Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:idea: Mam pomysł :idea:  

Może każdy kto ma Kaeresa dość niech sie wypowie. Jest cień szansy że to da facetowi troche do myślenia!

Twoja idea jest do D***. Tu nie chodzi o to kto ma kogo dosyć bo tak to forum było by puste. Tu chodzi o to żeby nie było takich beznadziejnych kłótni jak ta i kilkanaście innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może każdy kto ma Kaeresa dość niech sie wypowie. Jest cień szansy że to da facetowi troche do myślenia!

Twoja idea jest do D***. Tu nie chodzi o to kto ma kogo dosyć bo tak to forum było by puste. Tu chodzi o to żeby nie było takich beznadziejnych kłótni jak ta i kilkanaście innych.

pogadamy jutro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wytrzymałem ty kaeres jestes skonczonym kretynem, ba nawet blaznem!.

"Popier... to moze byc ktos kto pisze takie bzdety jak Ty. Pewnie chidzolo CI o to, ze topic ma sie nazywac Intel sux ale mniejsza z tym  

Nie powinien sie nazywac intel sux bo wtedy na AMD nie byloby slow - haha.  

Masz tak ciulowego proca, a wyzywasz celki tualatainy ? - nie rob tego plizzz  

AMD nigdy nie bedzie szybsze od Intela, a juz napewno nie 50x bo wtedy napewno bym wybral ta szybsza opcje - koniu!!!  

Tobie duron w zupelnosci wystarcza a innym celeron - glupia uwage zuciles zwazajac na topic."

Synku o co ci chodzi??? Jakis kompleks? Skoro nawet nie rozumiesz o co mi chodzilo w moim poscie to gratuluje "inteligencji". Ty chcesz tylko wojny wywolywac zeby nabic postow i bez RZadnych sensownych argumentow sie klucic... zeby bylo jeszcze o co, ale to juz twoj problem i sam wiesz do kogo trzeba sie udac zeby zwlaczyc to chorobe. Sam masz guwniany procek :P Moj jest nie wiele wolniejszy od twojego po podkreceniu, a twoj w stanie spoczynku. Sam zobacz na testy tlumoku.

A czemu nie masz Durona skoro wybralbys szybsza opcje - KONIU??? (co to wogole qwa za nazwa?Ty sie leczysz??) A kupiles zasrane archaiczne sdramy buhahaha + intel szajsen CT LOL

Oki idzmy dalej.

"...dam se siana jak nie bedzie juz tutaj takich ludzi jak tristan, pit_er, Ty i paru jeszcze innych."

Dawno nie dostales??? MY bylismy TU przed toba wiedz sam wypier...j!!!

Chcesz mozemy zrobic ankiete kto ma opuscic forum... Zapewne bylbys tym "wybranym". Nic nowego nie wnosisz do dyskusji tylko posty nabijasz i ludzi wnerwiasz!

"Jezeli chodzi Ci o willamate to bardzo mozliwe. PIV1.6A napewno nie jest wolniejszy od D1.0 @ 1.3"

Zobacz testy chocby w najnowszym KŚ i Duron jest minimalnie wolniejszy od PIV1,6A. Ale nie ukrywam sa testy w ktorych dostaje po jadrze i nie ma co sie dziwic.

"Szkoda, ze z uszczypliwoscia ale dziekuje za upomnienie. Juz poprawiam.  

BTW napisalem ponad 1200 postow a dopiero teraz sie ktos kapnal "

Z tego wniosek, że NIKT dokładnie nie czyta twoich postow. Sa, wiesz co to znaczy...

Na koniec popieram w 100% ZenUs_, yuri, cana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Popier... to moze byc ktos kto pisze takie bzdety jak Ty. Pewnie chidzolo CI o to, ze topic ma sie nazywac Intel sux ale mniejsza z tym  

AMD nigdy nie bedzie szybsze od Intela, a juz napewno nie 50x bo wtedy napewno bym wybral ta szybsza opcje - koniu!!!  

Tobie duron w zupelnosci wystarcza a innym celeron - glupia uwage zuciles zwazajac na topic."

Synku o co ci chodzi??? Jakis kompleks? Skoro nawet nie rozumiesz o co mi chodzilo w moim poscie to gratuluje "inteligencji". Ty chcesz tylko wojny wywolywac zeby nabic postow i bez RZadnych sensownych argumentow sie klucic... zeby bylo jeszcze o co, ale to juz twoj problem i sam wiesz do kogo trzeba sie udac zeby zwlaczyc to chorobe. Sam masz guwniany procek :P Moj jest nie wiele wolniejszy od twojego po podkreceniu, a twoj w stanie spoczynku. Sam zobacz na testy tlumoku.

A czemu nie masz Durona skoro wybralbys szybsza opcje - KONIU??? (co to wogole qwa za nazwa?Ty sie leczysz??) A kupiles zasrane archaiczne sdramy buhahaha + intel szajsen CT LOL

Oki idzmy dalej.

"...dam se siana jak nie bedzie juz tutaj takich ludzi jak tristan, pit_er, Ty i paru jeszcze innych."

Chcesz mozemy zrobic ankiete kto ma opuscic forum... Zapewne bylbys tym "wybranym". Nic nowego nie wnosisz do dyskusji tylko posty nabijasz i ludzi wnerwiasz!

"Jezeli chodzi Ci o willamate to bardzo mozliwe. PIV1.6A napewno nie jest wolniejszy od D1.0 @ 1.3"

Zobacz testy chocby w najnowszym KŚ i Duron jest minimalnie wolniejszy od PIV1,6A. Ale nie ukrywam sa testy w ktorych dostaje po jadrze i nie ma co sie dziwic.

Z tego wniosek, że NIKT dokładnie nie czyta twoich postow. Sa, wiesz co to znaczy...

Czytasz KŚ- spoko, juz wszystko wiem. Tylko nie polecaj nikomu tego profesjonalnego czasopisma.

A co do popierania niektorych kolesi w tym Cana to jest to jeszcze najrowniejszy kolo z Was (i najmardzejszy, z jego zdaniem sie licze).

A bojke mjedzy nami dwoma zawsze Ty zaczynasz wiec ja bede zawsze konczyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest dobry pomysł. Przyśle ludziom 9tak jak mi) priva z pogórżkami i wyzwiskami... Myślę. że wystarczy go oznaczyć odpowiednio, tak aby każdy od razu wiedział z kim ma do czynienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam pomysl :idea:

moze takie prywatne animozje przeniesc na priv, albo na offtopiki ?

Wasza sprawa jak sie gryziecie, po co na ogolnym to robic ?

w koncu to hardware (znowu ktos powie ze tylko ja placze, ale wqrvia juz takie cos)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytasz KŚ- spoko, juz wszystko wiem. Tylko nie polecaj nikomu tego profesjonalnego czasopisma.

A co do popierania niektorych kolesi w tym Cana to jest to jeszcze najrowniejszy kolo z Was (i najmardzejszy, z jego zdaniem sie licze).

Co masz do KŚ??? Ja czytam testy a sa lepszy niz na TH przynajmniej nie stronnicze, a ludzi sie nie ocenia po tym co czytaja tylko jak sie zachowuja.... pomysl troche to nie powinno cie bolec. A ty jestes najglupszym Intelowcem jakiego widzialem i mialem NIE PRZYJEMNOSC czytac. Sam zobacz jak cie ludzie lubia... A bujke ty zaczoles!! Kto skomentowal i to w glupi sposub moj post??? Tak TY . A ja ci tylko odpisalem. Co o tobie mysle, ale nie zamierzam z toba dyskutowac bo jestes dla mnie zerem, jak cos bedziesz soba reprezentowal to moze, ale watpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze zwolennicy AMD (oczywiscie sa wsrod nich wyjatki) nie majac argumentow na procesory athlon przegrywajace z Intelami, bronia sie wywolujac klotnie zamiast przyznac racje, ze na dzien dzisiajeszy Intel prowadzi w wydajnosci. Tylko o to mi chodzilo w tym topicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qr.... co to jakaś mania czy co?

na kazdym serwisie jaki dziś odwiedziłem / nawet na cdrinfo które jest oazą spokoju :) dziś ktoś mocno znerwiony siedzi :( / a na niektórych ta faza była w weekend :)

Panowie tak nie można !

miast wymieniać się informacjami, wpomagac wiedzą / kłócić tez, ale bez przesady ;) / to lecą inwektywy /BTW długawy topic z tego już wyszedł :) /

może dajmy sobiwe wszyscy ciut na wstrzymanie / po browarku or dwa na twarz (BTW znam jednego takiego co potraktował to dosłownie :) i wykonał / i niechaj zapanuje radośc powszechna :) / chyba z browarkami przesadziłem już ;)/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz do KŚ??? Ja czytam testy a sa lepszy niz na TH przynajmniej nie stronnicze, a ludzi sie nie ocenia po tym co czytaja tylko jak sie zachowuja.... pomysl troche to nie powinno cie bolec. A ty jestes najglupszym Intelowcem jakiego widzialem i mialem NIE PRZYJEMNOSC czytac. Sam zobacz jak cie ludzie lubia... A bujke ty zaczoles!! Kto skomentowal i to w glupi sposub moj post??? Tak TY . A ja ci tylko odpisalem. Co o tobie mysle, ale nie zamierzam z toba dyskutowac bo jestes dla mnie zerem, jak cos bedziesz soba reprezentowal to moze, ale watpie.
O to czy mnie ludzie lubia to Ty sie nie martw. Ci co maja mnie lubiec to to robia ze wzajemnoscia i zrozumieniem. Tobie raczej daleko do tego grona, nie polecilbym Twojej osoby zadnemu szanujacemu sie znawcy AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywam P III 500@620 jednak zestarzal sie on i planuje zmiane na Athlona poniewaz procki AMD sa o wiele tansze, w domowym zastosowaniu lepsze no i bardziej przydatne przy overclockingu.

Dalej co do klutni, jestem na tym forum od niedawna wiec nie bede wnikal w spory ale zauwazylem, ze duzo klutni jest pomiedzy zwolennikami Intela i AMD i kazdy widzi w swoim procku zalety wiec wedlug mnie tak wojna jest bez sensu. Poprostu przeniscie sie na np: Osla Laczke albo na priva i tam konczcie klutnie, szkoda zasmiecania forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale fajnie sie kłócicie, chętnie bym się dołączył, ale nie mam żadnego teksktu fajnego, a szkoda :(

a tak do rzeczy - czysta ciekawość co to KŚ? chodzi o komputer świata czy cuś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki idzmy dalej.

:( :( :( :( ŚWIĘTE SŁOWA :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki idzmy dalej.

Slowa, tylko slowa. Zeby jeszcze byly madre ale z ta swietoscia to juz lekka przesada :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki idzmy dalej.

nic dodać nic ująć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Kaeresie takie twierdzenia o

Po drugie wlasnie JEST PROBLEM zrobic 10% szybszy procesor niz jest w stanie w danej chwili firma osiagnac (dlaczego AMD tego nie potrafi ?) I nie o kupowaniu byla mowa tylko powerze Intela.

Hehe, chyba nie bardzo kumasz o co biega. Chciałbym cię uświadomić że przy obecnym stanie posiadanej technologii przez obu producentów , są oni w stanie produkowaćprocki i po 5Ghz. Dlaczego tego nie robią ??? Prosta przyczyna : siano , marketing itp.

Wyobraź sobie sytuacje kiedy to intel lub amd wypuszczająp rocek który posiada max czestotliwość jakapotrafią osiągnąć powiedzmy 5Ghz, ok a co po miesiącu pokażą jak już ludzie będąmieli głęboko w dupsku te 5Ghz ?? Nic !! a to dlaczego ?? Bo modyfikacja lini produkcyjnej dużo kosztuje, i najpierw trzeba zarobić z tej poprzedniej zeby utopić kase w nową. Dlatego firma która wypuści procek powiedzmy o 0.3Ghz szybszy odrazu jest katowana przez drugą która wypuszcza proca o 5% szybszego z i tak w kółko, a wiadomo co kupi zwykły nic nie kumający klijent - kupi to co jest z wieksza liczba lub minimalnie szybsze, a nie wytłumaczysz mu żę procek który jest o 5% wolniejszy a o 1/3 tańszy ma lepszy stosunek wydajności do ceny i że tych 5% i tak nie odczuje. Dobrze wiem co pisze, bo sam pracuje w sklepie gdzie przychodzą ludzie i kupują właśnie takie zestawy z takimi procami. Czasem nawet kosztem ilości ramu, tylko po to by syn mógł powiedzieć kolesiom na kwadracie że ma najnowszego PIV czy A Xp..

Wyścig jaki prowadzi Intel z Amd to nic innego jak czysto ekonomiczne napędzanie wielkiej machiny do produkcji sałaty. Obie firmy potrafiąze zwykłych klijentów wyciągnąć siana ile im sie podoba, na każdym procku który tylko minimalnie jest lepszy od poprzedniego. Doskonałym przykładem również mogą być procki low-end np Durony: Duron 1Ghz kosztuje ok 200zł , duron 1.2 ok 260 a duron 1.3 który jest minimalnie szybszy od poprzedniego przekracza różnice w cenie dwuch poprzednich o conajmniej 1/3.. Czy to nie wspaniały marketing...

Tak więc wszelkie gadanie o tym że któryśz producentów jest ograniczony technologicznie, lub że częstotliwości z którymi puszczają swoje najszybsze proce t omaź co potrafią osiągnąć jest totalną brednią..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, chyba nie bardzo kumasz o co biega. Chciałbym cię uświadomić że przy obecnym stanie posiadanej technologii przez obu producentów , są oni w stanie produkowaćprocki i po 5Ghz. Dlaczego tego nie robią ??? Prosta przyczyna : siano , marketing itp. 

Wyobraź sobie sytuacje kiedy to intel lub amd wypuszczająp rocek który posiada max czestotliwość jakapotrafią osiągnąć powiedzmy 5Ghz, ok a co po miesiącu pokażą jak już ludzie będąmieli głęboko w dupsku te 5Ghz ?? Nic !! a to dlaczego ?? Bo modyfikacja lini produkcyjnej dużo kosztuje, i najpierw trzeba zarobić z tej poprzedniej zeby utopić kase w nową. Dlatego firma która wypuści procek powiedzmy o 0.3Ghz szybszy odrazu jest katowana przez drugą która wypuszcza proca o 5% szybszego z i tak w kółko, a wiadomo co kupi zwykły nic nie kumający klijent - kupi to co jest z wieksza liczba lub minimalnie szybsze, a nie wytłumaczysz mu żę procek który jest o 5% wolniejszy a o 1/3 tańszy ma lepszy stosunek wydajności do ceny i że tych 5% i tak nie odczuje. Dobrze wiem co pisze, bo sam pracuje w sklepie gdzie przychodzą ludzie i kupują właśnie takie zestawy z takimi procami. Czasem nawet kosztem ilości ramu, tylko po to by syn mógł powiedzieć kolesiom na kwadracie że ma najnowszego PIV czy A Xp.. 

Wyścig jaki prowadzi Intel z Amd to nic innego jak czysto ekonomiczne napędzanie wielkiej machiny do produkcji sałaty. Obie firmy potrafiąze zwykłych klijentów wyciągnąć siana ile im sie podoba, na każdym procku który tylko minimalnie jest lepszy od poprzedniego. Doskonałym przykładem również mogą być procki low-end np Durony: Duron 1Ghz kosztuje ok 200zł , duron 1.2 ok 260 a duron 1.3 który jest minimalnie szybszy od poprzedniego przekracza różnice w cenie dwuch poprzednich o conajmniej 1/3.. Czy to nie wspaniały marketing... 

Tak więc wszelkie gadanie o tym że któryśz producentów jest ograniczony technologicznie, lub że częstotliwości z którymi puszczają swoje najszybsze proce t omaź co potrafią osiągnąć jest totalną brednią..

W 80 procentach masz racje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w których tych 20% nie mam ??

Bo to co napisałem to dokładnie 100% prawdy ( no możę poza cenami Duronów, bo  z nimi można polemizować ) :)

Powiedzmy te 20% to AMD nie umie wyprodukowac proca ponad 2Ghz - nie mow, ze nie chce :P

Co do ceny D1.3 to bylo tak, ze D1.0, D1.1, D1.2, D1.3 na poczatku miedzy nimi byla taka sama roznica cenowa. Teraz AMD spostrzeglo, ze ludzie nie chcieli kupowac D1.2 bo D1.0 lepiej chodzi, wiec spuscili z ceny do poziomu prawie D1.0. AMD przez takie operacje zalicza straty juz od ponad roku. Na D1.3 z cena prawie taka sama jak D1.0 juz nie mogli sobie pozwolic i ot cala filozofia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy te 20% to AMD nie umie wyprodukowac proca ponad 2Ghz - nie mow, ze nie chce :P

Co do ceny D1.3 to bylo tak, ze D1.0, D1.1, D1.2, D1.3 na poczatku miedzy nimi byla taka sama roznica cenowa. Teraz AMD spostrzeglo, ze ludzie nie chcieli kupowac D1.2 bo D1.0 lepiej chodzi, wiec spuscili z ceny do poziomu prawie D1.0. AMD przez takie operacje zalicza straty juz od ponad roku. Na D1.3 z cena prawie taka sama jak D1.0 juz nie mogli sobie pozwolic i ot cala filozofia :)

Durony dla AMD zawsze były deficytowym interesem, tamten rok mieli udany dlatego że po raz pierwszy sprzedali więcej Athlonów niż Duraków. Ot co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że umie, ale na razie nie może bo musi przerzucić sie na stałe na 0.13m i wtedy może spokojnie mysleć o produkcji 2Ghz, a czemu tego nie robi ?? Dlatego że poprostu nie musi jeszcze rezygnować z 0.18m , ponieważ AxP 1.800+, 2000+ sprzedają się bardzo dobrze, i dlatego starają sie wyciagnaćjak największy zysk ze starej technologii.

Co do Duronów to właśnie dokładnie to co wczesniej napisalem. Poprostu obniżyli ceny bo przestały sie sprzedawac, co może własnie sugerowac ze cena ta nie była uwarunowana kłopotem z osiagnieciem takiej predkości (D 1.3Ghz) tylko poprostu byl to najszybszy duren i dlatego chcieli na nim zbic najwieksza kaske..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego użytkownicy AMD zaczynają w każdym topicu AMD vs PIV mówić o cenie. Cena nie jest najważniejsza. Dla niektórych osób liczy się wydajność, a że Polska to biedny kraj to nie moja ani karesa wina

no wlasnie biedny kraj latego wybralem amd ktory jest duzo tanszy a do tego wydajniejszy wiec po co wybrales p4?

i chyba mi nie powiesz ze ten twoj p4 bedzie wydajniejszy niz moj antek bo wtedy spadne ze smiechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[gluteus maximus] a nie cena baranie jeden!! Pokaz mi test w ktorym AXP2000+ przegrywa z NIE KRECONYM PIV!! powiedzmy 2-2,2GHz?? Przeciez kazdy wie ze w tek chwili Intel jest najwydajniejszy, ale Amd mimo mniejszego zegara i tak go skutecznie dogania. Zreszta poczekajmy jeszcze do 0,13 :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[gluteus maximus] a nie cena baranie jeden!! Pokaz mi test w ktorym AXP2000+ przegrywa z NIE KRECONYM PIV!! powiedzmy 2-2,2GHz?? Przeciez kazdy wie ze w tek chwili Intel jest najwydajniejszy, ale Amd mimo mniejszego zegara i tak go skutecznie dogania. Zreszta poczekajmy jeszcze do 0,13 :).

Te 0,13 nie będą szybsze :x

http://www.overclockers.com.au/techstuff/a...red/page2.shtml

Mogą się co najwyżej lepiej kręcić - choć jak na razie pierwsze testy wypadają słabiutko - podkręcalność na poziomie 0,18 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego użytkownicy AMD zaczynają w każdym topicu AMD vs PIV mówić o cenie. Cena nie jest najważniejsza. Dla niektórych osób liczy się wydajność, a że Polska to biedny kraj to nie moja ani karesa wina

Widzisz , nie mowie o cenie , tylko o stosunku wydajnosci do ceny a to spora roznica. To co zasugerowales bardziej pasuje do tego ze :

"hmmm... skoro mieszkam w biednej polsce i nie mam kasy to kupie sobie tylko PII333 bo na wiecej mnie nie stac, i nie wzroszy mnie fakt ze AMD w podobnej cenie ma procki o 100% szybsze , bo przecież intel wyprodukował najszybszy procek wiec jest lepszy i dlatego wybiore intela" ....

W taki sam sposob mozna analogicznie przedstawic ten tekst do tego co napisales. Nie dziw sie tez ze posiadacze AMD mowia ciagle o jego cenie, bo rownie dobrze moge zarzucic Ci ze mowisz ciagle o tym ze intel jest szybszy (choc to nie zawsze sie zgadza i nie zawsze jest prawdą). Nie staram sie być stronniczy bo mi to wisi, ale dlaczego intelowcy nigdy nie pochwala sie super wydajnością i to za rozsądne pieniądze ?? Jak pewnie zauważyłeś AMD przy wielu swoich produktach potrafiło zachowaćsuper wydajność , przewyższającą intela, jednoczesnie zachowując super stosunek predkości do ceny czego intel nie potrafił. Kolejna sprawa (ale to na inny emat)z której czesto nie zdajemy sobie sprawy, to to że jesteśmy za przeproszeniem jechanid w dupsko przez intela na znacznie grubsze pieniądze niż te które płacimy za procesor (a właściwie nie za jego szybkość tylko za firme) a płyną one z wielokrotnej wymiany płyty głównej. Bardzo dobrze zdaje sobie sprawe z konieczności wprowadzania nowych standardow, ale zmiana płyty co kolejną generacje procesorów to czysta paranoja do której od strony intela przywykliśmy. Amd poszlo w inną strone, w płyte pod Socket A pasują zarówno procesory Low end (durony po 150zł) także procki z z nieco wyższej półki (takie jak Athlon TB) oraz te z najwyższych półek (czyli Athlony XP). Oznacza to że każdy może wybraćcośdla siebie, a także ma np za małe pieniądze szanse zainwestowania w solidną podstawe (mobo) do przyszłego rozbudowania sprzetu, i jedyne co czasem trzeba zrobić by działały na płycie nowsze proce to poprostu głupi upgrade biosu który przecież jest za free. Wiem że za chwilke ktoś powie że do Inteli teżmożna zrobić upgrade biosu co pozwoli na nieco starszych płytach odpalićszilniejsze procki takie jak PIV, ale to nadal ine zmienia faktu ze musisz posiadac tąpłyte pod te PIV.

Innymi słowy posiadacz Celerona wraz z płytą w wypadku gdy chciałby kupić PIV musi niestety wybulić dodatkową kase na nową płyte z nowym gniazdem, którego tak naprawde przyszłości nie zna.

Co za tem moge na zakonczenie powiedziec :

Z doświadczenia to tyle że nowe PIV kupują ludzie którzy wymieniają kompy raz na 3-5 lat bo akurat nie służa im one do grania czy innych bardzo skomplikowanych zadan, lecz sąto osoby których głównym zastosowaniem komputera jest nauka, internet, praca biurowa, lub poczatek przygody z komputerami.

Osoby które nie mają zbyt zasobnego portfela, a komp służy im tylko do grania, starają sie być na bierząco a przez to zmuszeni sa do ciaglego ładowania kasy w wychodzace nowinki techniczne, czy w ciagla wymiane procka na nowy.

Wydaje mi sięiż ze wzgledów ekonomicznych ci drudzy powinni raczej spojrzec w strone amd, gdzie maja bardzo potezny wachlarz mozliwosci za bardzo niska cene, ktora moga odpowiednio ustawic wedle swych mozliwosci finansowych a takrze konkretnych potrzeb, poniewaz przecietnego uzytkownika ktory wydaje majatek na gry (nie wazne czy to pirat czy oryginal) nie zawsze stac na nagla zmiane konfiguracji swojej maszyny, a dla niektorych przesiadka z powiedzmy celka 733 na nawet najwolniejsze PIV to bariera nie do przeskoczenia. Wiem ze zaraz ktos powie ze wcale Płyty i procki PIV nie sa drogie. Ja to wiem, ale doswiadczenie czesto utwierdza mnie w przekonaniu ze niewielu uzytkownikow stac na takie zmiany, bo trzeba pamietac ze do płyty i procka trzeba jeszcze doliczyc pamiec i wtedy sumka niezle wzrasta. Chcac kupic zestaw AMD mozna zaczac od lepszej płyty i normalnych pamieci i rozbudowywac taka płyte poprzez nowsze procki i pamieci przez naprawde długi okres czasu nie narazajac sie na zestarzenie sie sprzetu...

Jak widaćz moich powyzszych gderan, cena ktora sie tak szczyca amd jest w pelni uzasadniona.

Oczywiscie moze ktos mi powiedziec ze chodzi tu tylko o wydajnosc przeciez w tej dyskusji a nie o ceny" , owszem ma racje, ale wtedy niech nikt nie mowi ze jak amdkowcy chca dodac jakiegos plusa w dla amd to odrazu mowia o cenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat prawda, ze intel wygrywa z AMD ale wdzieki temu ze zestawiane sa ze soba procki o nierownym nominale czestotliwosci. Nie mowie tu oczywiscie ze przy np porownaniu PIV 2.0Ghz i AMDXP 2000+ i gadki na temat ze ten amd naprawde taktowany jest nizej niz Intel, tylko porownaniom typu PIV 2.4 i AMD 2000+ takie porownania sa nieco niesprawiedliwe. Jednak chodzi tu tylko i wylacznie o porownanie.

jesli chodzi o najszybszy procek danej firmy, i nie zwaracanie uwagi na jego cene lub jej stosunek do predkosci (czyli jednymi slowy nie zwracanie uwagi na klijenta) to faktycznie intel tu nieco wyprzedza,ale jak juz wczesniej pisalem, spoznienie amd z produkcja prockow o szybszej predkosci jest spowodowane spoznieniem wprowadzenia prockow w technologii 0.13 a spoznienie to wyszlo raczej uzytkowinkom na + bo dzieki temu ze amd cisnie ile sie da z 0.18 nie musi drastycznie podnosic ceny nowych produktow..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...