Skocz do zawartości
Arczi

Asrock 939 Dual Sataii Vs. Asus A8n-sli Se

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka wszystkim. Wczesniej w kompie mialem mobo Asrock 939 Dual SataII, obecnie poszła po raz trzeci do naprawy (mobo mam od kwietnia 2006, wiec troche czesto sie psuje) i dali mi zastępczą (i tą obecnie mam, az do powrotu asrocka) Asusa A8N-SLI SE. Dzieki temu ze w tej firmie mam układy, to dogadalismy sie ze jak wroci asrock, to doplacam im roznice miedzy nimi i zatrzymuje tego Asusa. Koles bardzo wychwalał tego asusa ze duzo lepsza, lepsze o/c itp. Tak sie wlasnie zastanawiam, czy warto dopłacać, czy będzie duża różnica w wydajności w grach między nimi? Bo kompa uzywam w znacznym stopniu do gier, wiec rozpatrzcie sprawe pod kątem wydajności w grach :) Z gory dzieki, pozdro :D

Edytowane przez Arczimodo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro masz ją w "zastępstwie" to przecież możesz przetestować?

Ale ogólnie jest lepsza od ASRocka. SLi (ale tylko 2 PCI-Ex8), Gigabitowy LAN, więcej portów SATA-II. Cena w Polsce nieznacznie większa, lub ta sama co 939-SATA2 z drugiej ręki. Minusy to brak com-a, ale kto z tego dziś korzysta; oraz AGP!

O/C powinno być nieco lepsze niż na ASRocku. Więc się napewno opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro masz ją w "zastępstwie" to przecież możesz przetestować?

Ale ogólnie jest lepsza od ASRocka. SLi (ale tylko 2 PCI-Ex8), Gigabitowy LAN, więcej portów SATA-II. Cena w Polsce nieznacznie większa, lub ta sama co 939-SATA2 z drugiej ręki. Minusy to brak com-a, ale kto z tego dziś korzysta; oraz AGP!

O/C powinno być nieco lepsze niż na ASRocku. Więc się napewno opłaca.

Tylko terazniejsza generacja kart pcie wyksoztystuje pcie x4 max :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko terazniejsza generacja kart pcie wyksoztystuje pcie x4 max :P

Nie do końca. Chociaż np. pojedyńcza karta potrafi się zadowolić taką przepustowością, to już w SLi chodzi też o inne czynniki. nForce4SLi nie jest demonem w podziale zadań na dwie karty w takim trybie. Nieco lepsze wyniki są na dwóch takich chipsetach na jednej płycie, ale się nie przyjęły ze względu na koszty i spowalniający link wewnętrzny. Dopiero nForce serii 5 i w górę posiada "natywnie" 2xPCI-E w trybie 16x. Ale to już AM2. Niemniej do pierwszego SLi płyta jak znalazł. Różnica w stosunku do szybszego trybu 16x to jakieś 5-10% max w przypadku kart pokroju 7900GS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis troche potestowalem te plyte jesli chodzi o mozliwosci o/c no i musze powiedziec ze jestem mocno rozczarowany.... Komp wstal dopiero przy ustawieniu: HTT: 240 a pamieci na 166, czyli po podreceniu na 200mhz, wyzej juz nie wstawal, a na asrocku spokojnie moglem pamieci ustawic na 166, a HTT na 260 i pamieci chodzily na 220mhz bez problemu... Ale przypomnialo mi sie jeszcze, ze do wyboru mialem taką plytke: Gigabyte K8NF-9 (chpiset nForce 4 4X), ale ją od razu odrzucilem bo bralem pod uwage asusa, a teraz zaczynam myslec o tym gigabycie... Doradźcie cos plz, bo juz nie wiem co zrobic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Asus to dobra plyta jesli nie krecisz i to ci kazdy powiem. Natomiast Gigabyte ma mase opcji do o/c ale z ta plyta tez sa rozne waly. Na egieldzie dostala 8/10 (rev 1.1) ale wczesne rewizje mialy waly z bootowaniem. Pozniejsze rewizje i biosy usprawinialy na niej prace ale i Gigaszrot mial duzy rozrzut jakosciowy. CZesc plyt nie wstawala na HT220 a czesc robila bez laski i 300. Ryzyk fizyk. Nie masz pewnosci jaka ci sie trafi. Wiem tyle , ze pozniejsze rewizje bly lepsze od 1 wersji. Jesli myslisz o o/c to od razu chlodzenie z NF4 do wymiany na tym Gigaszrocie bo grzeje sie tak mocno , ze czipset potrafi sam sie odklepic od mobasa.(wlasnie na to te Gigaszroty szly do ich saerwisu glownego...). Sam mam te mobo pod 939 i jestem zadowolony. Stabilna i smiga ale ja na niej akurat nie krece...(od tego mam Intela :razz: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To faktycznie lipa ten ASUS :sad: Zakładam, że mnożnik HTT przy podkręcaniu również zmniejszałeś? Przy czym pamięci można trochę dovoltować przy 220MHz. Ale pewnie wiesz o co chodzi.

No coż w tej cenie płyt na s939 nie widzę nic lepszego od ASRocka 939DS2/VSTA. Może trochę dołożyć do DFi Lanparty na nForce4 SLi i cieszyć się konkretnym O/C? Z tańszych konstrukcji jest jeszcze DFi na układzie ATi RS482, pomimo zintegrowanej grafiki (którą można wyłączyć, zastępując grafą na PCI-E) ma również niezłe możliwości O/C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVIL piszesz o tanszej plycie od ASRocka...No ona tania nie jest..bo lazi juz do 400 zl na Allegro. W tym momencie Abit KN8 albo DFI RD200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis troche potestowalem te plyte jesli chodzi o mozliwosci o/c no i musze powiedziec ze jestem mocno rozczarowany.... Komp wstal dopiero przy ustawieniu: HTT: 240 a pamieci na 166, czyli po podreceniu na 200mhz, wyzej juz nie wstawal, a na asrocku spokojnie moglem pamieci ustawic na 166, a HTT na 260 i pamieci chodzily na 220mhz bez problemu... Ale przypomnialo mi sie jeszcze, ze do wyboru mialem taką plytke: Gigabyte K8NF-9 (chpiset nForce 4 4X), ale ją od razu odrzucilem bo bralem pod uwage asusa, a teraz zaczynam myslec o tym gigabycie... Doradźcie cos plz, bo juz nie wiem co zrobic...

Kumpel ma to coś... Max HTT to 225 :lol: Na NB siedzi Zalman + nawiew, a i tak czasami potrafi wywalić Skip 225 i startuje z default. W biosie opcji jest dużo, ale co z tego jak max htt to 225 ? :mur: Zdecydowanie ODRADZAM.

@Firekage

Nie 400 tylko 300zł. Tylko, że Arczimodo czeka na naprawę swojego Asrocka. Ja bym na jego miejscu wziął Asrocka, wystawił na allegro, sprzedał za te 300zł i kupił za 400-450 DFI LP Ultra-D która zmiecie wszystkie inne płytki na s939 :)

OT

@Evil One

To nie przypadkiem twoje konto ? Click Nick identyczny, a jaki nr usera [; Tylko sobie przypomnieć hasło, poprosić marco o usunięcie aktualnego konta [posty zostaną :)] i zmianę nazwy tamtego na Evil One i byś miał nr usera 6 :]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT

@Evil One

To nie przypadkiem twoje konto ? Click Nick identyczny, a jaki nr usera [; Tylko sobie przypomnieć hasło, poprosić marco o usunięcie aktualnego konta [posty zostaną :)] i zmianę nazwy tamtego na Evil One i byś miał nr usera 6 :]

[OT] :rolleyes: numer usera fajny, ale to niestety nie moje konto. Póki co, zadowolę się tym co mam, czyli "okrągłym" 141.426 numerkiem :wink: Ale dzięki za info, nawet nie wiedziałem, że się pod kogoś "podszywam".[EOT]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety za mojego asrocka nie wyciagne 300zl bo to nie model VSTA tylko ASRock 939-Dual Sata II. A co do podkrecania na tym asusie, to HTT ladnie idzie tylko jak juz pisalem z tymi ramami dziwna sprawa np. czestotliwosc ramu ustawilem na 166(333) a HTT ustawilem na 240, czyli logicznie rzecz biorąc taktowanie pamieci powinno byc 206, co daje 412Mhz, a w rzeczywistosci w cpu-z pokazywalo 193Mhz co daje 386Mhz... troche to dziwne... ale z teco co pamietam na asrocku bylo podobnie, ale nie az tak :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. czestotliwosc ramu ustawilem na 166(333) a HTT ustawilem na 240, czyli [..] taktowanie pamieci powinno byc 206, [..] a w rzeczywistosci w cpu-z pokazywalo 193Mhz...

Na asrock dual-vsta mam tak samo po ustawieniu na div 166. Wbrew pozorom nie jest to 5/6 tylko 4/5 - i wtedy wszystko się zgadza, HTT 240 daje na pamięciach 192MHz. Widać ASUS ma podobnie ;)

Edytowane przez Gared

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na asrock dual-vsta mam tak samo po ustawieniu na div 166. Wbrew pozorom nie jest to 5/6 tylko 4/5 - i wtedy wszystko się zgadza, HTT 240 daje na pamięciach 192MHz. Widać ASUS ma podobnie ;)

a moze by tak biosik uaktualnic

natywnie w plytkach sa stare biosy

odpowiednik tej plyty asus deluxe robi bez lachy 325 mhz htt

nie wiem jakie sa twoje umiejetnosci overclockerskie ale pojedz z ta plyta na najnizszym mnozniku 6x dowoltuj ramy i pojedz na te 300htt bo az mi sie wierzyc nie chce ze 300htt nie zrobi

( kwestia biosu ??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi