Skocz do zawartości
MaTi_RZ

Sound Blaster Audigy Se + Amplituner (pioneer Vsx-516) + Dźwięk Cyfrowy

Rekomendowane odpowiedzi

witam

tak jak w temacie od jakiegoś czasu męczę się z przesłaniem pełnego 5.1 dźwięku w jakości cyfrowej z karty SB Audigy SE do ampli Pioneer'a :mur: powoli zaczynam mieć dość !!

proszę o pomoc bo już sam nie wiem co jest grane.

ale po kolei...

mam kompa z kartą Audigy SE, która jest wyposażona w wyjście Digital Out. podpinam w to wyjście kabelek zakupiony na allegro:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=151662987

po zainstalowaniu oryginalnych sterowników od audigy (próbowałem też niby nowszych z netu ale to też nic nie dało!) ustawiam w oprogramowaniu karty a dokładniej aplikacyjce Creative Speaker Settings na "5.1 Speakers" oraz zaznaczam "Digital Output Only". to po stronie karty powinno raczej załatwiać sprawę.

jeżeli chodzi o amplituner - a mam koładniej mówiąc Pioneer'a VSX-516.

Podpinam kabelek cyfrowy do łącza COAX'ialnego nr 1 (DVD/LD) . Amplituner sam automatycznie przełącza się w tryb Digital! ale co ciekawe (pierwszy niepokojący objaw) przy uruchomionej na ampli opcji "Sound Retriever" wyświetla mi że ma sygnał jedynie frontów L i R. :sad:

kiedy wchodzę w programik Creativ'a Speaker Settings i odpalam Speaker Test odzywają się jedynie fronty reszta...milczy !! a jeżeli jest to dźwięk 5.1 to powinny się odzywać wszystkie !!??

oczywiście mogę w filmach zmienić na ampli standard na Pro Logic'a albo Surround'a to działają wszystkie kolumny ale jak wiadomo jest to już sygnał "obroboiny" przez ampli a nie czysty dźwięk cyfrowy we wszystkich kanałach 5.1 !

nie mam już pomysłu co robić! czy to wina karty ? czy może amplitunera ? a może nie ma możliwości uzyskać w postaci cyfrowej dźwięku 5.1?

jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to jeszcze raz proszę o pomoc

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było już miliard razy.

5.1 będzie tylko w systemie DTS i Dolby Digital ( AC3 ) przy przesłaniu surowego strumienia ( dekodery na karcie i w playerze - OFF ). Całą reszta czyli PCM ( gry, test creative itd. ) będzie do 2 kanałów.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jeżeli masz cyfrowy dekoder Creative z CMSS (cyfrowe rozbicie stereo na 5.1) to brzmi to w miare - można też na przykład użyć Surrouder'a w Kx'ach ale efekt jest gorszy :] Chyba ze masz jakieś sprzętowe przetwarzanie sygnału stereo na 5.1 w swoim wzmaku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jeżeli masz cyfrowy dekoder Creative z CMSS (cyfrowe rozbicie stereo na 5.1) to brzmi to w miare - można też na przykład użyć Surrouder'a w Kx'ach ale efekt jest gorszy :] Chyba ze masz jakieś sprzętowe przetwarzanie sygnału stereo na 5.1 w swoim wzmaku...

cyt:"Tylko jeżeli masz cyfrowy dekoder Creative z CMSS (cyfrowe rozbicie stereo na 5.1) to brzmi to w miare " - nie zadziała ,,,,,, bo jak ? masz tu PCM

cyt"można też na przykład użyć Surrouder'a w Kx'ach ale efekt jest gorszy :] " - też nie zadziała bo jest PCM na wyj - zresztą tu nie chodzi chyba autorowi o rozbijanie

cyt" Chyba ze masz jakieś sprzętowe przetwarzanie sygnału stereo na 5.1 w swoim wzmaku..." - w każdym ampli kina jest taka funkcja .... tylko czy to ma sens ? - to będzie po prostu degradowanie 2 kanałów na np. pięciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CMSS działa z PCM, tak jak i Surrounder w Kx'ach więc nie wiem o co Ci chodzi :| Mój zestaw głośników (Creative Inspire 5.1 Digital 5700) ma własne przetworniki A/C i C/A i nie ważne nawet czy przesyłasz dźwięk cyfrowo czy analogowo (chociaż wiadomo ze cyfra lepsza) - czy włączę wave, mp3 czy CD po włączeniu funkcji CMSS Movie czy też CMSS Music stereo gra w 5.1 bez degradacji sygnału :] Kartę mam SB Live! SB0060. Jeżeli chciałbym użyć Surrouder'a to ustawiam 5.1 Din i leci dźwięk w 6 kanałach a rozbicie następuje nie w panelu głośników a przez Kx'y.

Edytowane przez gargul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CMSS działa z PCM, tak jak i Surrounder w Kx'ach więc nie wiem o co Ci chodzi :| Mój zestaw głośników (Creative Inspire 5.1 Digital 5700) ma własne przetworniki A/C i C/A i nie ważne nawet czy przesyłasz dźwięk cyfrowo czy analogowo (chociaż wiadomo ze cyfra lepsza) - czy włączę wave, mp3 czy CD po włączeniu funkcji CMSS Movie czy też CMSS Music stereo gra w 5.1 bez degradacji sygnału :] Kartę mam SB Live! SB0060. Jeżeli chciałbym użyć Surrouder'a to ustawiam 5.1 Din i leci dźwięk w 6 kanałach a rozbicie następuje nie w panelu głośników a przez Kx'y.

Creative Digital 5700 mają 3x SP-DIF !!! a nie 1x :wink: B-)

Z tego powodu w grach itp. ( po prostu PCM ) masz po cyferce ładne 3x2=5.1.

ps. masz je podłączone taką bardziej złożoną końcóweczką mini-jack - prawda? - tam właśnie biegną 3 łącza sp-dif

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko się zgadza z SPDIF-em, ale CMSS odbiera sygnał stereo i przerabia na 5.1 tyle że hardware'owo przez panel zestawu głośnikowego czyli używa SPDIF x1 - na pewno dekoder C/A i kilka scalaków jest do tego zaprzęgniętych więc nie ma żadnej degradacji sygnału - przynajmniej ja jej nie słyszę a czepiam się naprawdę już szczegółów. Rozkodowany sygnał AC3 (bo niestety Gawriłow nie dał Kx'om 3538l passthru dla LIVE!) rzeczywiście idzie przez SPDIF x3 tak samo jak 5.1 utworzone za pomocą Surrouder'a Kx'ów więc zwracam honor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam mniej więcej ten sam problem, tyle że z innymi głośnikami (temat w tym dziale).

Z jedną różnicą...jak podepnę bezpośrednio do karty (omijając jednostkę dekodującą w zestawie głośników) to podczas testu wykrywa mi wszystkie głośniki i mam 5.1 (przez CMSS) natomiast jak mam podpięte przez optykę to to nawet CMSS nie pomaga (niby coś jest ale bardzo cicho, oraz głośników nie wykrywa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi