Mr.Martin Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Witam w Nowym Roku Jak po nowym roku troche ceny spadna zamierzam zakupic sobie nowy komputerek ale nie wiem jaki zasilacz wybrac - wymagania co do zasilacza : cichy , stabilny itp (bede podkrecal procka ,pamiec, karte graficzna) a takze zeby mial pewien zapas mocy gdy za jakis czas bede chcial cos zmienic , dokupic itp Moja przyszla konfiguracja : procek - Intel Core2duo 2.4 GHz plyta - na chipsecie i965 lub i975 ( asus lub gigabyte) pamiec - 2GB ( 2 x 1GB ) grafika - GF 7900 GS lub Gt ( lub cos zblizonego, moze jakies ATI) dysk - 3 x HDD FDD nagrywarka DVD czytnik DVD-ROM dodatkowe wentyle w obudowie Zastanawiam sie nad Taganem U25 500Watt ale czytajac forum jakies dziwne mam uczucie. Patrzylem takze na oferte Topower ale jest ich tak duzo ze nie wiem co wybrac ( te oznaczenia Px). Poczytalem opienie na temat zasilaczy innych firm ale no nie stety mam metlik w glowie ( nie obcuje z tym na codzien , nie jestem na bierzaco). Co byscie polecili do tego zestawu konkretnego aby bylo stabilnie przy podkrecaniu a zarazem cicho. ( prosze nie tylko o nazwe firmy i moc ale takze o symbole zasilaczy) Cena to w granicach 300 - 500zl - jak wiadomo im mniej to lepiej ale wole czasami dac troche wiecej i byc zadowolonym w 100% z zakupu na kilka lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) W sumie aż tak mocny zasilacz nie jest Ci potrzebny. Spokojnie starczy Ci 450W ja bym brał na twoim miejscu Topower TOP-520P5 U12 EV jest naprawdę mocny i cichy, starczy na następne rozbudowy komputera. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 p5??? :| http://zenfist.pl/pID/279.htm i będziesz szczęsliwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 ja tam nie widze odpinanych kabli.. .ani w specyfikacji, ani na zdjeciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Sorry, pomyliło mi się, ehh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jick Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Witam.Zgadzam się z Pageup, ja mam taki i jest mocny ,stabilny i w miare cichy.Znaczy w obudowie Raidmax Smilodon zagłuszaja go wiatraki obudowy.W każdym razie dobry wybór według mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 a jak to jest z typi oznaczeniami TOPOWR - tzn P3 P5 P6 ......? ktore najlepsze itp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Bardzo upraszczając: p6 - stabilizacja lini (lepiej zachowuje się przy niesymetrycznym obciążeniu) p3- lepsza nieco sprawność niż p6, teoretycznie najcichszy p5 - starsza konstrukcja Przy obecnych cenach postawił bym na P6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) ja tam nie widze odpinanych kabli.. .ani w specyfikacji, ani na zdjeciach.Jeżeli prawisz o P6 627 to odpinane kalble są, tylko wiązka główna na stałe siedzi :> Zdaje się też że EZ oznacza w Topowerach odpinane kable. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 a co powiecie o tym zasilaczu do mego konfigu - lpeszy niz proponowane wyzej czy gorszy KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 a co powiecie o tym zasilaczu do mego konfigu - lpeszy niz proponowane wyzej czy gorszy KLIK[/url ] Jeżeli P6 627 jest w podobnej cenie to chyba nie ma sie za bardzo nad czym zastanawiać. W komputroniku (o taaak ;]) był/jest za 327 + trafiłem na transport gratis - nie wiem jak się teraz sprawy przedstawiają hehe :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 czyli jak narazie to ten co ja podalem P3 jest najlepszy z tych podanych ? co do ceny to wiesz ( tak jak napisalem w pierwszym poscie) czasami wole zaplaic troche wiecej ale miec 100 % satyfakcje z zakupionego urzadzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ten P3 jest bardzo dobrym zasilaczem. Napięcia w stresie trzyma jak skała (mierzone miernikiem), na dodatek jest cichy i nie robi syfu w obudowie (odpinane kable). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Jeżeli P6 627 jest w podobnej cenie to chyba nie ma sie za bardzo nad czym zastanawiać. W komputroniku (o taaak ;]) był/jest za 327 + trafiłem na transport gratis - nie wiem jak się teraz sprawy przedstawiają hehe :> W digitronik jest za 300 zl :) czyli jak narazie to ten co ja podalem P3 jest najlepszy z tych podanych ? co do ceny to wiesz ( tak jak napisalem w pierwszym poscie) czasami wole zaplaic troche wiecej ale miec 100 % satyfakcje z zakupionego urzadzenia. P3 jest badzo dobry, ale ja jednak wzialbym P6 ze wzgledu na zapas mocy - zasilka na lata ma byc przeciez prawda? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 A P3 nie ma zapasu spokojnie pociągnie GF 8800GTX i C2D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 no to mamy problem - P3 czy P7 ? :) Poczekamy na ipinie innych , moze nawet BONITO sie wypowie na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 A P3 nie ma zapasu spokojnie pociągnie GF 8800GTX i C2D ;) Nie wiadomo co przyszlosc przyniesie, jak znam zycie to przecietne procki i grafy za pare lat beda zarly tyle co teraz Kentsfield i 8800 GTX SLi :P no to mamy problem - P3 czy P7 ? :) Poczekamy na ipinie innych , moze nawet BONITO sie wypowie na ten temat Jak juz to P6 i BENITO :P Rzecz w tym ze wiekszosc na korzysc P6 przemawia... Moc - P6 Napiecia - pewnie remis, jeden i drugi daje bardzo stabilne Cena - P6 Glosnosc - P3 z pewnoscia jest bardzo cichy, ale nie slyszalem zeby ktos na P6 narzekal :P Jedna i druga zasilka bedzie swietna, ale na lata bardziej P6 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 mam nadzieje, że Mr.Matrin nie pogniewa się, że podłącze sie pod temat. Musiałbym założyć prawie identyczny. Mam w tej chwili Tagana 420 U01 i na pozyczonym ostatnio 8800GTS powoli zaczynał dostawać zadyszki (reszta sprzetu jak w podpisie). Jest jednak bardzo cichy i jako taki stanowi dla mnie punkt odniesienia. Bo cisza to priorytet. Niestety w tym momencie cena takze. Oto owoce mojego grzebania na forach i w necie: Topower TOP-500P3 500W Topower TOP-627P6 EZ 520W Antec Neo HE 430 Seasonic S12-500 Seasonic S12-550 Energy+ Cooltek CT500 Jak sądze najcichszy bedzie Antec, ale stosunek mocy do ceny kiepski. seasonic E+ i Cooltek raczej poza zasięgiem (cena). Zostaja w zasadzie topowery i tu pytanie - czy P3 będzie dużo cichszy niz 627? Nie ukrywam, że kusi BARDZO atrakcyjna cena tego ostatniego - 300zł, ale podzielone uwagi na temat jego głosności sugeruja, że raczej supercichy nie jest. tak jak pisałem punkt odniesienia to bardzo cichy U01 i najchetniej kupiłbym coś równie miłego dla ucha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Z tych co wymieniłeś to najcichszy będzie P3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 mam nadzieje, że Mr.Matrin nie pogniewa się, że podłącze sie pod temat. Nie gniewam sie wcale - Mam tylko nadzieje ze osoby odpisujace i pomagjace beda pisaly do ktorego z nas sie to tyczy - do Ciebie czy do mnie - zeby nie bylo zamieszania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Z ciszą PSU zawsze problem, wg mnie 627 jest ledwo słyszalny, ale z drugiej strony nie jest jakoś specjalnie przeciążony ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Bardzo upraszczając: p6 - stabilizacja lini (lepiej zachowuje się przy niesymetrycznym obciążeniu) p3- lepsza nieco sprawność niż p6, teoretycznie najcichszy p5 - starsza konstrukcja Przy obecnych cenach postawił bym na P6. o takie wyjasnienie az sie chce czytac - krotko , zwiezle i najwazniejsze zrozumiale - dzieki A powiedz mi jeszcze o serii P7 i P10 Topowera bo zauwazylem ze tez sa takie a jeszcze pytanko co do tej 627P6 EZ ktora proponujecie w komputroniku kosztuje 327zl , zas w zenfist 389 zl ( i to jeszce promocja dnia) czy to sa te same modele zasilaczy ? czy moze w komputroniku jakis zuborzaly ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 w komputroniku kosztuje 327zl , zas w zenfist 389 zl ( i to jeszce promocja dnia) czy to sa te same modele zasilaczy ? czy moze w komputroniku jakis zuborzaly ? Dokładne to samo - 520W P6 627 pełen box ze wszystkimi duperelami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 hmmm a gdyby tak cos z serii półpasywek topowera (NF) i ewentualnie ten wentyl podłączyć tak, żeby cały czas dmuchał na 5V. Pomijając sprawe gwarancji to mogłoby ciekawie działać. Pod warunkiem pracy w miarę normalnych warunkach a nie ekstremalnego OC dwóch grafik w sli ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...