Skocz do zawartości
EvilRogue

Szukam Do O/c 2x 512 Pamiatek Pod Asus P5b Deluxe

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam widze ze jest tu sporo wiedzy na rozne tematy ale po czytaniu kilku forów jestem totalnie zmieszany i juz sam nie wiem czego chce ...

poszukuje pamieci pod asus p5b deluxe 2x 512 lub 1x 1024 ( bo i tak za miesiac bede dokupywal pewnie i zrobie duala pewnie )

chodzi mi konkretnie o producenta

prosze w miare mozliwosci o 3 pozycje

DDR2 ofcoz

Edytowane przez EvilRogue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że to co jest na allegro to jeden moduł 1GB. Poszukaj lepiej 2x512 albo zamów od forumowiczów z USA.

Co do tych GR PRO to nie wydaje mi się żeby one były na D9GMH bo koleś a za dużo tego, a jak wiadomo już Wilk nie robi na tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie o to chodzi zeby w 1 kosci poniewaz za miesiac prawdopodobnie dokupiłbym nastepna kosc taka sama zeby utworzyc dual channel ... a jezeli chodzi o kupno wiekszych problemow by nie bylo poniewaz mam wujka mieszkajacego w stanach na stale...

mam do wyboru jeszcze takie cos

Crucial Ballistix 1GB 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 667 (PC2 5300) Desktop Memory Model BL12864AA663 - OEM

Cas Latency: 3

Heat Spreader: Yes

Timing: 3-3-3-12

Voltage: 2.2V

pod asus p5b deluxe

tylko ze to jest 667

Moglibyscie mi powiedziec jak to wyglada w O/C miedzy 667 a 800 ?

te sa tansze wiec moze sklonil bym sie ku 667 lecz sa gorsze NIBY bo 667 ;s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wychodzi jedna z tych 667 dobra pod O/C

1. Crucial Ballistix 1GB 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 667 (PC2 5300) Desktop Memory - OEM

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820146558

2. G.SKILL 1GB 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 667 (PC2 5400) Desktop Memory - Retail

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820231093

ktore lepsze ?

i czy beda pasowaly pod

Asus P5B Deluxe P965 DDR2 Sata II Raid GLan

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=ASUS+P5B+DELUXE

pod wzgledem napiecia i wszystkiego ? zebym nie mial problemow z podpieciem :S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do tematu bo jest podobny do mojego też szukam pamiątek do ASUSA:

Będę kupował w Prolinie pewnie:

Intel Core Duo 2 6300

Asus PB5(nie ma tam tego E plus, może Asusa P5b Deluxe)

Pamięci i nie wiem właśnie jakie- oczywiście 2x1GB i NAPEWNO poniżej 1000zł(no chyba że zobaczę sens kupna Asusa Deluxe+Cruciale) nie chce Kingstona ani Geila

Myślałem o Gskilach, Good Ram Pro i OCZ

Oto linki:

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...GB_800MHz_DDR2/ - OCZ REV 1 800mhz- 890zł

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...GB_800MHz_DDR2/ - OCZ REV 2 800mhz- 960zł

http://www.allegro.pl/item152372458_goodra...iecz_sklep.html --- GOODRAM PRO

http://www.allegro.pl/item153971129_hit_go...najlepsze.html- GOODRAM PRO Z GWARANCJA MICRONÓW D9

http://www.allegro.pl/item152618440_g_skil...ion_nowe_.html- GSKILL Lamborgini

http://www.allegro.pl/item152137992_g_skil...wieczysta.html- GSKILL

Dołączam też ADATA EXTREME http://www.allegro.pl/item154531618_adata_..._gw_sklep_.html

ktoś pisał chyba ze sa na micronach d9

Te lamborgini na ~ 2.1V poszly na 970:P

Te goodramy pro maja microny d9 ale jak widze to sa inne microny od cruciali(inne oznaczenia na koncu)

Które wybrać? Nie znam się na tej platformie(miałem athlona 64)

1. Czy im lepsza plytke+pamieci kupie to bedzie lepsze oc?

2. Chlodzenie bedzie arctic freezer pro 7- do tego niezla wentylacja i pasa arctic silver- ile dam rady wyciagnac aby ladna byla tempka?

3. 3500mhz byłoby dla mnie naprawdę wielkim osiągnięciem- czy z PB5 dam radę? Jakie wtedy pamięci wybrać? Czy może mi się trafić taki Core Duo że nie pojdzie nawet na 3200mhz?

Te ocz rev 1 sa tanie 890zł rev 2 drogie juz- maja dobre osiagi i niskie napiecie potrzebne.

4. Czy Gskille nie beda sie gryzly z asusem- co z gwarancja wtedy? Ktos ma moze G skille- jak chodza?

5. Czym sie roznia te Lamborgini od tych za 959zł? Roznica w cenie jest a osiagi w oc?

6. Jak widze po komentarzach ludzie dochodza do 3200mhz a tu widze ze 3500mhz spokojnie hmm? Moze byc tak ze kupie P5B i dobre goodram pro na micronach i nie dojde do tych 3200-3500mhz?

7. Jak sprawdzic czy te goodramy sa naprawde na micronach? Pisze ze sa na micronach ale jak to sprawdzic?

8. Ile gdzies jest max oc tych pamiatek?

No to chyba wszystko:D Wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi bo czas mnie goni:D

Jest tez PB5VM- czyzby mial Vmoda? Czyli wyzsze napiecie na pamieciach? Ktos wie czy sie rozni PB5 od PB5vm?

Jeszcze jedno przyszlo mi do glowy- czy ja musze puszczac pamieci rowno z prockiem- na athlonie 64 dzialaly one na 166mhz a proc 2500mhz czyli pamieci szly na 208 i nie ograniczaly zbytnio procka:P Czy tak da rade z c2d? Aha i czy lepiej kupic np goodramy/ocz/gskil lamborgini 2xGB i Asusa p5b czy 2x512MB Crusiala i Asusa P5b Deluxe? Fajnie byłoby dostać pamiątki w dobrej cenie:)

Aha dziwne ale w komentarzach ludzi widze ze na OCZ rev 1 c2d na p5b poszedl na 3000mhz czyli pamieci ponad 850 a przeciez one wymagaja 2.2v tak jak g.skille czyli nei powinny dzialac:P Rev 2 dziala na 1.8v juz:D

OSOBA Z ALLEGRO ODPISAŁA ŻE MOŻE WYBIERAĆ KOŚCI I SPRZEDAJE GOODRAMY PRO NA MICRONACH D9 NAPISAŁA MI ŻE KAŻDA CHODZI NA 900mhz czy GOODRAM PRO przy max 2.1V pojdzie na 1000mhz?

Najbardziej boję się tego że nawet jeśli kupię Cruciale i Asusa P5b Deluxe to proc trafi mi się jakiś lipny i nie wykorzystam potencjału. Jaka jest szansa że tak drogie pamięci wykorzystam:D Crucial 2x1GB+ Deluxe w porównaniu do Goodram Pro+ P5B to różnica 400zł a może i więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie nie opyla wogole kupowac wtedy heh bo teraz athlon 3200+ z plytka tyle co sam C2D:P

A moze znacie jakies tygodnie w ktorych procki dobrze sie kreca.

Sproboje pogadac z ludzmi w PROLINE moze mi taki wybiora:P brac wtedy OEM czy brac w ciemno BOX?

Aha jak kupie w proline to odrazu sprawdze i jak nie pojdzie do min. 3200 to odesle:D mam takie prawo 10 dni:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy im lepsza plytke+pamieci kupie to bedzie lepsze oc?

2. Chlodzenie bedzie arctic freezer pro 7- do tego niezla wentylacja i pasa arctic silver- ile dam rady wyciagnac aby ladna byla tempka?

3. 3500mhz byłoby dla mnie naprawdę wielkim osiągnięciem- czy z PB5 dam radę? Jakie wtedy pamięci wybrać? Czy może mi się trafić taki Core Duo że nie pojdzie nawet na 3200mhz?

Te ocz rev 1 sa tanie 890zł rev 2 drogie juz- maja dobre osiagi i niskie napiecie potrzebne.

4. Czy Gskille nie beda sie gryzly z asusem- co z gwarancja wtedy? Ktos ma moze G skille- jak chodza?

5. Czym sie roznia te Lamborgini od tych za 959zł? Roznica w cenie jest a osiagi w oc?

6. Jak widze po komentarzach ludzie dochodza do 3200mhz a tu widze ze 3500mhz spokojnie hmm? Moze byc tak ze kupie P5B i dobre goodram pro na micronach i nie dojde do tych 3200-3500mhz?

7. Jak sprawdzic czy te goodramy sa naprawde na micronach? Pisze ze sa na micronach ale jak to sprawdzic?

8. Ile gdzies jest max oc tych pamiatek?

1. Zdecydowanie tak. Lepsza plyta to np mozliwosc Vdimma na poziomie 2.5V gorsza 2.1V, a np Cruciale potrzebuja do osiagniecia pelnej sprawnosci w/g producenta 2.2V

2. U mnie na C2D E6600@3.0GHz przy obciazeniu ORTHOSem 2 rdzeni w 100% temp nie przekracza 52stopni (w/g speed fana na CPU) a w/g CoreTemp'a 47-48 to MAX, przy lekko podbitym napieciu.

3. Nie sadze, przy E6300@3.5GHz potrzebujesz zainwestowac w naprawde dobra plyte glowna! P5B Deluxe sadze, ze bedzie OK.

4. Nie odpowiem Ci na to pytanie, choc np Cruciale sa w ksiazce obslugi plyty oficjalnie testowane na P5B Deluxe.

5. Niczym, kwestia ladnego opakowania i nazwy - czysty marketing

6.Przy P5B i przy 3500 / 7 (mnoznik E6300) = 500, przy dzielniku 1:1 masz 1000 a max napiecie na P5B na Vdimm = 2.1V nie pociagna Ci pamieci w/g mnie przy 2.1V na 1000Mhz

7. Napisac do producenta podajac numer seryjny lub sciagnac radiator (niepolecam). 100% pewnosc co do Microna masz tylko przy Crucialu (Micron division inaczej)

8. Nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie beda sie gryzly, mam gskille 2x1GB 800 mhz cl4 na p5b deluxe i smigaja jak trzeba, narazie przy lekkim o/c.

Co do wyzszego oc powiem pozniej, dopiero dzisiaj zlozylem kompa i postawilem system, pozatym czekam na zasilacz.

ps: widzialem gdzies te pamieco odpalone w cl3, stable

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi

Mam jeszcze kilka:

1. Nie mam wiele kasy i na chlodzenie nie znajdzie sie nic dobrego- wezme arctic cooling freezer 7 czy da rade ten wentyl z prockiem na 3200-3500? Mam paste arctic silver i dobra bude z wentylacja

2. Zalezy mi na tym aby podkrecic procka o 75%:) czyli 930mhz musze z pamiatek wyciagnac 3255mhz:P Plytka P5B da rade, pamieci GOODRAM PRO czy GSKILL tez dadza rade wiec kupno lepszego wentyla+deluxe to chyba nieoplacalne- zyskam 200mhz max. Co radzicice?

3. Mam 3 mozliwosci z pamiatkami- tutaj jak osoba jakas napisala za 950zł Goodram Pro na D9, lub Goodram Pro ze znaka za 840zł:D czy G.Skill http://www.allegro.pl/item152361853_g_skil..._wieczysta.html

Ma byc w sprzedazy za 950zł 20 stycznia(jak Deluxe bym kupil to bym wzial G.Skill ale gdy kupie P5B to co mam wybrac?)

4. Czy Vmod na P5B jest trudne? Bo Deluxe tak naprawde daje tylko lepsze napiecia na pamieci i DUALGBLAN tylko nie wiem co to moze wy wiecie? Tzn wiem podwojna karta sieciowa ale co ona daje:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi

Mam jeszcze kilka:

1. Nie mam wiele kasy i na chlodzenie nie znajdzie sie nic dobrego- wezme arctic cooling freezer 7 czy da rade ten wentyl z prockiem na 3200-3500? Mam paste arctic silver i dobra bude z wentylacja

2. Zalezy mi na tym aby podkrecic procka o 75%:) czyli 930mhz musze z pamiatek wyciagnac 3255mhz:P Plytka P5B da rade, pamieci GOODRAM PRO czy GSKILL tez dadza rade wiec kupno lepszego wentyla+deluxe to chyba nieoplacalne- zyskam 200mhz max. Co radzicice?

3. Mam 3 mozliwosci z pamiatkami- tutaj jak osoba jakas napisala za 950zł Goodram Pro na D9, lub Goodram Pro ze znaka za 840zł:D czy G.Skill http://www.allegro.pl/item152361853_g_skil..._wieczysta.html

Ma byc w sprzedazy za 950zł 20 stycznia(jak Deluxe bym kupil to bym wzial G.Skill ale gdy kupie P5B to co mam wybrac?)

4. Czy Vmod na P5B jest trudne? Bo Deluxe tak naprawde daje tylko lepsze napiecia na pamieci i DUALGBLAN tylko nie wiem co to moze wy wiecie? Tzn wiem podwojna karta sieciowa ale co ona daje:D

1. Nie wiadomo ile Twoj proc bedzie potrzebowal napiecia do stabilnej pracy, ale moze byc ciezko. Przy FSB=500 to VCore moze sie okazac ponad 1.4V - a to spowoduje Ci niezle grzanie. Sadze, ze nie wyciagniesz tyle przy tym chlodzeniu.

2. Przy 930Mhz na 2.1V -> ciezko / tu juz raczej wchodza napiecia od 2.2V w gore, ale moze trafisz na dobre pamieci.

3. Kazde na Micronie D9, ale Micron D9 potrzebuje wyzszych napiec, ale lepiej sie kreci. Eplida -> mniejsze napiecia, ale kreci sie w/g mnie i mojego doswiadczenia z Geilami DUUUUUUZOOOOO gorzej.

4. O te napiecia tak naprawde chodzi. Dual GB Lan to bajer ktorego malo kto z nas uzyje w ilosci faktycznie 2 sztuk na raz.

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielki dzieki wlasnie od tego goscia chce kupic pamiatki:) Dzieki za info bo to ogromna kasa. 930mhz na CL4 super:) Jeszcze tylko sie zdecyduje czy Deluxe czy zwykla plytke:) Zobaczymy co powiedza w prolinie o wyborze tygodnia procka:P Jakie oznaczenia sa dobre pod oc ktos wie:P Chyba 25 tydzien jest dobry tylko jakie to oznaczenie hehe.

Offtopic: Nie moge sprzedac 2x1GB Kingston DDR 400mhz@520mhz Kostki Samsunga UCCC za 785zł- ludzie obserwują a nie kupują, to za duza cena czy co? Maja poł roku tylko a ceny o tej szybkosci(260mhz przy 3-4-4-8-1T) stoja na allegro 890zł minimum :angry: Jak sprzedam je+chlodzenia na grafe i procka szybko to moze deluxe kupie- boje sie bo ceny szybko rosna:( Z dnia na dzien a kazda zlotowka sie liczy <_<

ZDECYDOWAŁEM SIĘ NA KUPNO:

C2D 6300: 668zl

ASUS P5B Deluxe: 616zł

G.Skill 2x1GB: 950zł

Arctic Cooling Freezer 7 Pro: 69zł

Dźwiękówka: Audigy SE OEM: 80zł

Do tego mam Tagan 330W i GF 7600GT 560/700@ 635/785

NIE POLECAM NIKOMU PROLINE- SYFNA FIRMA: dzwoniłem 3 dni i nic- a teraz podwyzszyli ogromnie ceny wiec nie sie wala. Kupuje procka+plyte w sklepie GRAL.PL, chlodzenie na allegro, a dźwiękówkę obok w sklepie. Myślałem że PROLINE to taki dobry sklep- lipa rozreklamowana. Dzwoniłem o każdej godzinie na 4 numery- nie odbierali bo chcieli podwyzszyc ceny.

Jutro albo za tydzien(bardziej prawdopodobne) odbiore procka i plytke- prosze pomozcie z wyborem dobrej serii proca PLS. BĘDĘ OGROMNIE WDZIĘCZNY. DAJCIE CHOCIAŻ LINKA DO OSÓB CO SIĘ ZNAJĄ- bo tutaj żadko kto odpowiada

Edytowane przez muaddib83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi