Blowy Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Witam. Mam poważny problem z pamięciami. Podczas czyszczenia komputera uszkodziłem jedną z dwóch kości 512MB GoodRam DDR 400Mhz 3200CLS. Przy uruchomieniu komputera po prostu spaliła się jedna kość uszkadzając przy tym jeden slot. Nie stać mnie teraz na wymianę płyty głównej a komp jest sprawny bo sprawdzałem pozostałe dwa sloty i jest ok. Posiadam płytę GIGABYTE K8 Triton GA-K8VT800 z procem AMD64 3000 Socket 754 która posiada łącznie trzy sloty bez duala w tym jeden slot uszkodzony(spalone styki). Pracuje na komputerze w programie 3D studio max i nie wyobrażam sobie funkcjonowania tego programu z jedną kością 512MB. Czy będzie wszystko ok jak dokupią drugą kość 1GB tego samego producenta ? wtedy będę mieć 1,5 GB ramu wykorzystując dwa sprawne sloty czyli jeden slot 1GB a drugi 512 Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawioG Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Z własnych doświadczeń - powinno zadziałać . W tej chwili pracuję na komputerze z 2-oma kośćmi o różnych pojemnościach (w dodatku różnych producentów), w przeszłości miałem nawet chwilowo obsadzone 4 sloty, 4-rema kościami o różnych pojemnościach. Na wszelki wypadek możesz jednak zabrać komputer do sklepu i poprosić, żeby sprzedawca włożył pamięć i odpalił całość. Nie zaszkodzi też zajrzeć do instrukcji do płyty (lub na stronę producenta)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Będzie działać pod warunkiem, że 2 pozostałe sloty są na pewno sprawne. Edytowane 4 Stycznia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Przydaloby sie tez upewnic ze w 1 slocie nie ma jakiegos zwarcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 zadziala na 100% (no moze poza ewentualnymi resetami itd jesli np krecisz kosci i przegniesz z timingami) a mnie ciekawi jak uszkodziles ram i slot? podczas czyszczenia? dla mnie sprezanym powietrzem nie mozna nic uszkodzic:P ( co najwyzej galke oczna:D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Powinno zadziałać teoretycznie, bo w praktyce niestety mobo jest wybredne czyli, może akurat nie chodzić na tej konfiguracji slotów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blowy Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Dzięki za rady. Jutro tak zrobię. Wstyd się przyznać. Największa porażka jaka mi się trafiła. Wyjąłem kości ze slotów i przy ponownym wciśnięciu jedną z kości włożyłem odwrotnie i nie wiem jakim cudem. Zwłaszcza ,ze nie jednego kompa zmontowałem w życiu :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 ja tak wsadzalem pamieci, ze oberwalem rezystory na nich...pchalem zamiast w slot w miejsce pomiędzy... nauczka na przyszlosc, nie wkładać nic na ślepo, przy slabym swietle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...