Skocz do zawartości
*Luck*

Komp Za Jakies 2 Tys - Ktory Zestaw Brac?

Rekomendowane odpowiedzi

Ktory z tych zestawow wziac (do grania), by w przyszlosci moc niewielkim kosztem zmodernizowac je na lepsze (wyminic np. grafe i procka, bez koniecznosci calej reszty)

Zestaw 1:

MOBO DFI Infinity NF SLI-M2/G_____________________ 370zł

CPU AMD Athlon 64 3000+ Orleans BOX ______________ 280zł

RAM GoodRam 1GB 667MHz ___________________________ 360zł

GRAFIKA 2X Palit 7600GS Sonic 256MB DDR3 SLI______ 750zł

HDD Seagate 7200.10 250GB 16MB cache NCQ _________ 320zł

ZASILACZ Chieftec 450W GPS-450AA-101A ATX PFC ____ 190zł

CAŁOŚĆ: jakies 2270zł

Zestaw 2:

Procek - c2d E 6300 - 655zl

Plyta glowna ECS P4.P965T-A I965 S775 DŹW/SIE/SAT - 345 zl

RAM GoodRam 1GB 667MHz - 360zł

GRAFIKA Palit 7600GS Sonic 256MB DDR3 375zł

HDD Seagate 7200.10 250GB 16MB cache NCQ _________ 320zł

ZASILACZ Chieftec 450W GPS-450AA-101A ATX PFC ____ 190zł

CAŁOŚĆ: jakies 2245zł

Wiecej kasy nie doloze

(obudowe, myszke, klawe, nagrywarke itd. juz mam)

Planuje to co sie da podkrecic

Z poczatku bylem sklonny ku zestawowi nr1, ktory sobie zlozylem na podstawie przyklejonego watku na tym forum. Jednak widze, ze ludzie polecaja tez by teraz brac c2d zamiast athlona, lecz to z kolei wiaze sie ze spadkiem srodkow przeznaczonych na grafike. Jak wyglada roznica wydajnosci tych zestawow w grach? Ktory lepszy? A ktory bardziej przyszlosciowy? A moze jeszcze cos innego?

Moze ktos mi napisac co zyskuje w przypadku pierwszego i drugiego zestawu, co z kolei trace? Komp musi byc kupiony na dniach, za bardzo sie na tych nowosciach nie znam i nie mam zbytnio czasu czytac te wszystkie recenzje, porownania itd.

Dzieki z gory za jakies porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=221790

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134

Zamiast sli jeden 7900 albo jakiś radek. Po za tym w zestawie z C2D jest beznadziejna płyta, zasilacz może huntkey 350W?? IMO zestaw numer 1.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no wiec dokonalem pare poprawek:

Procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket AM2) Orleans 319.00

Płyta główna Abit KN9 316.00

Pamięć RAM GoodRam DDR2 1GB 667MHz 380.00

Karta graficzna GAINWARD GF-7900GS PX 512 2DVI/TV BOX 769.00

Dysk twardy Seagate 250 GB Barracuda 7200.9 16MB 331.00

Zasilacz HuntKey 400W HK-350AP 200.00

Razem brutto: 2315.00

I jak? Moze byc? Czy jeszcze jakies poprawki wprowadzac?

C2D mi sie raczej nie oplaca za ta cene - lepiej chyba pojsc w grafike i cieszyc sie lepsza wydajnoscia w grach niz patrzec na super wyniki w jakis programach. A budzet i tak juz mocna nagialem, wiec wiecej nie dam ani grosza wiecej. Poza tym postaram sie grafe i procka troche pokrecic.

prosze o jakies opinie, bo chcialbym juz zaklepac zestaw (do jutra musze miec liste komponentow)

Edytowane przez *Luck*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukaspl21 - jak w sensie "kaprysne"? Moga nie chodzic, czy jak? Bo widze, ze niemal wszyscy je teraz tylko pozostaja. Napewno lepiej brac kingstony? :)

YogiCK - tez z poczatku nawet myslalem nad podstawka 939, bo ogolnie jest lepsza w tej cenie, ale AM2 jest bardziej swieza i to na nia bedzie AMD jeszcze jakis czas wypuszczac nowe procki - a zalezy mi, by gdy zestaw sie zestarzeje moc zmienic proca i grafe bez wymiany calej reszt - za duzo kosztow mam ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukaspl21 - jak w sensie "kaprysne"? Moga nie chodzic, czy jak? Bo widze, ze niemal wszyscy je teraz tylko pozostaja. Napewno lepiej brac kingstony? :)

no na początku było głośno ze nei chodzą na DFI potem gigabyte doszło a ostatnio jeden koleś mial problemy z odpaleniem ich własnei pod tym abitem a kingstony raczej są uniwersalne i odpalają wszędzie :wink:

POZDRO

Edytowane przez lukaspl21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi