Skocz do zawartości
Janek_SiD

P4 Prescott 3,2 Ghz Na Płycie Asus P4gpl-x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, potrzebuje porady bardziej doświadczonych „overclokerow” niż ja. Na wstępie zaznaczę, że moje ostatnie doświadczenie z przetaktowywaniem miało miejsce z Celeronem 333 Mhz ładnych parę lat temu. Mój zestaw to:

Płyta główna: Asus P4GPL-X

Procesor: Pentium 4 Prescott 3,2 Ghz

Pamięć RAM: 2x 1 Gb TwinMOS CL. 2.5 (razem 2 GB)

Karta graficzna: Asus 8800GTS

Zasilacz: Cooler Master 650W

Dysk twardy: 2x 250 Gb Seagate Barrakuda 7200

Niedawno zmieniłem kartę graficzną, benchmarki szybko pokazały, że moja karta graficzna jest ograniczona przez resztę sprzętu. Postanowiłem spróbować wycisnąć coś jeszcze ze swojego komputera bo przez najbliższy czas brak funduszy na dalsze upgrady. I tu nasuwa się mnóstwo pytań, gdyż w materii podkręcania jestem laikiem:

- jakie chłodzenie kupić na procka? Górna granica 300zł Na boxowym wiatraku procesor nieraz sięga 75 stopni C

- czy warto podkręcać taki procesor? Da się z niego coś wycisnąć?

- jakie timingi mają moje pamięci? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej info. Wiem, ze to Twinmos 1 Gb CL. 2.5

- czy podkręcać coś poza procesorem?

Wszelkie porady i uwagi mile widziane, gdyż zupełnie się na tym nie znam.

Pozdrawiam serdecznie

SiD

PS.

Widziałem FAQ o podkręcaniu Inteli, ale niestety to nie wyczerpało moich wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- jakie chłodzenie kupić na procka? Górna granica 300zł Na boxowym wiatraku procesor nieraz sięga 75 stopni C

- czy warto podkręcać taki procesor? Da się z niego coś wycisnąć?

- jakie timingi mają moje pamięci? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej info. Wiem, ze to Twinmos 1 Gb CL. 2.5

- czy podkręcać coś poza procesorem?

a) AC Freezer 4, Scythe Ninja - Freezer trudno dostępny ale warto

b) Prescotty z reguły ładnie się podkręcają na 3.6-4.0 bez problemu...

c) Włącz CPU-Z i spojrzyj na odpowiednią zakładkę?

d) Tak, pamięci :)

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 300zł to kup ninje, jak powiedział venom freezer 4 bardzo trudno dostepny, co do OC to myśle że 4.0Ghz bez problemów można osiągnąc :) ale jest problem bo napewno na tych pamieciach synchronicznie nie dobijesz wysokiego FSB......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do timingów to chyba się nie zrozumieliśmy (albo coś mi się pomieszało). Programy takie jak CPU-Z podają timingi ustawione na płycie i te wyświetlają mi się 3-4-4-8, ale ja kupiłem pamięci CL. 2,5 więc jak mniemam pierwsza wartość powinna być 2,5 a nie jest, więc chciałem się dowiedzieć jakie są tamingi tych pamięci aby właściwie je w biosie ustawić ręcznie, bo automatycznie ustawiane są za wolno.

Dzięki za wszystkie info

Pozdrawiam

SiD

A i jeszcze prosił bym polecenie dobrej pasty do tego coolera :)

Edytowane przez Janek_SiD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do timingów to chyba się nie zrozumieliśmy (albo coś mi się pomieszało). Programy takie jak CPU-Z podają timingi ustawione na płycie i te wyświetlają mi się 3-4-4-8, ale ja kupiłem pamięci CL. 2,5 więc jak mniemam pierwsza wartość powinna być 2,5 a nie jest, więc chciałem się dowiedzieć jakie są tamingi tych pamięci aby właściwie je w biosie ustawić ręcznie, bo automatycznie ustawiane są za wolno.

Dzięki za wszystkie info

Pozdrawiam

SiD

A i jeszcze prosił bym polecenie dobrej pasty do tego coolera :)

bo wypadało by je ustawic samemy w biosie, a nie jechac na auto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moją wcześniejszą wypowiedzią to właśnie chciałem dać do zrozumienia. Chcę je ustawić samemu, ale aby je ustawić muszę je znać, a ponieważ nie ma sensu sprawdzać tego programami typu PU-Z pytałem jakie są, lub gdzie mogę znaleźć timingi do moich pamięci, aby dokonać ręcznych ustawień. W googlach nie mogę znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam jeszcze jedno pytanie. Na mojej płycie głównej za przetaktowywanie procesora odpowiedzialna jest jedna opcja AI OVERCLOKING. Można tam wybrać opcje auto, standard i overlock profile. Pod tym ostatnim kryje się submenu z następującymi pozycjami:

- 5%

- 10%

- 15%

- 20%

- 30%

- FSB900/DDR1-450

- FSB1000/DDR1-500

Moje pytanie brzmi: jakie konsekwencje ma użycie jednej z ostatnich dwóch opcji? Przetaktowanie szyny procesora i pamięci? Z jaką częstotliwością będzie wtedy pracował procesor? Czy moja pamięć wytrzyma 450? Czy powinna mieć dodatkowe radiatory albo jakieś chłodzenie? Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

SiD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi