Arczi Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Siemka wszystkim. Wczesniej w kompie mialem mobo Asrock 939 Dual SataII, obecnie poszła po raz trzeci do naprawy (mobo mam od kwietnia 2006, wiec troche czesto sie psuje) i dali mi zastępczą (i tą obecnie mam, az do powrotu asrocka) Asusa A8N-SLI SE. Dzieki temu ze w tej firmie mam układy, to dogadalismy sie ze jak wroci asrock, to doplacam im roznice miedzy nimi i zatrzymuje tego Asusa. Koles bardzo wychwalał tego asusa ze duzo lepsza, lepsze o/c itp. Tak sie wlasnie zastanawiam, czy warto dopłacać, czy będzie duża różnica w wydajności w grach między nimi? Bo kompa uzywam w znacznym stopniu do gier, wiec rozpatrzcie sprawe pod kątem wydajności w grach :) Z gory dzieki, pozdro :D Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Arczimodo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 skoro masz ją w "zastępstwie" to przecież możesz przetestować? Ale ogólnie jest lepsza od ASRocka. SLi (ale tylko 2 PCI-Ex8), Gigabitowy LAN, więcej portów SATA-II. Cena w Polsce nieznacznie większa, lub ta sama co 939-SATA2 z drugiej ręki. Minusy to brak com-a, ale kto z tego dziś korzysta; oraz AGP! O/C powinno być nieco lepsze niż na ASRocku. Więc się napewno opłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 skoro masz ją w "zastępstwie" to przecież możesz przetestować? Ale ogólnie jest lepsza od ASRocka. SLi (ale tylko 2 PCI-Ex8), Gigabitowy LAN, więcej portów SATA-II. Cena w Polsce nieznacznie większa, lub ta sama co 939-SATA2 z drugiej ręki. Minusy to brak com-a, ale kto z tego dziś korzysta; oraz AGP! O/C powinno być nieco lepsze niż na ASRocku. Więc się napewno opłaca. Tylko terazniejsza generacja kart pcie wyksoztystuje pcie x4 max :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Tylko terazniejsza generacja kart pcie wyksoztystuje pcie x4 max :PNie do końca. Chociaż np. pojedyńcza karta potrafi się zadowolić taką przepustowością, to już w SLi chodzi też o inne czynniki. nForce4SLi nie jest demonem w podziale zadań na dwie karty w takim trybie. Nieco lepsze wyniki są na dwóch takich chipsetach na jednej płycie, ale się nie przyjęły ze względu na koszty i spowalniający link wewnętrzny. Dopiero nForce serii 5 i w górę posiada "natywnie" 2xPCI-E w trybie 16x. Ale to już AM2. Niemniej do pierwszego SLi płyta jak znalazł. Różnica w stosunku do szybszego trybu 16x to jakieś 5-10% max w przypadku kart pokroju 7900GS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Dzis troche potestowalem te plyte jesli chodzi o mozliwosci o/c no i musze powiedziec ze jestem mocno rozczarowany.... Komp wstal dopiero przy ustawieniu: HTT: 240 a pamieci na 166, czyli po podreceniu na 200mhz, wyzej juz nie wstawal, a na asrocku spokojnie moglem pamieci ustawic na 166, a HTT na 260 i pamieci chodzily na 220mhz bez problemu... Ale przypomnialo mi sie jeszcze, ze do wyboru mialem taką plytke: Gigabyte K8NF-9 (chpiset nForce 4 4X), ale ją od razu odrzucilem bo bralem pod uwage asusa, a teraz zaczynam myslec o tym gigabycie... Doradźcie cos plz, bo juz nie wiem co zrobic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Ten Asus to dobra plyta jesli nie krecisz i to ci kazdy powiem. Natomiast Gigabyte ma mase opcji do o/c ale z ta plyta tez sa rozne waly. Na egieldzie dostala 8/10 (rev 1.1) ale wczesne rewizje mialy waly z bootowaniem. Pozniejsze rewizje i biosy usprawinialy na niej prace ale i Gigaszrot mial duzy rozrzut jakosciowy. CZesc plyt nie wstawala na HT220 a czesc robila bez laski i 300. Ryzyk fizyk. Nie masz pewnosci jaka ci sie trafi. Wiem tyle , ze pozniejsze rewizje bly lepsze od 1 wersji. Jesli myslisz o o/c to od razu chlodzenie z NF4 do wymiany na tym Gigaszrocie bo grzeje sie tak mocno , ze czipset potrafi sam sie odklepic od mobasa.(wlasnie na to te Gigaszroty szly do ich saerwisu glownego...). Sam mam te mobo pod 939 i jestem zadowolony. Stabilna i smiga ale ja na niej akurat nie krece...(od tego mam Intela :razz: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 To faktycznie lipa ten ASUS :sad: Zakładam, że mnożnik HTT przy podkręcaniu również zmniejszałeś? Przy czym pamięci można trochę dovoltować przy 220MHz. Ale pewnie wiesz o co chodzi. No coż w tej cenie płyt na s939 nie widzę nic lepszego od ASRocka 939DS2/VSTA. Może trochę dołożyć do DFi Lanparty na nForce4 SLi i cieszyć się konkretnym O/C? Z tańszych konstrukcji jest jeszcze DFi na układzie ATi RS482, pomimo zintegrowanej grafiki (którą można wyłączyć, zastępując grafą na PCI-E) ma również niezłe możliwości O/C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 EVIL piszesz o tanszej plycie od ASRocka...No ona tania nie jest..bo lazi juz do 400 zl na Allegro. W tym momencie Abit KN8 albo DFI RD200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Dzis troche potestowalem te plyte jesli chodzi o mozliwosci o/c no i musze powiedziec ze jestem mocno rozczarowany.... Komp wstal dopiero przy ustawieniu: HTT: 240 a pamieci na 166, czyli po podreceniu na 200mhz, wyzej juz nie wstawal, a na asrocku spokojnie moglem pamieci ustawic na 166, a HTT na 260 i pamieci chodzily na 220mhz bez problemu... Ale przypomnialo mi sie jeszcze, ze do wyboru mialem taką plytke: Gigabyte K8NF-9 (chpiset nForce 4 4X), ale ją od razu odrzucilem bo bralem pod uwage asusa, a teraz zaczynam myslec o tym gigabycie... Doradźcie cos plz, bo juz nie wiem co zrobic...Kumpel ma to coś... Max HTT to 225 :lol: Na NB siedzi Zalman + nawiew, a i tak czasami potrafi wywalić Skip 225 i startuje z default. W biosie opcji jest dużo, ale co z tego jak max htt to 225 ? :mur: Zdecydowanie ODRADZAM. @Firekage Nie 400 tylko 300zł. Tylko, że Arczimodo czeka na naprawę swojego Asrocka. Ja bym na jego miejscu wziął Asrocka, wystawił na allegro, sprzedał za te 300zł i kupił za 400-450 DFI LP Ultra-D która zmiecie wszystkie inne płytki na s939 :) OT @Evil One To nie przypadkiem twoje konto ? Click Nick identyczny, a jaki nr usera [; Tylko sobie przypomnieć hasło, poprosić marco o usunięcie aktualnego konta [posty zostaną :)] i zmianę nazwy tamtego na Evil One i byś miał nr usera 6 :] Edytowane 4 Stycznia 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 OT @Evil One To nie przypadkiem twoje konto ? Click Nick identyczny, a jaki nr usera [; Tylko sobie przypomnieć hasło, poprosić marco o usunięcie aktualnego konta [posty zostaną :)] i zmianę nazwy tamtego na Evil One i byś miał nr usera 6 :] [OT] :rolleyes: numer usera fajny, ale to niestety nie moje konto. Póki co, zadowolę się tym co mam, czyli "okrągłym" 141.426 numerkiem :wink: Ale dzięki za info, nawet nie wiedziałem, że się pod kogoś "podszywam".[EOT] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 No niestety za mojego asrocka nie wyciagne 300zl bo to nie model VSTA tylko ASRock 939-Dual Sata II. A co do podkrecania na tym asusie, to HTT ladnie idzie tylko jak juz pisalem z tymi ramami dziwna sprawa np. czestotliwosc ramu ustawilem na 166(333) a HTT ustawilem na 240, czyli logicznie rzecz biorąc taktowanie pamieci powinno byc 206, co daje 412Mhz, a w rzeczywistosci w cpu-z pokazywalo 193Mhz co daje 386Mhz... troche to dziwne... ale z teco co pamietam na asrocku bylo podobnie, ale nie az tak :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gared Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) np. czestotliwosc ramu ustawilem na 166(333) a HTT ustawilem na 240, czyli [..] taktowanie pamieci powinno byc 206, [..] a w rzeczywistosci w cpu-z pokazywalo 193Mhz... Na asrock dual-vsta mam tak samo po ustawieniu na div 166. Wbrew pozorom nie jest to 5/6 tylko 4/5 - i wtedy wszystko się zgadza, HTT 240 daje na pamięciach 192MHz. Widać ASUS ma podobnie ;) Edytowane 16 Stycznia 2007 przez Gared Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 No niestety za mojego asrocka nie wyciagne 300zl bo to nie model VSTA tylko ASRock 939-Dual Sata II. Na spokojnie wyciągniesz 300 zł. A ten Asus to rzeczywiście szrot jakiś. BTW Gigaszmelca odradzam, kiła to a nie mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fanboy Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Na asrock dual-vsta mam tak samo po ustawieniu na div 166. Wbrew pozorom nie jest to 5/6 tylko 4/5 - i wtedy wszystko się zgadza, HTT 240 daje na pamięciach 192MHz. Widać ASUS ma podobnie ;)a moze by tak biosik uaktualnic natywnie w plytkach sa stare biosy odpowiednik tej plyty asus deluxe robi bez lachy 325 mhz htt nie wiem jakie sa twoje umiejetnosci overclockerskie ale pojedz z ta plyta na najnizszym mnozniku 6x dowoltuj ramy i pojedz na te 300htt bo az mi sie wierzyc nie chce ze 300htt nie zrobi ( kwestia biosu ??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 A jak uaktualnie bios to strace gwarancje? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Nie, chyba ze przy aktualizacji cos nie wyjdzie, ale to sie zdaza tak zadko ze praktycznie nie ma szans zebys cos zepsuł. Napewno nie stracisz gwarancji, gdyby sie tak gware traciło, to juz chyba nikt by jej nie miał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Hehe, no a przy update biosu co tak wlasciwie zyskam? Będzie lepsza wydajnośc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...