Skocz do zawartości
Dachu

E6300+7600gt Czy X2 3800+7900gs

Rekomendowane odpowiedzi

Kumpel potrzebuje kompa do 3000zl , bedzie na nim tylko gral. Wiem ze Conroe jest lepszy , ale wydaje mi sie ze bardziej oplaca sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> amd a zaoszczedzona kase dolozyc do lepszego geforc'a. W grach liczy sie przeciez bardziej karta graficzna. Co o tym sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

czekac na core jednordzeniowe ;)

bo czekania mało :P a tak poważnie, to podobno 2rdzenie tez daja kopa w grach :)

ja miałem, i jeszcze mam (e63) oba procki... gdybym stał przed takim wyborem szczerzre... wybrałbym opcję z c2d :]

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz amd x2 i grafe 7900GS :) w grach lepiej bedzie sie spisywac a jakis bienchmarkerowcem raczej nie ejstes a taki proc w zupelnosci styka ja mam 3700+ jednojajowca sandiego nie kreconego i poco wiecej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekac na core jednordzeniowe ;)

bo czekania mało :P a tak poważnie, to podobno 2rdzenie tez daja kopa w grach :)

ja miałem, i jeszcze mam (e63) oba procki... gdybym stał przed takim wyborem szczerzre... wybrałbym opcję z c2d :]

Amd dwurdzeniowe maja lepsze fpu od intela. A w grach fpu sie bardziej liczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Amd dwurdzeniowe maja lepsze fpu od intela. A w grach fpu sie bardziej liczy.

To czemu największe baty dostają od C2D w grach?

Ja bym wolał E6300 bo można go bez problemu podkręcić i wydajnościowo będzie zbliżony do procesorów za ponad 1 000zł a 3800+ kosztuje 500zł i praktycznie po kręceniu jest tyle wart.

Dobra a tak na poważnie to do 3 000 da się spokojnie zmieścić z E6300 i 7900GS więc w czym problem?

E6300 650zł

Biostar Tforce 400 zł

ram 1GB 400zł

dysk 200zł

zasilacz i buda 350zł

Palit 7900GS 590 zł

Nawet jak się 2GB weźmie to się zmieści ;]

Swoją drogą użytkownicy AMD polecają tylko AM2 :lol: ale stronniczość

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W praktyce c2d jest w grach dużo wydajniejsze od x2. Samo fpu nie decyduje o całej wydajności.

To czemu największe baty dostają od C2D w grach?

Zgadzam sie, niestety minęła era kiedy AMD królowało w grach :cry:

Więc proponuje:

C2D E6300

Biostar Tforce 965 Deluxe

GoodRam 1GB DDR2 667mhz

Palit 7900GS

Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)/lub 160GB

Huntkey HK 350AP

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Fredek dobry zestaw zlozyl

Potwierdzam dobry zestaw ( na oko to powinien kosztować prawie 2 500zł) i w dodatku użytkownik AMD polecający Intela normalnie szacunek.

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie, niestety minęła era kiedy AMD królowało w grach :cry:

Więc proponuje:

C2D E6300

Biostar Tforce 965 Deluxe

GoodRam 1GB DDR2 667mhz

Palit 7900GS

Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)/lub 160GB

Huntkey HK 350AP

Ja bym dodal mocniejsza zasilke. Bo najprawdopodobniej sei cos zmieni, dolozy w przyszlosic. ajkis dysk nagrywara. mocniejsza grafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ja bym dodal mocniejsza zasilke. Bo najprawdopodobniej sei cos zmieni, dolozy w przyszlosic. ajkis dysk nagrywara. mocniejsza grafa.

A wiesz co taki huntkey wytrzymuje?? :lol: IMO jeden z najlepszych zasilacz z naklejką 350W dający DUŻO więcej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, zestaw dobry , ceny tez dobre, ale chyba sa ze sklepu internetowego. Kumpel pierwszy raz kupuje kompa i jego ojciec za bardzo penia zeby przez neta ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>. Ja patrzylem ceny z komputronika, bo duzy wybor i ceny dobre jak na real sklep i najprawdopodobniej tam bedzie ten komp kupiony, a ceny sa zdeka wyzsze:

E6300 714zł

X2 3800+ 483zł

7900GS 740zl (okolo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ceny sa zdeka wyzsze:

E6300 714zł

X2 3800+ 483zł

Różnica w cenie 231 + na płycie głównej około 130 zł

Razem ~360

Można się zastanawiać czy warto dopłacać. Moim zdaniem nie warto.

Do codziennych zadań ten x2 3800+ wystarczy spokojnie.

A chyba lepiej tą kasę na więcej ramu lub lepszą grafę przeznaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafy lepszej się nie opłaca, "od biedy" :] 7900GS dla mnie to jest max pod dx 9.0.

Ram to już można się zastanwiać.

Ale jak osoba nie zmienia co chwilę sprzętu i woli nie zmieniać drastycznie konfiguracji to wg. mnie dopłata do c2d się "zwróci".

Co nie zmienia, że nie pogardziłbym X2 (ba, nawet A64 w moim przypadku :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tam narzekacie jak chlopak ma kase niech kupuje co chce:) sam jakbym mial kase zmienilbym na c2d ale zycie sztuka wyboru albo bede mial c2d + mobo albo pozadna grafe na dx10:) Jak nie szkoda kasy i kolega nie ebdzie wymienial sprzetu w najblizszym czasie to niech nierze tego c2d plytke biostara i niech smiga poki zycie mile:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam tego kolesia bardzo dobrze, i wiem ze bedzie trzymal tego kompa w niezmiennej konfiguracji przez conajmniej 5 lat <lol> Wiec mysle ze lepiej athlona + lepszy GF. BTW jaka plyte byscie dali do X2 zeby mozno go bylo rozkrecic? Myslalem zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2X512MB Goodram.

Edytowane przez Dachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem wiele sklepow w bydgoszczy (tu bedzie kupiony komp) i komputron ma dobre ceny w porownaniu do innych sklepow, ale o wiele wiekszy asortyment. Moze znasz jakies tansze sklepy w tym miescie :>

Stwierdzilem ze bardziej sie oplaca X2 + 7900GS, szukam plyty do krecenia, tak jak napisalem wyzej

Edytowane przez Dachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtrącę tylko dwa grosze :)

Komputronik to najdroższy sklep jaki znam, w dodatku z beznadziejnym serwisem...

Zamiast Biostara T-force 965PT to TYLKO Gigabyte P965-S3, cena Biostara, a mobo lepsza :)

a ten gb rzeczywiście jest lepszy od biostara? bo Biostarkiem się jara dość sporo ludu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo Biostarkiem się jara dość sporo ludu

Jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Biostar to płyta mająca duży rozrzut możliwości oc, chociażby na jednych działają dzielniki pamięci, a na innych nie.

Dobrze współpracuje tylko z drogimi D9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi