Cebix Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Tak jak w temacie. Działają pingi, po postawieniu proxy działa także udostępnianie połączenia, jeśli ustawimy proxy w np. Firefoxie. Ale kompy wg Windowsa nie widzą się w ogóle. Wie ktoś, co może być przyczyną? Połączone są skrosowanym kablem. Na obu zainstalowane są 2 usługi: TCP/IP i udostępnianie plików i drukarek. Pierwszy komp(PC): IP: 192.168.0.1 Maska: 255.255.255.0 Grupa robocza: GROUP Sys: WIN XP PRO SP2 Na nim stoi CCproxy i podłączony jest net, są 2 sieciówki(właściwie nie mam nic do proxy, tylko problemem są programy, które nie mają w sobie ustawień proxy i najważniejsze - brak udostępniania plików). Drugi komp(laptop): IP: 192.168.0.2 Maska: 255.255.255.0 Grupa robocza: GROUP Sys: WIN XP HOME SP2 To by było na tyle, wie ktoś, co może być nie tak? Czy to, że na jednym jest PRO, a na drugim HOME robi jakąś różnicę? Z góry dzięki za odp., pozdro. EDIT: Żeby było śmieszniej, mogę się połączyć z serwerem FTP na drugim kompie i ściągać pliki 100mbps, a udostępnić "po windowsowsku" dalej nie mogę, Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 panel sterowania/narzedzia administracyjne/zasady zabezpieczen lokalnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Próbowałem tam ustawić wszystko, co ma związek z siecią, ale bez skutku. Można prosić o podanie wartości, które tam trzeba ustawić, ew. screenów z konfiguracją :)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 poszukaj opcji typu zezwalaj na dostep do tego komputera z sieci lub zabraniaj -||- wpisz tam odpowiednich userow teraz chcac przegladac zasoby na \\nazwa_kompa zapytany o usera podajesz: nazwa_kompa\user lub user@nazwa_kompa uzytkownik user musi istniec na kompie \\nazwa_kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Jest opcja "Odmowa dostępu do tego komputera w sieci" - czyli myśląc logicznie powinna być pusta, by wszystko mogło działać, jednak tak nie jest. Po wpisaniu tam odpowiednich userów, dalej nie ma nic w otoczeniu sieciowym, a wpisanie \\nazwy_kompa daje to samo, co wcześniej, czyli nic :/. Na drugim kompie(laptopie) w ogóle nie ma tej opcji "Zasady zabezpieczeń lokalnych" prawdopodobnie dlatego, że jest to HOME. Pingi ciągle chodzą, proxy działa, ale "normalne" udostępnianie neta ani "normalny" LAN dalej nie działa. Nie wiem już co robić. Edytowane 4 Stycznia 2007 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 znajdz opcje zezwalaj na dostep do tego komputera z sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Jedyne, co jeszcze znalazłem to "Uzyskiwanie dostępu do tego komputera z sieci", dodałem tam swoje konto administratora i dalej nic. Nie mogę ani zalogować się z 1 pc na 2, ani na odwrót. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Mój znajomy zasugerował, żeby w takiej sytuacji maskę dać na 255.255.254.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 a to dobre :) a teraz powiedz jaki wplyw ma zwiekszenie sieci na udostepnianie plikow w windzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 poczytaj ten temacik, pisza tam m.in. o udostepnianiu plikow pomiedzy xp pro a home co prawda w kontekscie uzywania hamachi, ale udostepnianie, to udostepnianie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zrobiłem wszystko z tym kontem gościa, ale dalej nie działa. Nie mam siły do tego, robię formata, ktoś kiedyś powiedział, że na większość problemów z windą najlepszym sposobem jest "wysiąść i wsiąść". Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Sproboj skonfigurowac siec za pomoca Windowsowego kreatora sieci. Tam bedzie pytal czy chcesz miec mozliwosc udostepniania plików. Mi przewaznie udawalo sie udostepniac pliki w ten sposob choc czasem tez byl problem i trzeba bylo bawic sie uprawnieniami. Jesli nie pomoze polecam ten artykul:http://infojama.pl/81,artykul.aspx Edytowane 6 Stycznia 2007 przez Nyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 zawsze jak uzylem kreatora, zawsze zalewala mnie potem krew, bo wszystko bylo naodwrot jak chcialem :) ustaw dobrze prawa dostepu w udzialach potem prawach ntfs i zezwalanie na dostep do kompa z sieci w polisach lokalnych wpisujesz \\ip.kompa i niema takiej opcji, zeby dzialal doszedles juz do tego momentu, ze pyta sie o login i haslo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Nie, sformatowałem go i wszystko pięknie działa, głupi windows :/. Teraz pomęczę się z udostępnianiem neta, ale skoro kompy już się normalnie widzą to chyba pójdzie jak z płatka. Dzięki za sposoby działania, na pewno się przydadzą w przyszłości, ale format jednak zawsze jest najlepszy. Pozdrawiam. EDIT: No i poszło, net udostępniony pięknie bez żadnych proxy, żyć nie umierać. :) Edytowane 6 Stycznia 2007 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...