Orgiusz Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 400MHz - taktowanie rzeczywiste, 800 - efektywne. Ile mozna :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Ok ... potestowałem trochę tak jak radziłeś. Wyjąłem dwie kości i testowałem parami. Najpierw na slotach dimm1 i dimm3 tak jak zalecane z instrukcji puściłem na noc 2 kostki i memtest nic nie znalazł. Test był poprawny. Potem wyjąłem te kości i puściłem inne dwie na dimm2 i dimm4 żeby też inne gniazda sprawdzić i tak samo żadnych problemów. Wynika z tego, że problem jest jak wkładam 4 kości jednocześnie. Nie wiem co teraz mam zrobić, aby zadziałało jak należy. Mam ab9pro i 4x1gb patrioty 800mhz 6400. Z tym, że w CPU-Z pokazuje mi że pamiątki jadą na częstotliwości 400 Mhz. Czy nie powinny na 800 skoro kości są 800? Czy to może być problem który powoduje u mnie zwieszki i blue screeny? Podbij napięcie na NB, płyta sprawia problem przy obsłudze 4x1 z tego wniosek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Cześć, Nie miałem wcześniej czasu z tymi pamiątkami pokombinować, aby dobrze działały dlatego dopiero dzisiaj się odzywam ;) Napisałeś żeby podbić napięcia na NB. Wszystko fajnie tylko, że ja w temacie podkręcania jestem totalnie zielony, a podbijać napięcia to się boję bo nigdy tego nie robiłem a z tego co wiem memki łatwo spalić. Próbowałem poczytać coś na necie o taktowaniach i ogólnie o pamięciach, ale jakoś wszystko takie zagmatwane dla mnie to była i na dobrą sprawę nie wiem o co chodzi ... może za tępy jestem na to :mur: Mam abita ab9pro i 2 x PDP Patriot Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz CL5. Na początek czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego jeśli te pamiątki są 800mhz to w CPUz pokazuje mi 400mhz? Czy można jakoś zmienić napięcie pamięci żeby mieć pewność że nie spale? Gdzieś ktoś radził żeby zmienić bios, ale mam przedostatnią wersję biosu i z tego co czytałem to ostatnia nic nowego w kwestiach pamięci nie zmieniła więc nie wiem czy jest sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Cześć, Nie miałem wcześniej czasu z tymi pamiątkami pokombinować, aby dobrze działały dlatego dopiero dzisiaj się odzywam ;) Napisałeś żeby podbić napięcia na NB. Wszystko fajnie tylko, że ja w temacie podkręcania jestem totalnie zielony, a podbijać napięcia to się boję bo nigdy tego nie robiłem a z tego co wiem memki łatwo spalić. Próbowałem poczytać coś na necie o taktowaniach i ogólnie o pamięciach, ale jakoś wszystko takie zagmatwane dla mnie to była i na dobrą sprawę nie wiem o co chodzi ... może za tępy jestem na to :mur: Mam abita ab9pro i 2 x PDP Patriot Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz CL5. Na początek czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego jeśli te pamiątki są 800mhz to w CPUz pokazuje mi 400mhz? Czy można jakoś zmienić napięcie pamięci żeby mieć pewność że nie spale? Gdzieś ktoś radził żeby zmienić bios, ale mam przedostatnią wersję biosu i z tego co czytałem to ostatnia nic nowego w kwestiach pamięci nie zmieniła więc nie wiem czy jest sens. czlowieku spojrz chociaz 2 posty wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 czlowieku spojrz chociaz 2 posty wyzejCzyli rozumiem, że taktowanie jest w porządku. Zatem zostaje próba podbicia napięć dla pamiątek ... pytanie jak to zrobić żeby ich nie spalić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Czyli rozumiem, że taktowanie jest w porządku. Zatem zostaje próba podbicia napięć dla pamiątek ... pytanie jak to zrobić żeby ich nie spalić?Kwestia podbicia napięć nie pamiątek tylko NB :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Kwestia podbicia napięć nie pamiątek tylko NB :wink:NB czyli chyba o North Bridge chodzi, czyli północny mostek na płycie. Zobacze może w w instrukcji będzie coś o podbijaniu napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Nie znalazłem nic w instrukcji o podkręcaniu ... proszę więc którą z powyższych opcji mam zmienić i o ile? http://www.stalgast.com/prosty/guru.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 MCH Voltage o oczko w górę.... a tak poza tym może trochę poczytasz zanim zabierzesz się za OC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 (edytowane) Elo, właśnie z nudów rozebrałem Patrioty LLK 2x1 GB PC800, oznaczenia na kosciach PM64M8D2BU-25PAC 0732PC. Czy ktoś wie czyje to są remarki i czego można się po nich spodziewać ?? edyta: Edytowane 12 Września 2007 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h1jack3r Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 chyba elpidy, moje nie wytrzymały 2.4v wiecej niz 1 dzien i narazie czekam na nowe z serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) Dzisiaj zakupiłem te same LLK i mam dokładnie takie same oznaczenia. Napiszcie na ile u Was chodziły? Jedno spostrzeżenie. Radiatory naklejone są fatalnie albo kości są na różnych wysokościach. Glut na niektórych w ogóle nie leży więc jak to ma ciepło odprowadzać? Podociskałem radiator i zobaczę czy to coś da. Liczyłem na solidniejszy produkt. :/ Edytowane 13 Września 2007 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedzia Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) oj ja glupi :/ kupilem dzis patrioty 2x1GB 800 llk bez patrzenia na forum :/ bo 2x512 sprawialy sie idelanie, patrze na nie w pudelku i juz widze jak sie bede w[ciach!]... przyjde do domu i sciagne z nich radki zobaczymy co tam maja pod soba no to przychodze do domu suszarka do lapy i po radiatorze grzeje odklejam a tam: elpidy ://// no nic wkladam do plyty 4 banki zajete (niezle to wyglada) (ustawienia 928Mhz 4-4-4-14 2.3v - tak lajtowo sobie chodzily 2x512) - maszynka nie wstaje - zmieniam banki pamieci - maszynka nie wstaje - zmieniam na defaultowe ustawenia wstaje - wykrywa tylko 2x512:/ mysle - spalilej juz pewnie:P zmieniam banki odwrotnie - wstaje wykrywa 2.5 GB :D pozniej jeszcze poprawilem ustawienie - jak sie okazalo wyleciala jeden zatrzask do pamieci od gory - zamocowalem jeszcze raz no i pierwsze proba 900Mhz 4-4-4-14 2.3V wstaly dzialaja ok - narazie proste rzeczy bez testow 928Mhz 4-4-4-14 2.4V wstaly dzialaja ok - narazie proste rzeczy bez testow narazie tyle bo musze sie zajac domem powalcze z nimi dalej jutro ale chyba je zostawie czy oddac do sklepu i wymienic na ocz'ty? edit: pamieci jak narazie do wywalenia 915 4-4-4-14 i nie jest stabilnie podczas pracy na ubuntu czy w grze world in conflict masakra Edytowane 21 Września 2007 przez sedzia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 a mowilem nie brac!! wiele osob pisalo a ja kazalem nie kupowac i mnie nie sluchaliscie!! mowilem a-data jesli znacie kogos kto Wam zalatwi na D9 albo szukac GR Pro 900!!, jeszcze tylko nie wiem jak promos sie kreci, bo mam aukcje na allegro 1x2gb gdzie koles na 2.3v 1000mhz cl4 obiecuje w cenie 375zl... co bardzo ciekawie wyglada, ale chce sie zorientowac bo chyba d9 lepiej smiga od promosa.. no baaa lepiej na pewno ale chce wiedziec czy bardzo lepiej xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedzia Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 bylem dzisiaj sie pytac czy mi oddadza kase za pamieci jedyny argument to ze nie osiagaja 1000 na 5-5-5-15 (nawet nie probowalem bo pewnie osiagna) mam nadzieje ze mi oddadza - wtedy trzeba sie porozgladac dobrze za d9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sd111 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Witam! 2 dni temu zmontowałem mój nowy konfig: Core2Duo E4400 Gigabyte P35-DS3R Patriot Extreme Performance LLK 800Mhz 2x1GB (4-4-4-12), 2.2V GeForce 7600GS Galaxy - Zalman Odrazu powiem, że nie jestem zbyt zaawansowany w kwestii overclockingu. Początkowo zamierzałem podkręcić tylko procesor do FSB 266Mhz (narazie boxowe chłodzenie), ramy miały zostać bez zmian. Jak się okazało po odpaleniu windowsa płyta sama je ustawiła tak: Napięcie: 2.09V Teraz nie wiem czy to tak zostawić czy może ustawić na 800Mhz przy 4-4-4-12 ? Pozatym chyba u wszystkich przy CL5 tRAS wynosi 15, a nie tak jak u mnie 16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Potestuj czy stabilnie, pokombinuj i bedziesz wiedzial :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) Moje biegają stabilnie 900Mhz 4-4-4-12 2.3V. Na 1000Mhz też mam problem. Chyba je wymienie na OCZ <_< Edit. Teraz sprawdziłem i komputer odpala się i system działa na 4-4-4-18, 2.4V ale nie jest stabilny. Na timingach na których mają pamięci działać przy 1000Mhz, w ogóle windows się nie odpala. Pamięci nie lubią też wysokiego V. Powyżej 2.4V już nie chcą się włączyć.... Edytowane 30 Września 2007 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Siema, Wlasnie kupilem sobie (jutro odbieram) MSI Neo2-FR P35 i E2180 i wlasnie mialem kupic takie Patrioty 2x1GB LLK 800 MHZ Cl4 ale z tego co tu widze to troche kupa :mur: z nimi moze byc. I sie zastanawiam jakie teraz kupic. Oczywiscie OC przede wszystkim ale jakos do Goodramow nie mam przekonania, moze podaliscie byscie cos fajnego i sprawdzonego. Dzieki z gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sd111 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Na 5-5-5-16, 1066 Mhz, 2.1V po 10% Memtesta wywaliło 20 błędów, dalej nie sprawdzałem... Na standardowych 4-4-4-12 800Mhz i 1.89V bez błędów tylko trochę nie odpowiadają mi wyniki z Everesta (szczególnie latency): Odczyt: 6856 Zapis: 4832 Copy: 5377 Czas oczekiwania: 71.4 Czy to coś z pozostałymi timingami? Jak je ustawić? Obecnie wyglądają tak: Edytowane 1 Października 2007 przez sd111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Siema, Wlasnie kupilem sobie (jutro odbieram) MSI Neo2-FR P35 i E2180 i wlasnie mialem kupic takie Patrioty 2x1GB LLK 800 MHZ Cl4 ale z tego co tu widze to troche kupa :mur: z nimi moze byc. I sie zastanawiam jakie teraz kupic. Oczywiscie OC przede wszystkim ale jakos do Goodramow nie mam przekonania, moze podaliscie byscie cos fajnego i sprawdzonego. Dzieki z gory Jak to jakie??? Tylko OCZ Spec Ops. Ta sama cena, a dużo lepiej się kręcą.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Na 5-5-5-16, 1066 Mhz, 2.1V po 10% Memtesta wywaliło 20 błędów, dalej nie sprawdzałem... Te pamięci potrzebują 2.2V przy 800Mhz i 2.3V przy 1000Mhz więc nic dziwnego że wywala ci błędy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Te pamięci potrzebują 2.2V przy 800Mhz i 2.3V przy 1000Mhz więc nic dziwnego że wywala ci błędy. Te pamieci juz nie maja gwarantowanego 1000MHz jak to mialo kiedys miejsce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Ja doszedłem max tymi pamięciami do takich wyników, jak w sygnaturce. Więcej V daje już niestabilność, tak samo jak cl5. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asda Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 witam wlasnie kupilem sobie 2x1GB Patriot PC6400 enhanced latency 5-5-5-12 2.0v moj komp to: ASUS P5B Green C2D E4400 2.0ghz (narazie bez oc bo chlodzenie box'owe) ATI Radeon HD2600XT gddr4 256MB HDD WDcaviar 250GB SATA2 16MBcache Pentagram silent force 370W na tym sprzecie z ramu udalo mi sie wycisnac: 800Mhz na 4-4-4-12 2.0V i 960Mhz na 5-5-5-15 2.25V wiecej niz 960Mhz nie chce pojsc stabilnie nawet po zwiekszeniu napiecia do 2.35V (wiecej nie probowalem bo nie chce zameczyc na smierc pamiatek :P ) co o tym sadzicie? bo ja nie jestem jeszcze tak wytrawnym overclockerem tak jak Wy :] aha i mam jeszcze pytanie, jak lepiej pracowac? z obnizonymi timingami na 800 czy z podwyzszonymi na 960? prosze o odpowiedzi, serdecznie pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 W przypadku C2D lepiej 960 na 5-5-5-15. Wynik nawet nawet. Ale Enhanced latency? Chyba Signature Line. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asda Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 nie nie jest to signature line, pełna nazwa to: Patriot Extreme Perfomance PC2-6400 800mhz 2x1gb KIT ENHANCED LATENCY 5-5-5-12 2.0V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marin0 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Może bredze ale to enchanced lateny a tu cl5?? BTW. Moje 2x512mb na nforcie 650i leciały na 2.1V na 930 4-3-3-12 stabilnie, teraz na MSI p35 NEO2-FR 1080 przy 5-5-5-15 na 2.3. Zwiększanie napięcia, timingów, nic nie pomaga... Ale to już raczej wina kompatybilności z mobo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 nie nie jest to signature line, pełna nazwa to: Patriot Extreme Perfomance PC2-6400 800mhz 2x1gb KIT ENHANCED LATENCY 5-5-5-12 2.0V Poporstu seria ELK, pamieci w czarnych radiatorach jak LLK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Jak to jakie??? Tylko OCZ Spec Ops. Ta sama cena, a dużo lepiej się kręcą.... kupilem w koncu A-DATA Vitesta Extreme Edition 800+ za 270 PLN 2x1GB ale jeszcze nic nie wiem co i jak bo nie moge zmienic platformy. Mam raid'a 0 (stripe) i musze najpierw zalatwic sobie dysk od kogos 160 GB zeby przeniesc dane. Wtedy zmienie paltforme i zaczne cisnac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...