mb ram ddr 400mhz kingston

chciałbym wiedzieć czy na tej karcie graficznej która jest na tej mobo można pograć w gta vc , sa , heroes v, nfs most wanted , jeśli nie to czy można do niej włożyć jakąś kartę graficzną na pci lub agp która by to umożliwiła ???

z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zintegrowanej nie pograsz.

Pytanie czy włożysz kartę AGP do płyty pozbawionej tego slotu jest małą przeginką, nie sądzisz? :mur:

Możesz włożyć kartę na PCI, ale z uwagi na koszta taniej będzie kupić nową płytę i wydajną grafikę AGP, chociaż na dzień dzisiejszy ten proc nie będzie zbyt dobrym wsparciem do gier... :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy włożysz kartę AGP do płyty pozbawionej tego slotu jest małą przeginką, nie sądzisz? :mur:

- w takim razie wejdź na ten link, powiększ zdjęcie i powiedz mi co to za to za różowy slot na tej płycie koło złącz pci ??

http://kdo.pl/product_info.php/products_id/103099

i skoro nie moge włożyć tam karty agp, to jakie modele z serii ge force lub ati będą chodzić na tej płycie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- w takim razie wejdź na ten link, powiększ zdjęcie i powiedz mi co to za to za różowy slot na tej płycie koło złącz pci ??

A ty myslisz ze w sklepach to zawsze daja foto tego samego produktu ktory kupujesz? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dole jest taka tabelka opisujaca ta mobo i chyba mi sie zdaje albo widze :arrow:

Gniazdo AGR / AGI: Nie

Pozatym czasem warto siegna po strone producenta a nie patrzec na to co jest na stronie sklepu.

I mam wrazenie ze w kartach graficznych byl temat o integrach...

update

Gezaz R3.0, R5.0... AsRock jest ciekawy :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to na tej mobo jakieś grafiki na agp chodziły. Na pewno 9550 i 6200. To zawsze na takich cudownych płytach chodzi. Tylko nie pamiętam jak ten port się nazywał?

Jest parę wersji tej mobo 3.0 i 5.0. Zgadnij czym się różnią.

Edytowane przez capone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://kdo.pl/product_info.php/products_id/103099

i skoro nie moge włożyć tam karty agp, to jakie modele z serii ge force lub ati będą chodzić na tej płycie ???

Oprócz patrzenia trzeba jeszcze czasem poczytać ;-)

Cytat ze strony Asrocka (pierwszy link):

Slots:

- PCI 2 slots, PCI 2.2

- AMR 1 slots

Cytat ze strony kdo.pl (drugi link):

Gniazdo AGP: 0 szt.

Gniazdo PCI: 2 szt.

A zdjęcie, cóż... wg strony Asrocka są dwie wersje płyty:

1. rev. 3 (bez AGP)

http://www.asrock.com/product/P4i45GV%20R3.0.htm

2. rev. 5 (z AGP, czy raczej AGI)

http://www.asrock.com/product/P4i45GV%20R5.0.htm

W pierwszym poście pisałeś o pierwszej, w drugim - ciężko wyczuć, zdjęcie i tytuł są z rev. 5, opis z rev. 3. Na tej samej stronie Asrocka masz wykaz kart wspólpracujących oficjalnie z płytą:

http://www.asrock.com/support/VGA/show.asp...=P4i45GV%20R5.0.

Tyle [osiągnął bohatersko seb przezwyciężając wrogi opór lewego klawisza myszy i przegladarki internetowej] :mur:

EDIT

dopisałem, że to AGP nie jest AGP ;-)

Edytowane przez seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonathan - faktycznie płyta którą podałem w 1 linku nie ma agp, 2 niby ma ( albo niewiem co to jest ) dzisiaj albo jutro będe wiedział co to za wersja płyty i jakie ma złącze ( o ile ma agp) , ale wracając do tematu czy zintegrowana karta graficzna jaka jest na tej płycie nadaje się do windowsa filmów i netu ??? , narazie bez gier bo do tego to dokupie radeona 9550 lub lepszego o ile pójdzie na tej płytce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seb - czyli mam zrozumieć że radeon 9550 - 9600 nie pójdą na tej mobo, wiem już na 100% że to rev 5,0 z agp x8 i x4 , i moge mieć do niej ge forca fx5200, ale mam pytanie czy karty które podałeś w tym linku oprócz tych 2 radeonów będą chodzić ??? bo zastanawiam się nad radeonem 9800 lub ge force 6600 tylko niewiem czy te karty graficzne wykorzystają swoją moc na tej mobo

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seb - czyli mam zrozumieć że radeon 9550 - 9600 nie pójdą na tej mobo, wiem już na 100% że to rev 5,0 z agp x8 i x4 , i moge mieć do niej ge forca fx5200, ale mam pytanie czy karty które podałeś w tym linku oprócz tych 2 radeonów będą chodzić ??? bo zastanawiam się nad radeonem 9800 lub ge force 6600 tylko niewiem czy te karty graficzne wykorzystają swoją moc na tej mobo

Ot i problem, ta płyta nie ma AGP w ogóle... To co jest na płycie to złącze nazwane AGI, teoretycznie kompatybilne z AGP x4/x8. Na stronie jest lista kompatybilnych kart, ale nie masz pewności czy zadziała każda karta na GF 6600GT, czy jedynie Albatron AGP6600GT na sterownikach 81.98 ;-)

Druga sprawa to wydajność rozwiązania - na sieci znalazłem opinie, że karty zwalniają poważnie na tym złączu - przypuszczam, że problem w tym, że to złącze to jakiś mostek-proteza na PCI.

Generalnie - jeśli to ma być płyta do grania, możesz mieć problem z wydajnością. Skoro już ją kupiłeś, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu wypożyczenie karty jaką chcesz użyć i gruntowne przetestowanie rozwiązania (z tego co udało mi się znaleźć np. Radeon 9550 w ogóle nie rusza/nie pokazuje obrazu).

Edytowane przez seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seb - dzięki za info, no własnie w tym jest problem na razie będe miał z tą płytą kartę graficzną ge force 5200 + celerlon 2400 i 1gb ramu, i ponoć chodzi na tym płynnie nfs most wanted, płyty nie kupuje a dostaje ją w rozliczeniu z resztą podzespołów.

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seb - dzięki za info, no własnie w tym jest problem na razie będe miał z tą płytą kartę graficzną ge force 5200 + celerlon 2400 i 1gb ramu, i ponoć chodzi na tym płynnie nfs most wanted, płyty nie kupuje a dostaje ją w rozliczeniu z resztą podzespołów.

W niższej rozdzielczości pewnie dasz radę :-) Ale jeśli ma służyć do grania na co dzień polecam ją opchnąć i kupić płytę z AGP :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi