Skocz do zawartości
que_pasa

ogniwo peltiera czy warto

Rekomendowane odpowiedzi

zamierzam mojego procka jeszcze bardziej skręcić ale tradycyjne metody chłodzenia już zawodzą, może peltierek by pomógł albo jakieś wc, i czy w ogóle w tego celka jeszcze warto podkręcać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Z ogniwami to nie takie tralala....

Wszystko jest o.k kiedy komp ma extra cyrkulację, czyli sunon 90x90 wpychający powietrze do obudowy i w zależności od rodzaju zasilacza coś co je wypchnie na wolność (mogą być nawet dwa) Dodam jeszcze że coller na ogniwie powinien być nie bylejaki. Przy takich warunkach procek może osiągnąć temp. poniżej 0 (a wiadomo że czym niższa temp. tym wydajność procka lepsza). Widziałem kompa gdzie ambitny właściciel zapakował ogniwo na standardowej obudowie (tylko z miejscem na wentylatory typu sunon) odpalił i był zawiedziony że temp spadła z 45 no 32. Mało tego zaczoł podkręcać celka magistralą i okazało się że chodzi niestabilnie już na mniejszych częstotliwościach niż bez ogniwa. Oczywiście ogniwo z radiatora na nim zrobiło suszarkę która waliła gorącym powietrzem po wszystkim co w kompie chciało by mieć zime. Co do twojego procka to nie wiem ile jaszcze się da wyciągnąć więcej. Pewne jest że będzie chodził stabilniej w niskiej temp. i jego życie będzie troszkę większe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamierzam mojego procka jeszcze bardziej skręcić ale tradycyjne metody chłodzenia już zawodzą, może peltierek by pomógł albo jakieś wc, i czy w ogóle w tego celka jeszcze warto podkręcać

A co juz 1500 nie wystarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie mam 49,5 stopnie, to prawie jak w AMD, ale jakoś się trzyma. Ze stabilnością nie mam na razie problemów, ale marzeniem moim jest 1660 MHz, maksymalnie mogę na razie ustwić 1550, ale temp wchodzi powyżej 50 stopni, a Intele niestety tego chyba nie lubią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 st to bezpieczna temperatura dla Intela, a jeśli się przegrzeje to się jedynie zawiesi, żadnych innych nieciekawych objawów nie będzie, chyba że przesadzisz z Vcore. Intele nie palą się tak jak Amd - na stronie Tom'a był kiedyś taki fajny filmik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomyslales o bardzo prostej sprawie - zepsucie sie/niedokladne zalozenie/ itp. coolera!?

Zepsucie sie oczywiscie wiatraka? U mnie bez wiatraka przy malym obciazeniu komp spokojnie moze chodzic jakies 20minut, dzis sprawdze dokladniej (XP1.5@1.6). Gorzej jak by mnie w domu nie bylo i wiatrak by sie wylaczyl, w KT3ARU komp sie wylaczy na K7T266Pro2 juz nie ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy stopień mniej na Intelu to dużo. Dla przykładu mój cel 667 chodził najpierw na 1G z temp ok 42* na full load. Przy tym chłodzeniu max co wstawał było 1040 ale niestabilnie. Po zmianie chłodzenia na lepsze (nadal AC) proc wstawał już na 1100 , 1090 3-4 godziny stabilny , a na 1080 stabilny jak skała. Przy tej częstotliwości i napięciu 1.9 V miałem 37-39 *C , wależnoći od temp otoczenia. Jak widać przy celeronie warto pokusić sie o dobre chłodzenie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak by kto chcial mocnego peltiera to gdzies mialem oferte takiego sklepu w wawie (niepamietam adresu ale warszawska gielda elektroniczna ul.wolumen paw. 70-cos chyba wystarczy nie ;) )maja peltiery cos kolo 170Wat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurka masz zarabistego procka...

jak ja na swoim mam 10-13 stopni to za cholere nie chce isc powyzej 1.47.... dolina....

A peltier to bajer....

Przy takim procku i 94W to bedziesz mial duzo ponizej zera...

ja mam TYLKO 34W... i juz jest git.. pelne obciazenie (14 Stopni).. ale zmieniam na 74W... bo na Kyrotec`a (czy jak im tam ) 94W to mnie nie stac.. 150zeta,... no chyba zew ktos zalatwi ponizej 90zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...