Skocz do zawartości
raki

Temperatura chipsetu!

Rekomendowane odpowiedzi

no temp jest duże.Ale zależy czy są to autentyczne dane.Najlepiej jak osiągnie tą temp. wyłącz szybko kompa i dotknij radiatora chipseu.Jak się oparzysz to będzie autentycznie.Fakt to jest dużo, niewiem pokombinuj coś z wiatrakiem, żeby większy założyć albo radiatorek większy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij radiator z chipsetu i pormaruj srebrna pasta ;)

powinna sie obnizyc moze nie o wiele ;) zalezy czym miales przykoejony radiator !moj kumper wczoraj mi powiedzial ze jak zdjol radiator z ecs-a k7..... nie pamietam nzawy to ze radiator byl przyklejony tasma dwustronna :o lol

albo on cisnol kit albo to ecs taki numwe wywinol :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę koledzy przesadzają z tą pastą cytat z serwisu gwarancyjnego "do odprowadzenia ciepła użyto srebrnej pasty przewodzącej,która uszkodziła płytę główną w związku z tym gwarancja została anulowana" Zobacz w instrukcji lub na płycie gdzie zlokalizowany jest czujnik RT1 i będziesz wiedział o jaki element chodzi.Gdybyś podał nazwę płyty to otrzymasz więcej informacji.Otwarta obudowa wbrew krążącym pogłoskom wcale nie obniża temperatury co wiąże się z cyrkulacją powietrza- w tej materii wypowiadano się swego czasu na łamach pism komputerowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.Otwarta obudowa wbrew krążącym pogłoskom wcale nie obniża temperatury co wiąże się z cyrkulacją powietrza- w tej materii wypowiadano się swego czasu na łamach pism komputerowych.

W zupełnści sie z tym zgadzam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a masz na chipsecie wiatrak czy sam radiator?? Jak tylko radiator do dokup jakis wiatraczeki to powinno zbic. swoaj droga nie masz jakos fatalnie duzej tej temp. Ja mam na mojej max 34*C bez zdejmowania radiatora i smarowania pasta, wiec looz. jedynie co to kupilem wiatrak manhattan i przykrecilem do chipsetu!! Sprobuj!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twojej płycie znajduje się zintegrowany z monitoringiem układ I/O który pobiera dane z czujników RT2 (pod procesorem) i RT1 rozmieszczony obok gniazda FAN1.Jeśli tam jest czujnik jak pod procesorem to podaje Ci temp.otoczenia.Natomiast jeśli znajdują się tam piny luźne to masz przypadkowy pomiar , jeśli jest to kabelek z czujnikiem to sprawdź gdzie jest podpięty (często podpinany jest do chipa grafiki) i jak jest podpięty,a może leży gdzieś luzem. Popraw mocowanie i usytuowanie i dokonaj pomiaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uhuhu :) u mnie na abicie temp 21 stopni, ale tez msuialem zmienic nieco wiatrak bo stary sie doslownie zatarl :) mimo wszystko wart oposmarowac pasta, bo zawsze to lepsze niz radiatory przyklejone na tasme swustronna ktora super izoluje praktycznie cieplo. Ostatnio widzialem taka kombinacje na radeonie jak ktos poprzyklejal na zwykla tasme radiatory i zaczely odpadac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę koledzy przesadzają z tą pastą cytat z serwisu gwarancyjnego "do odprowadzenia ciepła użyto srebrnej pasty przewodzącej,która uszkodziła płytę główną w związku z tym gwarancja została anulowana" .

to moze lepirj uzyc Arctic alumina i nkt sie nie przyczepi o utrate g gawarancji , moze nie tak tobra jak na srebrze ale nie zrobi zwarcia ( tak mi sie wydaje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw sprawdz czy faktycznie masz taka temp. dotknij paluchem radiatora jak sie nie oparzysz to sie nie masz czym przejmowac :lol: jesli zas bedzie inaczej to skombinuj sobie nowy radiatorek na chipset albo zaloz wentyla na tego co masz powinno pomodz po drodze zmien jeszcze paste

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no troche za bardzo wysoka (jak to jest faktycznie temp chipsetu). nie wiem jak u ciebie jest to zrobione, ale u mnie mam non-stop 22*C i kijowy radiatorek na mostku północnym. jak tak dalej pojdzie to kpu sobie wc i odrazu blok na chipsey, a w przeciwnym wypadku zainwestuj w dobry coolerek nas chipset. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Mam Solteka DRV5 na kt333, u mnie Soltek Hardware Monitor pokazuje tak: ABSII - temperatura z diody w procku, RT1 - dioda pod prockiem, RT2 - podpinany czujnik na kabelku. wiec to co podajesz RT1 to chyba twoja temp pod prockiem a nie temp chipsetu???!!! Chyba ze to Soltek zamienia sobie bezsensownie na kazdej plycie oznacza inaczej, ale nie sadze, nonsens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.Otwarta obudowa wbrew krążącym pogłoskom wcale nie obniża temperatury co wiąże się z cyrkulacją powietrza- w tej materii wypowiadano się swego czasu na łamach pism komputerowych.

a ja sie z tym nie zgadzam......u mnie akurat jest odwrotnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na chipsecie temperatura nieprzekracza 30C, a nie mam wiatraka i mam firmowy radiator Soltek'a i pasty niewymienialem. Wiec napewno masz zaduza temperature.

powyżej już napisałem że to nie jest jednak temp. chipsetu... tylko jest odczytywana z diody koło AGp... ale dzieki za odpowiedzi!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie z tym nie zgadzam......u mnie akurat jest odwrotnie...

U mnie również. Nic nie jest takie oczywiste. Jeżeli masz ch...ą cyrkulację wewnątrz, to po zdjęciu obudowy temp. spada. U mnie 8 stopni.

A obudowę mam taką, że trzeba by jej połowę wyciąć, żeby coś uzyskać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie do konca sie z tym zgodze... mam obudowe z wiatrakami wciagajacymi i wyciagajacymi powietrze + wiatrak na procesorze no i czywiscie w zasilaczu... mam niska temp w obudowie, procek ma okolo 41 - 43 stopnie... jak zdejme jedna pokrywe obudowy temp procesora spada o jakies 5 stopni, jak zdejme druga pokrywe jeszcze o jakies 2 stopnie... czym to tlumaczyc?

mam duza przedluzana obudowe, w ktorej jest dobra cyrkulacja powietrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij radiator z chipsetu i pormaruj srebrna pasta ;)

powinna sie obnizyc moze nie o wiele ;) zalezy czym miales przykoejony radiator !moj kumper wczoraj mi powiedzial ze jak zdjol radiator z ecs-a k7..... nie pamietam nzawy to ze radiator byl przyklejony tasma dwustronna :o lol  

albo on cisnol kit albo to ecs taki numwe wywinol :D

dokladnie tak... jest przyklejony taka gruba tasma dwustronna :) nie wiem czy to przeszkadzalo w pracy komputera, ale jak to zobaczylem to zerwalem ta tasme, posmarowalem radiator pasta termoprzewodzaca, na rogach super glue i przykleilem na stale do chipa :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...