Loozack Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Witam, na początek chciałem napisać, że przeczytałem już mase topiców na tym forum jak i wiele recenzji oraz testów w sieci, tak więc nie zakładam tego tematu z czystego lenistwa. Chciałbym tylko dowiedzieć się od Was czy wybieram dobrze, bo wolałbym uniknąć rozczarowania po zakupie. To tyle ględzenia na początek a teraz konkrety :) To co już mam: - obudowa Chieftec LBX (wentylatory 3x92mm + 1x120mm), - zasilacz Tagan TG480-U01, - grafika Galaxy GF 7600GS Zalman PCX, - dźwięk X-Fi Extreme, to nad czym się zastanawiam: - procesor Core 2 Duo E6300 (tu się raczej nic nie zmieni), - pamięć 2x512mb 800MHz cl4-4-4-12 (myślę nad Geil Ultra, nie wiem czy warto dopłacać do Crucial Ballistix skoro i tak w przyszłości mam zamiar się przesiąść na 2x1gb), - płyta główna... i tu się robią schody :/ Najlepiej żeby spełniała następujące warunki: - była stabilna i w miarę tania ;) (max 550-600zł), - robiła FSB minimum 460MHz bez zbędnych kombinacji z dodatkowym chłodzeniem (7x460=~3200MHz), - obsługiwała RAID 0, - miała dwa kontrolery IDE ATA (szkoda mi sprzedawać WD 80gb, chyba że już nie będzie innego wyjścia), - miała 3x PCI (na cholere mi 3x PCI-Express x1?), - nie musi mieć dwóch slotów PCI-Express x16, to chyba tyle, tylko że nie widziałem płyty, która miałaby to wszystko, chyba że o czymś nie wiem. Decydując się na drobne kompromisy (głównie brak 2x IDE ATA lub 3x PCI) zastanawiam się nad jedną z poniższych mobo: Gigabyte GA-965P-DS4 Intel P965 http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=30079 Asus P5N-E SLI nVidia nForce 650i SLI http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=35007 Asus P5B-E Plus Intel P965 http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=32952 Mam swojego faworyta ale nie chcę nic mówić, ciekaw jestem co Wy mi doradzicie :) Oczywiście wezmę też pod uwage każdą inną płytę jaką mi polecicie, nie jest to lista zamknięta. Liczę na Waszą pomoc i pozdrawiam. Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Loozack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 IMO DS4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 IMO DS4. ale nie w komputroniku bo cena z kosmosu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loozack Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 ale nie w komputroniku bo cena z kosmosu :wink: Komputronik lubię za to, że ma wszystko posegregowane i można poczytać komentarze ale bez obaw, nastawiam się raczej na zakupy w Proline lub Allegro, więc chyba nie przepłacę :wink: Widzę, że pierwsze głosy idą na DS4, hmm... a co sądzicie o tym nowym Asusie P5N-E? Z testów na AnandTech wynika, że jest całkiem niezły, nie mówiąc już o cenie (ok 450zł), chociaż sam sobie pewnie odpowiem na to pytanie... za krótko ta płyta jest na rynku, żeby coś więcej na jej temat powiedzieć, ehh. Im więcej czytam tym bardziej głupieje, gdzie te czasy, gdy do kupienia była właściwie tylko jedna najlepsza płyta do OC i nikt nie miał żadnych wątpliwości? :rolleyes: Raz był to Abit NF-7, kiedy indzie DFI NForce 4 a teraz można osiwieć od podejmowania odpowiedniej decyzji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Im więcej czytam tym bardziej głupieje, gdzie te czasy, gdy do kupienia była właściwie tylko jedna najlepsza płyta do OC i nikt nie miał żadnych wątpliwości? :rolleyes: Raz był to Abit NF-7, kiedy indzie DFI NForce 4 a teraz można osiwieć od podejmowania odpowiedniej decyzji... A żebyś wiedział, że ja też :wink: Ja chyba wezmę Asusa P5B Deluxe bo ma wszystko co mi potrzebne tylko ta cena... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Każda jest na swój sposób dobra i żadna nie jest bez wad. DS4- najlepsze oc, mogą być problemy z 7900gs (nie wiem jak 7600gs) P5B-E Plus- raczej problemów z kompatybilnością nie będzie, oc nieco gorsze od ds4, ale to loteria. P5N-E sli- narazie tylko dobry jeden test na necie, czyli ryzyko. Zaleta to 2 IDE. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 A gdyby tak brać ze względu na, np. wygląd :) Dla mnie każda mobo wymieniona wyżej jest dobra, ten Asus na 650SLI bardzo dobrze wypadł na Anand-Tech (FSB 500MHz zrobił bez problemu). No i ma 2 kanały ide, a jak będe zmieniał kompa to by się przydały: (Moja 80Gb spowodu ciągłych awari Vobis-shitu nawet się nie pomęczyła zabardzo.... (btw. stąd sprawny P4 robi out za niedługo)). Oby w maju można było łatwiej coś wybrać. ps. no i Asus Plus, Dlx i ten na 650SLI są czarne (ładnie wygląda) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loozack Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 No cóż, zaryzykowałem :) Zamówiłem: Asus P5N-E SLI (do tego radiator Zalman NB) Core 2 Duo E6300 OCZ Platinum 2x512mb 800MHz cl4 Zobaczymy czy będe żałował czy nie... oby nie ;) W każdym bądź razie dzięki za porady, jak go poskładam i nic nie wybuchnie to podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 No cóż, zaryzykowałem :) Zamówiłem: Asus P5N-E SLI (do tego radiator Zalman NB) Core 2 Duo E6300 OCZ Platinum 2x512mb 800MHz cl4 Zobaczymy czy będe żałował czy nie... oby nie ;) W każdym bądź razie dzięki za porady, jak go poskładam i nic nie wybuchnie to podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam. Loozack czekam z niecierpliwością na Twoje testy bo sam zastanawiam się nad tą płytką:) Ale chyba dobrze zrobiłeś. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) DS4 jeśli planujesz raid, bo w asusie jest z tym kłopot ze względu na to, że jedno gniazdko jest wyprowadzone na zewnątrz i trzeba do niego dokupić specjalny kabel esata. Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...