Janek_SiD Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Witam wszystkich, potrzebuje porady bardziej doświadczonych „overclokerow” niż ja. Na wstępie zaznaczę, że moje ostatnie doświadczenie z przetaktowywaniem miało miejsce z Celeronem 333 Mhz ładnych parę lat temu. Mój zestaw to: Płyta główna: Asus P4GPL-X Procesor: Pentium 4 Prescott 3,2 Ghz Pamięć RAM: 2x 1 Gb TwinMOS CL. 2.5 (razem 2 GB) Karta graficzna: Asus 8800GTS Zasilacz: Cooler Master 650W Dysk twardy: 2x 250 Gb Seagate Barrakuda 7200 Niedawno zmieniłem kartę graficzną, benchmarki szybko pokazały, że moja karta graficzna jest ograniczona przez resztę sprzętu. Postanowiłem spróbować wycisnąć coś jeszcze ze swojego komputera bo przez najbliższy czas brak funduszy na dalsze upgrady. I tu nasuwa się mnóstwo pytań, gdyż w materii podkręcania jestem laikiem: - jakie chłodzenie kupić na procka? Górna granica 300zł Na boxowym wiatraku procesor nieraz sięga 75 stopni C - czy warto podkręcać taki procesor? Da się z niego coś wycisnąć? - jakie timingi mają moje pamięci? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej info. Wiem, ze to Twinmos 1 Gb CL. 2.5 - czy podkręcać coś poza procesorem? Wszelkie porady i uwagi mile widziane, gdyż zupełnie się na tym nie znam. Pozdrawiam serdecznie SiD PS. Widziałem FAQ o podkręcaniu Inteli, ale niestety to nie wyczerpało moich wątpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) - jakie chłodzenie kupić na procka? Górna granica 300zł Na boxowym wiatraku procesor nieraz sięga 75 stopni C - czy warto podkręcać taki procesor? Da się z niego coś wycisnąć? - jakie timingi mają moje pamięci? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej info. Wiem, ze to Twinmos 1 Gb CL. 2.5 - czy podkręcać coś poza procesorem? a) AC Freezer 4, Scythe Ninja - Freezer trudno dostępny ale warto b) Prescotty z reguły ładnie się podkręcają na 3.6-4.0 bez problemu... c) Włącz CPU-Z i spojrzyj na odpowiednią zakładkę? d) Tak, pamięci :) Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Na 3.6 spokojnie idzie na ninja 62 c w stresie. Na 2 x 512 3700 bez zmiany napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Masz 300zł to kup ninje, jak powiedział venom freezer 4 bardzo trudno dostepny, co do OC to myśle że 4.0Ghz bez problemów można osiągnąc :) ale jest problem bo napewno na tych pamieciach synchronicznie nie dobijesz wysokiego FSB...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Co do timingów to chyba się nie zrozumieliśmy (albo coś mi się pomieszało). Programy takie jak CPU-Z podają timingi ustawione na płycie i te wyświetlają mi się 3-4-4-8, ale ja kupiłem pamięci CL. 2,5 więc jak mniemam pierwsza wartość powinna być 2,5 a nie jest, więc chciałem się dowiedzieć jakie są tamingi tych pamięci aby właściwie je w biosie ustawić ręcznie, bo automatycznie ustawiane są za wolno. Dzięki za wszystkie info Pozdrawiam SiD A i jeszcze prosił bym polecenie dobrej pasty do tego coolera :) Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Janek_SiD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 A i jeszcze prosił bym polecenie dobrej pasty do tego coolera :)CLP, AS5, Ceramique Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Co do timingów to chyba się nie zrozumieliśmy (albo coś mi się pomieszało). Programy takie jak CPU-Z podają timingi ustawione na płycie i te wyświetlają mi się 3-4-4-8, ale ja kupiłem pamięci CL. 2,5 więc jak mniemam pierwsza wartość powinna być 2,5 a nie jest, więc chciałem się dowiedzieć jakie są tamingi tych pamięci aby właściwie je w biosie ustawić ręcznie, bo automatycznie ustawiane są za wolno. Dzięki za wszystkie info Pozdrawiam SiD A i jeszcze prosił bym polecenie dobrej pasty do tego coolera :) bo wypadało by je ustawic samemy w biosie, a nie jechac na auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Moją wcześniejszą wypowiedzią to właśnie chciałem dać do zrozumienia. Chcę je ustawić samemu, ale aby je ustawić muszę je znać, a ponieważ nie ma sensu sprawdzać tego programami typu PU-Z pytałem jakie są, lub gdzie mogę znaleźć timingi do moich pamięci, aby dokonać ręcznych ustawień. W googlach nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Everest pokazuje odpowiednie timingi dla odpowiedniej wartości FSB.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 W cpu-z tez są w zakładce SPD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 c) Włącz CPU-Z i spojrzyj na odpowiednią zakładkę? W cpu-z tez są w zakładce SPD. Już to pisałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Jak juz piszecie o OC to mam pytanie ile wam procesor kreci sie bez podnoszenia napiecia? PS Nie napisalem ale chodzi mi o Prescotty ;) a dokladnie o PIV Prescott Edytowane 3 Stycznia 2007 przez sucker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witam, Mam jeszcze jedno pytanie. Na mojej płycie głównej za przetaktowywanie procesora odpowiedzialna jest jedna opcja AI OVERCLOKING. Można tam wybrać opcje auto, standard i overlock profile. Pod tym ostatnim kryje się submenu z następującymi pozycjami: - 5% - 10% - 15% - 20% - 30% - FSB900/DDR1-450 - FSB1000/DDR1-500 Moje pytanie brzmi: jakie konsekwencje ma użycie jednej z ostatnich dwóch opcji? Przetaktowanie szyny procesora i pamięci? Z jaką częstotliwością będzie wtedy pracował procesor? Czy moja pamięć wytrzyma 450? Czy powinna mieć dodatkowe radiatory albo jakieś chłodzenie? Za wszelką pomoc bardzo dziękuję. Pozdrawiam SiD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Jeśli pamieć masz lipe to nie będzie chodziła, pozatym nie wyobrażam sobie automatycznego podkręcania przez płyte, nie ma to jak ręczne ustawianie :) :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...