Skocz do zawartości
teraw

E6300 Czy E4300

Rekomendowane odpowiedzi

witam. skladam nowa platforme.

mam juz asrocka 775dual-vsta (kupilem go, bo jest tani i ma ddr1)

ramy, grafe i inne czesci mam od starego kompa, widnieja w podpisie.

moge isc i kupic e6300, lub poczekac na e4300

e4300 maja sie pojawic pod koniec stycznia, zanim beda w poilsce i ceny ustabiliuja sie na sensownym poziomie bedzie koniec lutego :(

oplaci sie czekac z atlonem 1200 i gf2mx, czy kupic e6300 i miec dobry komputer juz teraz?

jak wiadomo na tym asrocku duzo ponad 266 fsb nie podjade, a e4300 puszcznoy na 266 mialby 2,4 GHz, czy te 600 MHz roznicy wzgledem e6300 robi duza roznice w grach i programach? super pi i inne marki nic mnie nie obchodza

Edytowane przez teraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Zepsułeś trochę na tym ASrocku nic nie wróżę ale wątpię by na nim się dało dobrze kręcić a w takim przypadku E6300 byłby lepszy bo E4300 kupuje się po to by go kręcić i nawet ma się na to gwarancję! E4300 chyba będzie trochę droższy ja bym nie czekał i brał E6300 teraz. Choć to i tak jest mocno na wyrost przy Twoim configu :wink:

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze te asrock, to nie szczyt marzen, ale kasa mnie ogranicza. na ddr2 nie styklo funduszy juz. wiem, ze e4300 sie kupuje, zeby go krecic, ale on ma magistrale 200, asrock ma domyslna 266, czyli krece proca na 266, a plyta dziala na stock, dopiero powyzej aczyna sie dla niej oc :) chyba jednak kupie e6300 i bede mial kompa ludzkiego, a nie a1200 i gf2 :)

ps, most wanted fajnie wyglada w 640 wszystko na min, a i tak sie tnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zakładając że posiadam plytke abit aw9d max, to który bedzie lepszym rozwiązaniem?? (i nie myśle tu o jakimś ekstremalnym podkręcaniu). bo ceny widze są porównywalne.

A ile ciebie interesuje ??

Abit będzie wstanie zrobić FSB~460MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile ciebie interesuje ??

Abit będzie wstanie zrobić FSB~460MHz

wiesz, generalnie jestem bardziej zwolennikiem stabilności niż wydajności, ok 400mhz powinno mi wystarczyć. ten 4300 przy takim fsb osiągnie wiecej, ale czy warto? no i czy te obcinane w nim funkcje są jakieś szczególne, czy tylko taki "chłit małketinkowy" ze e6300 jest lepszy?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, generalnie jestem bardziej zwolennikiem stabilności niż wydajności, ok 400mhz powinno mi wystarczyć. ten 4300 przy takim fsb osiągnie wiecej, ale czy warto? no i czy te obcinane w nim funkcje są jakieś szczególne, czy tylko taki "chłit małketinkowy" ze e6300 jest lepszy?? :D

460MHz to zbobi raczej przy mnożniku 7, czyli e6300.

Przy e4300 z mnożnikiem x9, to ~420MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi