Skocz do zawartości
wargavoc

Asus P5b-e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W jakich okolicach można z niej wykrecić FSB przy c2d E6300? Ktoś sie orientuje?

To nie jest forum dla wróżek, ale możesz we własnym zakresie popatrzeć się w kryształową kule, ułożyć pasjansa, powróżyć z fusów itp. mogę cię zapewnić że gdzieś w przedziale FSB266-600MHz, znane są wyniki grubo ponad 500MHz, niektórym oc kończy się już przy 400, niekoniecznie z winy płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja rev 1.01G na razie (ze względu na boxa na CPU) FSB457, przy uzyciu zima cooling FSB485 - niestety 24/7 liczy Seti i nie da się wytrzymać w domu przy otwartym oknie więc czekam na paczke z coolerkiem (od 22.XI - "kochana" poczta polska).

byłem też kilka razy w windzie na FSB500 ale tempy proca w idle >60st.C powodowały dziwne zachowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od 22.XI - "kochana" poczta polska

Auć :?

byłem też kilka razy w windzie na FSB500 ale tempy proca w idle >60st.C powodowały dziwne zachowanie

Czyje? :D

BTW. Trochę już topiców o tej płycie było - jest sens drążyć niepotrzebnie kolejny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie napięcie dawałeś na pamięci, bo do najnowszej (nie wiem czy dostępnej już w Polsce) rewizji, P5B i pochodne pozwalały tylko do 2,1V (jest na to V-mod) i to jest główną przeszkodą w oc. Poza tym jak już mówiłem oc zależy od szczęścia, zazwyczaj jeśli nic innego go nie ogranicza płyta bez modów dociąga do okolic 500MHz, na tym forum max co widziałem to 495, sam pokombinuję jak kupię lepsze pamięci, chłodzenie i zasilacz ;)

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu. Otóż po podkręceniu proca i uruchomieniu kompa ponownie po zamknięciu systemu maszyna wyłącza się i po sekundzie włącza ładując system natomiast jeżeli zrobię reset przyciskiem na obudowie jest OK ( komp cały czas działa ) :blink: Drugim problemem jest dziwne włączanie się kompa. Po włączeniu listwy włączam sprzęt, a ten po ułamku sekundy wyłącza się i dopiero za drugim razem uruchomi się poprawnie. Nie występuje to jeżeli po jakimś czasie od zamknięcia systemu i nie wyłączeniu / włączeniu listwy próbuję go uruchomić. O co tu biega ? Procek jest stabilny na 3Ghz i dzieje się tak samo przy 2,4Ghz czy 2,6Ghz :blink: Ale nakręciłem. Mam nadzieję, że ktoś się zaczai.

Pozdro.

Edytowane przez Pawel7332

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu. Otóż po podkręceniu proca i uruchomieniu kompa ponownie po zamknięciu systemu maszyna wyłącza się i po sekundzie włącza ładując system natomiast jeżeli zrobię reset przyciskiem na obudowie jest OK ( komp cały czas działa ) :blink: Drugim problemem jest dziwne włączanie się kompa. Po włączeniu listwy włączam sprzęt, a ten po ułamku sekundy wyłącza się i dopiero za drugim razem uruchomi się poprawnie. Nie występuje to jeżeli po jakimś czasie od zamknięcia systemu i nie wyłączeniu / włączeniu listwy próbuję go uruchomić. O co tu biega ? Procek jest stabilny na 3Ghz i dzieje się tak samo przy 2,4Ghz czy 2,6Ghz :blink: Ale nakręciłem. Mam nadzieję, że ktoś się zaczai.

Pozdro.

Też tak miałem, pomógł update biosu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi