Skocz do zawartości
vileN-

'przycięcia' Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od czasu ostatniego formata (cały dysk został sformatowany i od nowa podzielony na partycję), zainstalowaniu wszystkich potrzebnych programów, zauważyłem pewien problem. Gdy nadchodzi nowa wiadomość w Tlenie (mrugająca koperta w tray'u) komputer drastycznie zwalnia i strasznie przycina. Po otworzeniu okna z wiadomością wszystko wraca do normy.

Na początku myślałem, że to jakiś wirus/spyware. Więc przeskanowałem komputer AOL'em, Spy-Botem, Ad-Awarem - żadnych efektów.

Zdefragmetowałem też cały dysk, co zajęło bardzo dużo czasu, nigdy wcześniej tak długo to nie trwało, chociaż miałem więcej danych (przy dysku 80gb miałem 60-70gb zajęte i defragmentowało się w 1,5h, a teraz przy zaledwie 15gb zajętych defragmetacja trwała ponad 3h).

Konfiguracja sprzętowa:

AMD Athlon 2000XP+

ASRock K7VT2

GeForce 4 mx 440

RAM: 256DDR, nie znam marki, pewnie jakieś no-name

Dysk: WDC WD800BB-00DKA0 (74 GB)

Zasilacz: 300W Codegen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi wyglada na blad w tlenie, tez czasem mam cos podobnego tylko, ze ja mam, ze od razu mi otwiera okienko rozmowy, czasem jak ktos napisze to komp zamiera na kilka sekund... Nie zdarza sie to czesto ale jednak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki do plyty glownej? A kwestie zasilania pomine...

Sterowniki ściągnięte ze strony producenta.

A mi wyglada na blad w tlenie, tez czasem mam cos podobnego tylko, ze ja mam, ze od razu mi otwiera okienko rozmowy, czasem jak ktos napisze to komp zamiera na kilka sekund... Nie zdarza sie to czesto ale jednak...

Też nad tym myślałem, ale przed formatem było wszystko dobrze, ściągnąłem nawet tą wersje, którą miałem wcześniej i dalej ten sam problem.

zasilacz na to bym spojrzal odrazu, on zabija Ci dysk przez to takie jaja sie dzieja...

Ale problem polega na tym, że dzieję się to przy przychodzeniu wiadomości, w grach nie odnotowałem żadnych spadków wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej miałem około 10 zainstalowanych pluginów, ale teraz nic dodatkowego nie instalowałem - po prostu zapomniałem o tym.

Zapomniałem dodać dość ważnej rzeczy. 2 razy zdarzyło mi się, że monitor zgasł mi (tak jak to się dzieje, gdy nic się nie robi na komputerze) i dopiero po ruchu myszką / kliknięciu na klawisz klawiatury zaczął on normalnie chodzić.

Ogólnie komputer bardzo muli, gdy np. zostawie ściąganie, przychodzę, włączam monitor i przez kilka sekund wszystko zamula, a zaraz jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mało RAMu, więc się nie dziw że przez chwilę po powrocie do komputera system ci zamula. Zasilacz może i nic do twojego prblemu nie ma, ale w trosce o sprzęt zmienił bym go na coś normalnego.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW mógł byś dawać screena samego okna, a nie całego pulpitu??

no wiesz.. niektórzy chcą się pochwalić tapetą, grami.. programami w trayu...

Na przyszłość prawy ALT+PrintScreen = zrzut aktywego okna... jesli już nie umiecie obrobić screenshota w paincie...

A jeśli chodzi o zasilacz... to wiadomo jest to ważny element... ale bez przesady.. wszelkie problemy jakie wystąpią to niektórzy od razu winią za to zasilacz bo codegen czy megabajt... Tak samo jak ongiś na każdy problem było jedno rozwiązanie.. format c:...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi