romek Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Notebook coraz częściej staje się dla wielu ludzi narzędziem pracy. W XXI wieku przenośny komputer jest nierozłącznym towarzyszem wielu z nas. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na zakup sprzętu za 4 czy 5 tysięcy złotych. Tutaj przychodzi czas na zastanowienie się – czy warto zaprzątać sobie głowę tanimi produktami za 2500zł? Czy taki sprzęt podoła naszym wymaganiom, czy okaże się tanim bublem? Zainteresowanych zapraszam do dzisiejszej recenzji notebooka firmy Acer – firmy mającej tyle samo zwolenników, co przeciwników. Testowanego Acer’a obejrzymy z każdej strony i poddamy wymagającym testom. Zapraszam. Autor: Łukasz "lukasrz" Rzedzicki Pełna treść artykułu pod tym linkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 "Podczas chęci dostępu do zaszyfrowanego pliku poproszeni zostaniemy o podanie tego hasła." To jest raczej nie po polsku :) Poza tym nie bardzo rozumiem czy dysk ktory tam jest zostal wymieniony czy zostal standardowy? Troche to pozbawione sensu wydawac oceny sprzetowi w ktorym (o ile rozumiem) wymieniono ram i dysk. To sa dosc kluczowe elementy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 "SuperPI lubi Intela i jego zestawy instrukcji, " zestawy instrukcji? dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) "SuperPI lubi Intela i jego zestawy instrukcji, " zestawy instrukcji? dobre. Wiem ze dobre :rolleyes: "Podczas chęci dostępu do zaszyfrowanego pliku poproszeni zostaniemy o podanie tego hasła." To jest raczej nie po polsku :) Poza tym nie bardzo rozumiem czy dysk ktory tam jest zostal wymieniony czy zostal standardowy? Troche to pozbawione sensu wydawac oceny sprzetowi w ktorym (o ile rozumiem) wymieniono ram i dysk. To sa dosc kluczowe elementy. Jest po polsku :) Trzeba przeczytać całość - razem z poprzednim zdaniem. Czemu nie ma sensu? Notebook został poprostu rozbudowany o dodatkową pamięć RAM i większy dysk, podobne zestawy sprzedaje Acer ale trzeba za nie wiecej zapłacić. Przetestowany został notebook - jego wydajność i opłacalność zakupu. Na podstawie tego art. zainteresowani tanim notebookiem będą mogli zdecydować się na podobne, tanie zabiegi ulepszające i zwiększające możliwości laptopa. Największe znaczenie na ocene miały inne czynniki - nie tylko ram czy dysk. Edytowane 4 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 "Podczas checi dostepu" w zadnym kontekscie nie jest po polsku. A bez sensu IMO dlatego, ze moj laptop swego czasu kosztujacy majatek, a i nadal do najslabszych nie nalezy, mial tak fatalny dysk, ze uruchamianie programow czy nie daj boze doczytywanie czegos ze swapa zabijalo jego wydajnosc - przyjemniej mi sie pracowalo na ojca HP 6110 o teoretycznie duzo gorszych parametrach. Wymiana ramu i dysku spowodowala jak sie spodziewam, ze ten lapek juz 2500 nie kosztowal, prawda? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) "Podczas checi dostepu" w zadnym kontekscie nie jest po polsku. A bez sensu IMO dlatego, ze moj laptop swego czasu kosztujacy majatek, a i nadal do najslabszych nie nalezy, mial tak fatalny dysk, ze uruchamianie programow czy nie daj boze doczytywanie czegos ze swapa zabijalo jego wydajnosc - przyjemniej mi sie pracowalo na ojca HP 6110 o teoretycznie duzo gorszych parametrach. Wymiana ramu i dysku spowodowala jak sie spodziewam, ze ten lapek juz 2500 nie kosztowal, prawda? :) Kosztował 2500 - 2550zł mniej wiecej, sam laptop ok 2300-2330zl dodatkowe 512MB - 210zł (orgynalna kosc 512MB zamieniona z dopłata na kość 1GB) wymiana dysku - dopłata 30zł Edytowane 4 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Ok, to chyba warto bylo by to napisac w artykule :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Ok, to chyba warto bylo by to napisac w artykule :) Cytuję samego siebie - ostatnia strona artykułu : " ...w klasie tanich notebooków jest to bardzo dobra propozycja - za 2300zł + ok 250zł na rozbudowę do 1GB RAM i wymianę dysku otrzymujemy..." ;) pozdrofka Edytowane 4 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Uhhh tu mnie masz, mea culpa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Szkoda, że nie zostało zdefiniowane co to jest duże i małe obciążenie, bo to może być dość znaczące ;> Waga laptopa wydaje mi się być nieco "plusem" wciśniętym na siłę ;) Zamiast tyle sceenów z jednej gry, to wiele osób bardziej zainteresowałoby SPi 8MB, bo w większości taką próbką się operuje na tym subforum. "-kiepska polityka bad i hot pixeli" No tak, ale co masz na myśli, bo w tekście tego nie wychwyciłem, a stwierdzenie jest dość ogólne. Brak Windowsa nie powinien być jakimś minusem, bo chyba każdy użytkownik komputerów, a szczególnie osoba zainteresowana laptopami wie że nie da się w tej cenie kupić nowego notebooka z Windowsem, tak więc nie odstaje to w żaden sposób od konkurencji- ot taki standard na rynku. Bardziej do minusów dodałbym brak BT. Zabrakło mi wzmianki o stabilności/działaniu zawiasów i czegoś o samej klawiaturze. Trochę się poczepiałem, nie mniej jednak recka obszerna dosyć i można w niej znaleźć trochę ciekawych informacji. I przede wszystkim jest to sprzęt w zasięgu większej ilości użytkowników. Dobrze, że było co przeczytać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Nie czytalem niestety calego artykulu .. ale plusy i minusy to troszke niepomyslane sa :( Szczegolnie minusy: - brak systemu operacyjnego Windows (Wsytarczylo dodac cene XP HOME OEM i zastanowic sie czy cena jest naprawde taka atrakcyjna ?) - brak DVI (ale to ma miejsce w wiekszosci notebookow.. raczej na plus jakby byl a jak go nie ma to neutral) - słaba wydajność jednostek Pixel i Vertex Shader realizowana częściowo programowo (poprostu notebook nie do gier na intrgrze...) - 1 rok gwarancji (dla firm .. taka strategie ma teraz wiekszosc firm) - kiepska polityka bad i hot pixeli (przecierz to nie jest monitor .. w notebookach to normalny problem) A plusy: + bardzo dobry stosunek ceny do wydajności (bo zmieniles troche orginalna konfiguracje sprzetu) + wydajny dysk twardy(nie orginalny....) + matryca 15.4’ z technologią CrystalBrite(ma swoje plusy i minusty) + stosunkowo lekki (?? stosunkowo ?? a wazyles go ?) Jakosc acera dalej traktuje w kategoriach science fiction :lol: Wiec nie chcialem czytac i sie denerwowac bo po kilku dnach czy godzinach nie odnajdziemy felerow ktore wyskakuja po kilku miesiacach(czego oczywiscie nikomu nie zycze). ps.Bardzo fajne fotki ! Beda z ciebie ludzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Jakosc acera dalej traktuje w kategoriach science fiction :lol: Wiec nie chcialem czytac i sie denerwowac bo po kilku dnach czy godzinach nie odnajdziemy felerow ktore wyskakuja po kilku miesiacach(czego oczywiscie nikomu nie zycze). ps.Bardzo fajne fotki ! Beda z ciebie ludzie :D Przed komentowaniem artykulu wartaloby go przeczytac w calosci, moze wtedy bys wiedzial, ze laptop byl wg. autora testowany 2 miesiace i to nawet po 10 godzin dziennie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 @lukasrz moglbys pokazac laptopa identycznego jak ten testowany np na allegro? bo wszedzie widze uklad Graphic 940 do 128mb :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Fotki rzeczywiscie bardzo dobre. Taki tip dla autora: jak robisz screeny okien danych programow to lepiej uzywaj kombinacji 'alt + print scrn' , wtedy screen robi sie tylko danego okienka a nie calego ekranu, nie musisz potem nic recznie wycinac, bo widac poucinane okna itp. ;] No i faktycznie najtansze laptopy nie bardzo andaja sie do gier, chyba nikt nie kupuje ich z mysla o tym. Poza tym troche namieszane w konfiguracja lapka, nie jest juz to dokladnie opisywany model, jak wspomnial wyzej kolega. No i sam fakt, ze to acer, imo lepiej dorzucic te kilka groszy i brac cos, co ma przynajmniej dluzsza gware i jakies 'normalne' punkty serwisowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Szkoda, że nie zostało zdefiniowane co to jest duże i małe obciążenie, bo to może być dość znaczące ;> Moja nie uwaga, bylem przekonany ze to napisalem, juz artykul zostal zaktualizowany o: Małe obciążenie – podczas tego testu na notebooku uruchomiony był komunikator, przeglądarka internetowa i przez 120minut winamp. Duże obciążenie – aby obciążyć znacząco laptopa, a tym samym wymusić większy pobór energii przez 30minut na komputerze uruchomiona była kompresja video do formatu xvid, oraz przekonwertowana została na format mp3 płyta audio. Nagrana została jedna płyta DVD z przeglądarką, komunikatorem i winampem działającym w tle. Następnie na godzinę został uruchomiony tryb 3D – do tego testu użyłem gry Max Payne 2 uruchomionej w pełnych detalach. A na koniec z partycji na partycje skopiowane zostało 20GB danych. W tym czasie uruchomiony był touchpad, Wireless Lan a jasność matrycy ustawiona była na 80%. Fotki rzeczywiscie bardzo dobre. Taki tip dla autora: jak robisz screeny okien danych programow to lepiej uzywaj kombinacji 'alt + print scrn' , wtedy screen robi sie tylko danego okienka a nie calego ekranu, nie musisz potem nic recznie wycinac, bo widac poucinane okna itp. ;] Dzieki, aczkolwiek nie są tak dobre jakbym tego chciał... Będą nastepnym razem jeszcze lepsze ;) Wezme poprawke na screny ;) @lukasrz moglbys pokazac laptopa identycznego jak ten testowany np na allegro? bo wszedzie widze uklad Graphic 940 do 128mb :? Proszę, od razu zaznaczam ze ta cena jest nie aktualna - http://sklep.vico.pl/product_info.php/cPat...oducts_id/25759 Obecna cena w tym sklepie to nieco ponad 2300zł Wielkosc pamieci na grafice ustawiamy w biosie - 64MB/128MB/max - 224MB Szukaj notebooka takiego z ukladem Intel 945GM - to jest chipset z Intel GMA 950 albo tu za 2298zł - http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cenni...LXAF70C001.html Napisali ze tez ma max do 128MB ale to sa brednie... Dziekuje wszystkim za komentarze. W notebooku zostało nieco pozmieniane dlatego ze najbardziej oplacalnym zakupem jest wlasnie ten notebook w wersji podstawowej + wlasna wymiana np ramu czy dysku. Jezeli bysmy chcieli kupic laptopa z 1GB i wiekszym dyskiem cena idzie sporo w góre. Placimy za to ze mamy lepsze pozespoly + dodatkowo za to ze one tam sa :) np 400zl za sprzet + 200zl za to ze jest az 1Gb RAMu itp... taka polityka.... takie naciaganie laików Edytowane 4 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 a czy taka karta wystarczyla by mi do np nfs carbon ? ;) call of Duty 2 ? no i czy ten celek nie grzeje sie tak mocno jak te stare celofany? bo slyszalem ze tamte to byl lekko mowiac grzejacy sie shit :? 'no i czy ten acer nie jest taki zly jak wszyscy mowia? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) a czy taka karta wystarczyla by mi do np nfs carbon ? ;) call of Duty 2 ? no i czy ten celek nie grzeje sie tak mocno jak te stare celofany? bo slyszalem ze tamte to byl lekko mowiac grzejacy sie shit :? 'no i czy ten acer nie jest taki zly jak wszyscy mowia? ;) Niestety karta nie nadaje sie do nowych gier, tak jak pisalem - wszystko wydane do 2003 - 2004 odpalisz na full lub conajmniej medium, nowe gry - w zaleznosci jaka to gra i jak wymagajaca. Np nowy Pro evolution soccer 6 chodzi plynnie. Intel GMA 950 z czystym sumieniem mozna porownac do desktopowego GeForce 3 / 3 Ti 200 O plynnym w carbonie i call of duty 2 zapomnij.... niestety. Na low tak, nie wiecej. Temperatura procesora w tym momencie po kilku godz pracy, www i winampie w tle wynosi 47C ( wentylator w ogole nie pracuje) Gdy procesor jest bardziej obciazony i pracuje wentylator to temp. procesora wynosci ok 40 - 42C Jak dla mnie za ta cene ten acer, i w obecnej konfiguracji jest super ;) edit Mam takie odczyty z everesta: Procesor 47C Dioda procesora 38C Edytowane 4 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 @xacti, myślę że jak nie masz nic do powiedzenia na temat recenzji, to lepiej jak odpowiedzi na swoje pytanie poszukasz w odpowiednim do tego miejscu, np. tu. Carbon + GMA 950 nawet przez chwile był otwarty taki topic, więc da Ci to jakiś pogląd, a jak nie to zapraszam pod pierwszego linka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) kurcze ... szkoda ze taki carbon by nie poszedl ... :( a np most wanted? wiem ze ma mniejsze wymagania od carbona.. i wiem ze tobie tez trudno tak porownywac, ale moze grales w jakas jeszcze inna gre i powiesz jak chodzi to wszystko :) @narcyz sorki, ze tu napisalem, ale mysle jednak ze jesli jest cos o tym laptopie to nawet innym moze takie cos pomoc w wyborze - a o to chyba chodzi w takich recenzjach , no nie? Edytowane 4 Stycznia 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 kurcze ... szkoda ze taki carbon by nie poszedl ... :( a np most wanted? wiem ze ma mniejsze wymagania od carbona.. i wiem ze tobie tez trudno tak porownywac, ale moze grales w jakas jeszcze inna gre i powiesz jak chodzi to wszystko :) @narcyz sorki, ze tu napisalem, ale mysle jednak ze jesli jest cos o tym laptopie to nawet innym moze takie cos pomoc w wyborze - a o to chyba chodzi w takich recenzjach , no nie? Może to Ci coś powie, troche na oko to pisze ale mniej wiecej tak jest. Masz 9600XT wiec moze sie troche zorientujesz. Wydajność: 9600XT - 100% 9550 - 70% GMA 950 - 30% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Jakie gry nam „pójdą? Wszystkie wydane do 2003 – 2004 roku powinniśmy odpalić na pełnych lub co najmniej średnich detalachMore sugar-please :roll: Tylko spora ilosc z tych gier sie wcale sie nie uruchomi z powodu braku sprzetowego wsparcia T&L. A czesc bedzie chodzic w ustawieniach, ze beda wygladac jak te z Y2K: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2427&p=3 O jakosci uzytych plastikow najlepiej sie przekonac "organoleptycznie", podnoszac lapka z otwarta matryca, trzymajac go za jeden naroznik :twisted2: . Przyznanie znaczka "polecamy" przez PurePC, sprowadza ten portal do poziomu KS. Gratulowac. Edytowane 4 Stycznia 2007 przez ifrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) More sugar-please :roll: Tylko spora ilosc z tych gier sie wcale sie nie uruchomi z powodu braku sprzetowego wsparcia T&L. A czesc bedzie chodzic w ustawieniach, ze beda wygladac jak te z Y2K: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2427&p=3 O jakosci uzytych plastikow najlepiej sie przekonac "organoleptycznie", podnoszac lapka z otwarta matryca, trzymajac go za jeden naroznik. Przyznanie znaczka "polecamy" przez PurePC, sprowadza ten portal do poziomu KS. Gratulowac. Skoro tak uwazasz... Twoja opinia. Pewnie wszystko ponizej 4k i bez znaczka ASUS/HP ocenilbys jako shit. Redaktor tak nie robi. W ten sposob 70% sprzetu PC należałoby z miejsca przekreślić, bo tak naprawde ogolna jakosc materialow w sprzecie komputerowym jest nędzna zeby nie powiedziec w wielu wypadkach fatalna, nawet u firm typu ASUS/GIGABYTE itp.. Z tego co wiem na GMA 950 chodzi juz wszystko. "O jakosci uzytych plastikow najlepiej sie przekonac "organoleptycznie", podnoszac lapka z otwarta matryca, trzymajac go za jeden naroznik" I co mam z tego wywnioskowac? Rzeczywiscie strasznie duzo dowiem sie w ten sposob o plastiku, jego skladzie i wlasciwosciach, ups nie moge tak zrobic bo w moim acerku jak tak zrobie odpasc moze wyswietlacz. Ten test z AnandTech potwierdza tylko moje slowa i opinie odnosnie wydajnosci GMA950 Edytowane 4 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Z tego co wiem na GMA 950 chodzi juz wszystko. http://www.intel.com/support/graphics/inte...b/CS-021400.htm ups nie moge tak zrobic bo w moim acerku jak tak zrobie odpasc moze wyswietlacz.Dokladnie... Ten test z AnandTech potwierdza tylko moje slowa i opinie odnosnie wydajnosci GMA950No, to milego grania w tych "pelno-srednich" detalach. Edytowane 4 Stycznia 2007 przez ifrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 @ifrin troche nie rozumiem o co ci chodzi .. laptop nie jest przeciez tworzony do gier glownie.. ja pytalem sie o gry poniewaz czasem bym sobie tez pogral, ale nie jest to priorytet.. w tej cenie do gier raczej nie znajdziesz niczego... @lukasrz dzieki wielkie :) niestety to chyba bedzie za malo do gier takich w jakie chcialbym pograc ;) (choc pewnie warcraft 3 by dziala .. ;)) wiec chyba poszukam czegos z lepsza lekko grafika ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) 2454313[/snapback] Dokladnie... Powinieneś zażyć walerian. Za przeproszeniem No, to milego grania w tych "pelno-srednich" detalach. Jakbys zauważył wszystkie te gry albo wiekszość z nich wyszła po 2004 roku, praktycznie kazda ktora pojawila sie wczesniej chodzi lepiej. A ja nie wiem czy sie dobrze wyrazilem ale napisałem do 2003- 2004r Majac na mysli lata ... 2001/2002/2003 i czesc z okolic 2004 (2003 do 2004) dopisujac do roku 2004 srednie detale. @ifrin troche nie rozumiem o co ci chodzi .. laptop nie jest przeciez tworzony do gier glownie.. ja pytalem sie o gry poniewaz czasem bym sobie tez pogral, ale nie jest to priorytet.. w tej cenie do gier raczej nie znajdziesz niczego... @lukasrz dzieki wielkie :) niestety to chyba bedzie za malo do gier takich w jakie chcialbym pograc ;) (choc pewnie warcraft 3 by dziala .. ;)) wiec chyba poszukam czegos z lepsza lekko grafika ... :) Szukaj lapa z conajmniej Radeonem X300 albo lepszym, X700 powinien Cie w 100% zadowolic. Edytowane 4 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Recenzja bardzo dobra. Naprawde, denerwuja mnie takie rozmyte recenzje na serwisach internetowych gdzie testuja laptopa z mierna karta graf w jakis nowych grach, celeronem wypakowuja jakies mega pliki rar it rzeczy ktorych przecietny czlowiek robi raz na x lat. Tutaj mamy wszystko co bedzie potrzebne przecietnemu zjadaczowi chleba. Co do tego Acera - obecnie kosztuje ~2100zl z 512 ram, jak dla mnie nie ma lepszej alternatywy. Brak windowsa dla mnie np to nie problem, home edition i tak mi nie odpowiada. Do grania sie nie nadaje oczywiste. Jedyna wada to lakierowane powierzchnie, znam to z toshiby. No i serwis w czechach. Chyba jednak kupie. ps. Czy jest mozliwe ze notebook przy takiej samej konfiguracji ale lepszej karcie graficznej lepiej moze dzialac w photoshopie? uparcie twierdze ze nie, nie ma roznicy miedzy i915 a np x1400 ale znajomy grafik amator tlucze mi ze sie myle, wiec jak jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Recenzja bardzo dobra. Naprawde, denerwuja mnie takie rozmyte recenzje na serwisach internetowych gdzie testuja laptopa z mierna karta graf w jakis nowych grach, celeronem wypakowuja jakies mega pliki rar it rzeczy ktorych przecietny czlowiek robi raz na x lat. Tutaj mamy wszystko co bedzie potrzebne przecietnemu zjadaczowi chleba. Co do tego Acera - obecnie kosztuje ~2100zl z 512 ram, jak dla mnie nie ma lepszej alternatywy. Brak windowsa dla mnie np to nie problem, home edition i tak mi nie odpowiada. Do grania sie nie nadaje oczywiste. Jedyna wada to lakierowane powierzchnie, znam to z toshiby. No i serwis w czechach. Chyba jednak kupie. ps. Czy jest mozliwe ze notebook przy takiej samej konfiguracji ale lepszej karcie graficznej lepiej moze dzialac w photoshopie? uparcie twierdze ze nie, nie ma roznicy miedzy i915 a np x1400 ale znajomy grafik amator tlucze mi ze sie myle, wiec jak jest? Nie ma zadnej! No chyba ze pracujesz na s3trio 1MB to tak, ale napewno miedzy GMA 900/950 czy radeonem x200 a GeForce 7900 nie bedzie zadnej, liczy sie tylko procesor. Z photoshopem pracuje kilka razy w tygodniu, roznicy nie zauwazam praktycznie zadnej pomiedzy konfiguracjami z podpisu, poza nieco dluzszym ladowaniem sie psa na laptopie (wolniejszy dysk) Obrobka przebiega powiedzmy o 5-15% wolniej niz na AMD 2.5GHz, i widoczne jest to dopiero gdy wybiore jakis z efektow psa bardziej wymagajacych. Grafika nie ma tu nic do gadania. W normalnej pracy wszystko chodzi super plynnie. Liczy się: 1. Procesor 2. Ilosc RAM 3. Szybkosc RAM Edytowane 4 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) wiec co wychwycilem jako rzecz troche miajaca sie z prawda: wydajnosc gf3 byla na poziomi 6tys na procku athlonie 1,4ghz (nie xp) w 3d marku 2001 :] ktos tam pisal o bad pixelach: moglbys napisac w texcie co Cie w nich boli (w tej polityce)... a co do polityki innych firm to w asusie mialem tak ze jak dojrzalem chocby jednego to moglem reklamowac laptopa :D a tak ogolnie jest calkiem ok :) dam kolezance do poczytania moze sie na niego skusi :D Edytowane 4 Stycznia 2007 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 posiadam identyczny laptop tylko z mniejsza matryca (3682) naprawde fajny laptop ale ma dwie irytujace rzeczy po pierwsze prawie ciagle dziala wentylator ktory doprowadza mnie do szalu. Chyba jedynie przestawienie celka na pentium m da pozytywny efekt ciszy..no chyba ze jest jakis sposob wyciszenia go druga sprawa to umiejscowienie wejscia na sluchawki, troche niefortunne, duzo lepsze opcja jest z boku laptopa a tak to laptop naprawde warty polecenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) wiec co wychwycilem jako rzecz troche miajaca sie z prawda: wydajnosc gf3 byla na poziomi 6tys na procku athlonie 1,4ghz (nie xp) w 3d marku 2001 :] ktos tam pisal o bad pixelach: moglbys napisac w texcie co Cie w nich boli (w tej polityce)... a co do polityki innych firm to w asusie mialem tak ze jak dojrzalem chocby jednego to moglem reklamowac laptopa :D a tak ogolnie jest calkiem ok :) dam kolezance do poczytania moze sie na niego skusi :D Z tym ze na normalnych, nowych sterownikach nie optymalizowanych (tak jak byly Detonatory 40.xx) pod geforce 3 nie wiem czy 6tys wyciagniesz - jak juz pisalem wydajnosc gma950 zalezy od procesora i pamieci ram, przy lepszym cpu karta wyciaga do 6-6.5tys. W skrocie - 1 czy 2 uszkodzone pixele nie pozwola Ci na reklamacje. posiadam identyczny laptop tylko z mniejsza matryca (3682) naprawde fajny laptop ale ma dwie irytujace rzeczy po pierwsze prawie ciagle dziala wentylator ktory doprowadza mnie do szalu. Chyba jedynie przestawienie celka na pentium m da pozytywny efekt ciszy..no chyba ze jest jakis sposob wyciszenia go druga sprawa to umiejscowienie wejscia na sluchawki, troche niefortunne, duzo lepsze opcja jest z boku laptopa a tak to laptop naprawde warty polecenia w 3692 wentylator wlacza sie co kilka minut - na moze 15s Edytowane 5 Stycznia 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...