Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co wy na to ???

http://www.tomshardware.pl/cpu/02q2/020506/index.html

Pewnie TH jest stronniczy :):):)

Kto tak powie temu kostka cukru :)

spoko wyślij na priv'a :)

i przeczytaj dokładnie ten text / nie żebym był stronniczy ale tam pisze że nadal xp jest niepokojąco blisko tego nowego cuda intela :)/

a i można odwrócić sytuację : dlaczego intelowi zajeło tak dużo czasu powrócenie na szczyt? :) / ile to generacji taktowań ,magistral, pamięci i jąder? :) /

tak też można odczytać ten artykuł i tez będzie poprawnie

ale tak BTW to miło bo ta wojenka miedzy intelem a amd trwa dalej / i oby trwała wiecznie czego fanom obydwu stron życzyć trzeba /

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mala uwaga ,pomijajac fakt rzeczywistego taktowania,to oznaczeniowo Athlon XP 2100+ ma rywalizowac z czyms pomiedzy P4 2.0 i 2.2 spojrz na testy jeszcze raz :-).Pozatym konia z rzedem temu kto dostanie RIMMY na ktorych oni PIV testowali, na DDR-ach PIV spada wydajnosc.A ogolnie to wszystko mnie cieszy bo Athlony XP zaczynaja miec ceny porownywalne z nowymi celeronami ,wiec moze wkoncu sobie kupie ;-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Taka mala uwaga ,pomijajac fakt rzeczywistego taktowania,to oznaczeniowo Athlon XP 2100+ ma rywalizowac z czyms pomiedzy P4 2.0 i 2.2 spojrz na testy jeszcze raz :-).Pozatym konia z rzedem temu kto dostanie RIMMY na ktorych oni PIV testowali, na DDR-ach PIV spada wydajnosc.A ogolnie to wszystko mnie cieszy bo Athlony XP zaczynaja miec ceny porownywalne z nowymi celeronami ,wiec moze wkoncu sobie kupie ;-]

Hehe, zawsze to jakas pociecha :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za wyścigiem P4 z XP Przypomnijcie sobie czasy kiedy Pentium MMX górował nad swojimi rywalami, co pozwalało Intelowi na podnoszenie cen Pentium. A tak przynajmniej muszą trzymać cene bo AMD im nie odpuści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Kaeresie takie twierdzenia o wyzszosci Intela sa zenujace.

Pomijajac juz fakt, ze to 2100+ i 2.5 Ghz, trzeba miec na uwadze, ze cena tego PIV jest 2-3 razy wieksza niz Athlona a roznica juz nie jest taka duza prawda? :) To nie problem zrobic jeszcze szybszy proc dajacy 10% wieksza wydajnosc za 2 razy wieksza kase, ale trzebabyc skonczonym kretynem zeby takie PIV kupic.

1.6 Northwood to jedyne sluszne wyjscie nie kupilbym szybszego PIV, gdzy wyrzucilbym pieniadze w bloto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Kaeresie takie twierdzenia o wyzszosci Intela sa zenujace.  

Pomijajac juz fakt, ze to 2100+ i 2.5 Ghz, trzeba miec na uwadze, ze cena tego PIV jest 2-3 razy wieksza niz Athlona a roznica juz nie jest taka duza prawda? :) To nie problem zrobic jeszcze szybszy proc dajacy 10% wieksza wydajnosc za 2 razy wieksza kase, ale trzebabyc skonczonym kretynem zeby takie PIV kupic.  

1.6 Northwood to jedyne sluszne wyjscie nie kupilbym szybszego PIV, gdzy wyrzucilbym pieniadze w bloto :)

Po pierwsze nie prawda !!! Gdzie widziales ceny 3x wieksze od Athlona 2400+ ??? Cen tych poprostu jeszcze nie ma. Co do ceny P4 2.26 FSB533 to kosztuje 1200 pln wiec nie dupic mi tu o wysokiej cenie.

Po drugie wlasnie JEST PROBLEM zrobic 10% szybszy procesor niz jest w stanie w danej chwili firma osiagnac (dlaczego AMD tego nie potrafi ?) I nie o kupowaniu byla mowa tylko powerze Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIV 2.26 Ghz -1590 cena z WGK

Athlon 2100+ okolo 900

I co ty na to ?

Doplacisz 700 do wydajnosci wiekszej o 5%? Bo ja mam jescze troche rozumu i tego bym nie zrobil.

Taka gowniana roznica w wydajnosci nie jest tego warta przyznasz chyba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 2100+ okolo 900  

I co ty na to ?

Doplacisz 700 do wydajnosci wiekszej o 5%? Bo ja mam jescze troche rozumu i tego bym nie zrobil.

To sa chyba ceny z 2001 roku :P

Ceny z pcprojekt

Athloon 2100+ - 1200 pln

Pentium 4 2.26 - 1220 pln

Lepiej powiedz co Ty na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 2100+ okolo 900  

I co ty na to ?

To sa chyba ceny z 2001 roku :P

Ceny z pcprojekt

Athloon 2100+ - 1200 pln

Pentium 4 2.26 - 1220 pln

Lepiej powiedz co Ty na to ?

Po pierwsze zawyżasz cenę AMD, a zaniżasz PIV po drugie już Ci ktoś napisał, że pamieci z którymi był testowany P4 są nie do kupienia praktycznie nigdzie, a więc wyniki są teoretyczne, dla frajerów, którzy się lubią jarać liczbami. Pamięci współpracujące z FSB 533 MHz będą dostępne jak dobrze pójdzie za kilka miesięcy, a wtedy PIV będzie się musiało mierzyć Hammerami, a te startują jako 3000+... W pewny zastosowanuiach obecnie PIV ma rzeczywiście niewielką przewagę. Fakt po kilku latach w końcu udało się odzyskać intelowi koronę wydajności, ale podjerzewam, że tylko na chwilę... Zwróć uwagę, że jest to okres kiedy intel jest rozbujany z najnowszymi swoimi technologiami, a AMD własnie je wprowadza...

Nie jest to w każdym razie nokaut taki, jakim było wprowadzenie przez AMD 1GHz, a później 1,2GHz podczas gdy intel miał problemy z produkcją 1GHz (porównywalnego wydajnościowo z Duronem 1GHz).

Słyszałeś może, że Athlony z magistralą (nieoficjalną) 166MHz bez podkręcania zegara (po zmniejszeniu mnożnika) zyskują 7-12% na wydajności? Przydałoby się u Toma takie porównanie - wtedy PIV nie wyglądałby już tak wesoło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze zawyżasz cenę AMD, a zaniżasz PIV po drugie już Ci ktoś napisał, że pamieci z którymi był testowany P4 są nie do kupienia praktycznie nigdzie, a więc wyniki są teoretyczne, dla frajerów, którzy się lubią jarać liczbami. Pamięci współpracujące z FSB 533 MHz będą dostępne jak dobrze pójdzie za kilka miesięcy, a wtedy PIV będzie się musiało mierzyć Hammerami, a te startują jako 3000+... W pewny zastosowanuiach obecnie PIV ma rzeczywiście niewielką przewagę. Fakt po kilku latach w końcu udało się odzyskać intelowi koronę wydajności, ale podjerzewam, że tylko na chwilę... Zwróć uwagę, że jest to okres kiedy intel jest rozbujany z najnowszymi swoimi technologiami, a AMD własnie je wprowadza...

Nie jest to w każdym razie nokaut taki, jakim było wprowadzenie przez AMD 1GHz, a później 1,2GHz podczas gdy intel miał problemy z produkcją 1GHz (porównywalnego wydajnościowo z Duronem 1GHz).

Słyszałeś może, że Athlony z magistralą (nieoficjalną) 166MHz bez podkręcania zegara (po zmniejszeniu mnożnika) zyskują 7-12% na wydajności? Przydałoby się u Toma takie porównanie - wtedy PIV nie wyglądałby już tak wesoło...

Nie zawyzam ani nie zanizam cen - pcprojekt - check this out.

Co do wprowadzania technologii to masz racje i o to mi tutaj chodzi. AMD w tyle. A o tym, ze athlony zwiekszaja swoja wydajnosc po przetaktowaniu do tej samej predkosci zegara ale za pomoca FSB i mnoznika to chyba normalka. Nie wiem do czego to mial byc tekst (???)

Nie wspominaj lepiej o testach na podkreconych prockach bo to nie PIV mialby nie wesolo ale wrecz odwrotnie (ktore proce sie lepiej kreca?Hmm, PIV ? - brawo ! )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawyzam ani nie zanizam cen - pcprojekt - check this out.

Co do wprowadzania technologii to masz racje i o to mi tutaj chodzi. AMD w tyle. A o tym, ze athlony zwiekszaja swoja wydajnosc po przetaktowaniu do tej samej predkosci zegara ale za pomoca FSB i mnoznika to chyba normalka. Nie wiem do czego to mial byc tekst (???)

Nie wspominaj lepiej o testach na podkreconych prockach bo to nie PIV mialby nie wesolo ale wrecz odwrotnie (ktore proce sie lepiej kreca?Hmm, PIV ? - brawo ! )

Ja nie piszę o podkręcaniu tylko o zmianie magistrali - czytaj uważnie. Jest to możliwe i działa bez problemu z każdym bez wyjatku procesorem z chipsetem KT333 (bez podkręcania chipsetu i procka) brak oficjalnej obsługi FSB 166MHz jest najprawdopodobniej związany z marktingiem AMD (ma to być jeszcze jedna nowość w Hammerach i jest oczywiste takzę ze względu na przyszłe pozycjonowanie Athlonów na rynku low-end). Co do faktycznego podkecania, to nie wciskaj ciemnoty. Na Tomshardware możesz sprawdzić, że podkręcone PIV nawet na 3GHz (z pamięciami DDR. bo RDRAM na 533 MHz i tak pracują tylko w wersjach prototypowych) jest często wolniejsze niż na 2,53 z RDRAM, tak więc podkręcony P4 w praktyce i tak już nie będzie szybszy w przeciwieństwie do Athlonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co tu dużo mówić , intel produkuje jak na razie szybszy procesor, ale też co tu porównywać, to całe porównanie na Tom... to wielki shit, równie dobrze można by porównać procesory VIA i Duronami czy Celeronami, w ogóle nie ten pułap cenowy i nie te przeznaczenie. Po prostu jak na razie AMD nie ma procesora z najwyższej półki i tak naprawdę nie jest to jej potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tylko jedna mala w uwage najnowszy procek intela pracuje z ponad 900 MHz wyzszym zegarem .. niz najnowszy proc AMD ... a AMD i tak swietnie sobie daje rade ... i jest bliko tego "CUDA" intela ... wiec proponuje zastanowic sie nad tym jak wygladalby procek Intela w testach gdyby procek AMD pracowal z ta sama czestotliwoscia ... hmm ... jak na moje oko to proc Intela by tu duzo nie nawojowal .. zapewne zostal by baaardzo dlaeko w tyle za AMD ... i to jest porzewaga AMD ... bo z duzo nizszym zegarem jest wstanie gonic konkurenta ktory ma zegar wyzszy o te 900 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tylko jedna mala w uwage najnowszy procek intela pracuje z ponad 900 MHz wyzszym zegarem .. niz najnowszy proc AMD ... a AMD i tak swietnie sobie daje rade ... i jest bliko tego "CUDA" intela ... wiec proponuje zastanowic sie nad tym jak wygladalby procek Intela w testach gdyby procek AMD pracowal z ta sama czestotliwoscia ... hmm ... jak na moje oko to proc Intela by tu duzo nie nawojowal .. zapewne zostal by baaardzo dlaeko w tyle za AMD ... i to jest porzewaga AMD ... bo z duzo nizszym zegarem jest wstanie gonic konkurenta ktory ma zegar wyzszy o te 900 MHz

Powtarza sie ten teskst przy kazdym tescie w ktorym AMD jest slabsze. Marny to argument jak i procki AMD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarza sie ten teskst przy kazdym tescie w ktorym AMD jest slabsze. Marny to argument jak i procki AMD :)
dlaczego marny ?

badzo dobrze świadczy to o dojrzałości projektu amd / po prostu są dwie drogi do mocy :) albo wysokie taktowanie albo zoptymalizowany projekt / mnie tam rybka jak jest taktowany procek byle by to co chce robił szybko i nie był zbyt drogi /częste modyfikacje kosztują :)/

że tak porównam: po co używać 6 litrowego silnika o mocy 150KM jesli można użyć 3 litrowego który ma ich 140

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego marny ?

badzo dobrze świadczy to o dojrzałości projektu amd / po prostu są dwie drogi do mocy :) albo wysokie taktowanie albo zoptymalizowany projekt / mnie tam rybka jak jest taktowany procek byle by to co chce robił szybko i nie był zbyt drogi /częste modyfikacje kosztują :)/

że tak porównam: po co używać 6 litrowego silnika o mocy 150KM jesli można użyć 3 litrowego który ma ich 140

pozdro

Ale jaki moment obrotowy przy 6 litrach !!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek moze powiem coś mało mądrego : buhehehe

Klienci go lubią, ponieważ Intel zredukował ceny, ponieważ instalacja i konserwacja nowego Pentium 4 są banalne i ponieważ jego wydajność jest odświeżająco bliska sloganom marketingowym Intela.  

Jak to przeczytałem to wymiękłem już na samym starcie :lol: :lol: :lol:

Co tu konserwować ??? Montaż banalny dobre sobie ,koleś jak pierwszy raz montował wentyl do p4 to męczył sie jak ch... hehehe

Tom pisze ,ze intel jest tani :

]Intel jednak wypuścił Northwooda i nagle Pentium 4 stało się szybsze, mniejsze, chłodniejsze i ... czy możecie w to uwierzyć? ... tańsze!

Ładnie mi tani : p4 2.533 A - 637 USD vs AXP 2100+ -269 USD

Do tego trzeba doliczyć niewyobrażalnie drogie rd ramy ,a Athlon nawet na zwykłych pc 2100 nie będzie wiele wolniejszy od tego co było w teście , bo należy zauważyć ,ze pamięc chodziła tam asynchronicznie 133/166 (proc/mem) i to nie jest taki power jak 166/166 .

Róznic na cenie najwydaniejszej platformy Intela a AMD będzie sięgała 3-4x .

Dobrze wiem ,że Tom może miał na myśli p4 1.6A mówiąc o cenie , niestety nie jak on ma sie wydajnością do chociażby porównywalnego cenowo Athlona 1800+ (lub 1900 , nie znam dokładnych cen).

Do tego gość sie dziwi ,ze Athlon 850 jest najwolniejszy ... a czego sie spodziewał , dobrze ,że do testu jeszcze nie dorzucił durona 600 hehehe.

Czy test był stronniczy ... oczywiście. Test ukazuje sie w przeddzień premiery Tberd'a proca który ma szanse na nowo stać sie liderem wydajności o ile będzie on w satnie wyciągać częstotliwości powyżej 2 GHz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tto sie ma tak samo jak z sexem .. dylemat czy liczy sie ogromny penis bez techniki czy penis sredni i z swietna technika ... ciekawe ktory sprawi kobiecie wiecej przyjemnosci ????? moim zdanim ten drugi .. bo piwerwszy to moze sprawic wiecej ale bolu :]] buahaha ale dalem porowananie :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tto sie ma tak samo jak z sexem .. dylemat czy liczy sie ogromny penis bez techniki czy penis sredni i z swietna technika ... ciekawe ktory sprawi kobiecie wiecej przyjemnosci ????? moim zdanim ten drugi .. bo piwerwszy to moze sprawic wiecej ale bolu :]] buahaha ale dalem porowananie :))))

chyba nie masz jakiegos "kompleksa" rozmiaru ? :mrgreen:

a moze chcesz o tym porozmawiac ? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komplexa rozmiaru to ja nie mam ... moze ty ... to jest przyklad naukowy :PPP kazdy sexuaolog ci to powie .... widac ze chlopie nie w temacie jetes :PPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komplexa rozmiaru to ja nie mam ... moze ty ... to jest przyklad naukowy :PPP kazdy sexuaolog ci to powie .... widac ze chlopie nie w temacie jetes :PPPP

Jak nie masz żadnego kompleksu to zmień ten twój "długi" podpis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm .. twoj text w tym momecie pasuje jak piesc do nosa

.... bo co to ma do rzeczy? wytlumacz mi sens twojego stwierdzenia ... bo za cholere nie moge go pojac :PPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm .. twoj text w tym momecie pasuje jak piesc do nosa

.... bo co to ma do rzeczy? wytlumacz mi sens twojego stwierdzenia ... bo za cholere nie moge go pojac :PPP

Już była mowa o tym że podpisy mają mieć po 2 linijki a twój ma z 8(chodzi o ten konfig)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...